Blogerzy polecają: przepisy na dania z cukinii

red.
Cukinia jest królową warzywnego sezonu letniego. Nadaje ton pysznym letnim potrawom, odnajdzie się w niemal każdej daniu i najważniejsze: nie zrujnuje naszego budżetu.
fot. missno fot. missno

Krem z cukinii z serem feta

Składniki:

1.5 szklanki bulionu,

1.5 szklanki wody,

sól, pieprz,

2 duże cukinie,

1 cebula,

świeża bazylia,

łyżka sera feta

 

Do przygotowanego wcześniej bulionu dodajemy wodę oraz sól wraz z pieprzem. Następnie cukinie, bazylię i cebulę dokładnie szatkujemy i dodajemy do bulionu. Gotujemy przez 30 min, następnie miksujemy blenderem. Nalewamy do bulionówki, dodajemy ser feta i 2 listki bazylii.

 

Przepis pochodzi z bloga Camomille Flavor.

1
fot. weganerd fot. weganerd

Zapiekanka z ryżu i cukinii

Składniki:

2 szklanki ugotowanego ryżu (ilość w zależności jak dużą zapiekankę robimy)

2 łyżki zataru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki bułki tartej

3 łyżki domowego pesto z ziół albo bazylii lub orzechowego

1 średniej wielkości cukinia

1 pomidor

cukier (opcjonalnie)

sól (opcjonalnie)

pieprz ziołowy (opcjonalnie)


Cukinię myjemy i kroimy na cienkie talary. Posypujemy solą i odstawiamy na chwilę.

Gotujemy ryż - powinien być prawie rozgotowany i bardzo się lepić. Przekładamy go do miski. Dodajemy czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i zatar. Mieszamy dokładnie.

Spód naczynia żaroodpornego lub foremki na tartę smarujemy lekko oliwą, a następnie posypujemy łyżką bułki tartej. Przekładamy ryż do foremki, dokładnie ugniatamy i dociskamy do brzegów. Niech warstwa ryżu ma około 1,5 - 2 cm.

Smarujemy ryż wcześniej przygotowanym lub kupionym pesto.

Układamy talary cukinii, a następnie talary umytego i obranego ze skórki pomidora.

Całość solimy, lekko cukrzymy i posypujemy bułką tartą. Można delikatnie skropić oliwą.

Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy w 170 st. C około 40 minut.

Pod koniec pieczenia można włączyć nawiew, by cukinia się zarumieniła

 

Przepis pochodzi z bloga Weganerd.

2
fot. Monika Bukowska fot. Monika Bukowska

Smażone nadziewane kwiaty cukinii

Składniki:

ok 10 zdrowych kwiatów cukinii lub dyni

200 g twarogu półtłustego

po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki, estragonu, oregano

sól, pieprz do smaku

150 g jogurtu greckiego

 

Ciasto:

1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej

3/4 szklanki mleka

1 jajko

szczypta soli i pieprzu

 

olej do smażenia

 

Kwiaty opłukać z piasku pod bieżącą zimną wodą. Włożyć palce do środka kielicha i bardzo delikatnie usunąć ze środka pręcik. Musimy uważać, by płatki się nie połamały, bo są bardzo kruche. Przygotowane kwiaty układamy na papierowym ręczniku i delikatnie osuszamy.

Mieszamy wszystkie składniki ciasta, odstawiamy, by chwilkę odpoczęło. Olej rozgrzewamy we frytkownicy lub garnku do temperatury 170'C.

Twaróg mieszamy z połową jogurtu i rozdrabniamy widelcem, by uