Klasyka hiszpańskiej kuchni. Gazpacho - aromatyczny i pikantny chłodnik

Katarzyna Wec, www.gotowanieole.blogspot.com
Z gazpacho w Hiszpanii jest tak jak z żurkiem w Polsce - w każdym domu wygląda i smakuje inaczej. Bywa pomarańczowe lub intensywnie czerwone, rzadkie lub gęste, kwaśne lub słodkawe, z kawałkami warzyw lub bez. Zawsze jest jednak lekkie, orzeźwiające i przede wszystkim zdrowe
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Krótka histporia gazpacho

Hiszpanie jak mało który naród doświadczyli głodu. Z ich starych książek kucharskich wyłania się obraz biednej kuchni - tradycyjne dania są proste, bazują na tanich i wszędzie dostępnych składnikach. Przykładem niech będą choćby tortilla de patatas z jajek i ziemniaków czy wielkanocna torrija, czyli chleb namoczony w mleku i smażony na oliwie.

Gazpacho ma podobny rodowód - było daniem biednych andaluzyjskich robotników winnic i plantacji cytrusów. Na dworach królewskich na pewno go nie podawano.

Pierwotnie był to chleb rozgniatany w moździerzu z czosnkiem, oliwą i octem - wzmianki o tym pochodzą jeszcze z czasów kalifatu, a nawet Imperium Rzymskiego. Słowo "gazpacho" wywodzi się z łacińskiego caspa - część, kawałek [chleba].

Obecnie podstawą najbardziej znanego gazpacho są, oprócz wspomnianych już składników, pomidor, papryka, ogórek i cebula. W Kordobie popularnością cieszy się salmorejo - z chleba, czosnku i pomidorów. Jest bardzo gęste, więc czasem używa się go zamiast dipu lub dressingu do sałatek. Jako zupa zawsze serwowane jest z szynką serrano i jajkiem na twardo.

W innych andaluzyjskich miastach, Granadzie i Maladze, jak też w sąsiadującej z Andaluzją Estremadurze, jada się gazpacho bez warzyw - ajoblanco. Przyrządza się je z chleba, migdałów, wody, czosnku, oliwy i octu, a podaje z kawałkami melona lub z winogronami.

Ostatnio w znanych madryckich restauracjach królują owocowe wersje gazpacho: z truskawkami, malinami, czereśniami, mango, ananasem, brzoskwiniami. Hiszpanie bardzo je polubili. A my wypróbowaliśmy przepisy i wcale się temu nie dziwimy.

Zdjęcie BLENDER HENDI Zdjęcie Blender Siemens MQ 67170 Zdjęcie Blender MPM MBL-13
BLENDER HENDI Blender Siemens MQ 67170 Blender MPM MBL-13
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Gazpacho klasyczne

(dla 3-4 osób)

Składniki

  • 2 kromki białego chleba
  • 1 szklanka wody
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 średni ogórek
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1 zielonej i czerwonej papryce
  • 5 łyżek dobrej oliwy
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • sól

Sposób przygotowania

Chleb moczymy w wodzie. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Obieramy również ogórka, cebulę oraz czosnek. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy. Odkładamy dwa pomidory, 1/3 ogórka, cebuli oraz papryki i kroimy w drobną kosteczkę. Resztę warzyw i czosnek miksujemy z namoczonym chlebem, wodą, oliwą, octem i solą. Zupę chłodzimy przez kilka godzin. Podajemy w ustawionych na talerzach miseczkach (można tradycyjnie - w brązowych glinianych), z pokrojonymi warzywami.

Rada: Tuż przed podaniem gazpacho warto zmiksować z kilkoma kostkami lodu. Samo dodanie lodu nie zastąpi jednak chłodzenia w lodówce - jest ono konieczne, aby zupa dobrze się przegryzła.

Zdjęcie BLENDER LAUSON AUM 102 Zdjęcie Blender MPM MBL-04 Zdjęcie Blender SENCOR SHB 4363
BLENDER LAUSON AUM 102 Blender MPM MBL-04 Blender SENCOR SHB 4363
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zdjęcie M-COLLECTION 300 ml 87535 Zdjęcie Banquet OPT8804 Zdjęcie Xxlselect Miska na Zupę Athenasztaplowana 285ml 12szt
M-COLLECTION 300 ml 87535 Banquet OPT8804 Xxlselect Miska na Zupę Ath...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Gazpacho truskawkowe

(dla 2 osób)

Składniki

  • 2 kromki chleba
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 kg truskawek
  • 1 duży (25 dag) ogórek
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki dobrej oliwy
  • sól
  • listki świeżej mięty

Sposób przygotowania

Chleb moczymy w wodzie. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Ogórka i cebulę obieramy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i białe części. Odkładamy kilka truskawek i miętę do dekoracji, a resztę składników miksujemy. Gazpacho chłodzimy i podajemy w szklankach, ozdobione pokrojonymi truskawkami i listkami mięty.

Zdjęcie Szklanki Glasmark N250 Zdjęcie Krosno Szklanki wysokie czerwony wzór komplet 3szt Zdjęcie Holmegaard PERFECTION Szklanki Wysokie 450 ml 6 Szt.
Szklanki Glasmark N250 Krosno Szklanki wysokie cze... Holmegaard PERFECTION Szkla...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Gazpacho czereśniowe z fetą

(dla 5-6 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Czereśnie drylujemy. Pomidory zalewamy wrzątkiem, a potem lodowatą wodą, obieramy ze skórki. Z papryki usuwamy nasiona. Ogórka i cebulę obieramy. Miksujemy wszystkie składniki (oprócz fety i garści czereśni), dodając szklankę wody. Gazpacho podajemy w miseczkach, z kawałkami fety i połówkami czereśni.

Zdjęcie Aladdin Termos na zupę MORSKI 0,6 l Zdjęcie Hendi 780268 Zdjęcie HENDI Waza na zupę DI DIM 3L
Aladdin Termos na zupę MORS... Hendi 780268 HENDI Waza na zupę DI DIM 3L
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Ajoblanco

(dla 2 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Chleb moczymy w wodzie, po czym odciskamy i miksujemy z migdałami, czosnkiem oraz szczyptą soli na jednolitą białą masę. Powoli dolewamy oliwę, tak jakbyśmy robili majonez. Na końcu dodajemy wodę i ocet, mieszamy. Podajemy w miseczkach, z kawałkami melona i winogronami nabitymi na szpadki lub drewniane patyczki.

Uwaga: W ajoblanco powinien dominować smak migdałów, a nie czosnku.

Zdjęcie Gerlach Horizon NK 11 Zestaw sztućców - 68 el. mat / walizka Zdjęcie BergHOFF Sztućce Stella Matt 1272429 Zdjęcie Ambition Sztućce Royal kaseta 72 cz OPT10319
Gerlach Horizon NK 11 Zesta... BergHOFF Sztućce Stella Mat... Ambition Sztućce Royal kase...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Gazpacho buraczkowe z anchois i wędzonym łososiem

(dla 2-3 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Pomidory zalewamy najpierw wrzątkiem, a później lodowatą wodą i obieramy ze skórki. Paprykę oczyszczamy z nasion, płuczemy. Miksujemy pomidory, paprykę, buraki, czosnek, oliwę i ocet. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w kieliszkach do martini, z kawałkami anchois i zwiniętym w rulonik łososiem, udekorowane natką.

Zdjęcie Libbey Bravura Kieliszki Koktajlowe Martini 6 szt Zdjęcie THK kieliszki do martini komplet 6szt. OPT4228 Zdjęcie Crystal Julia Kieliszki do martini szampana kryształowe 6 sztuk 2325
Libbey Bravura Kieliszki Ko... THK kieliszki do martini ko... Crystal Julia Kieliszki do ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6
Więcej na ten temat: gazpacho, kuchnia hiszpańska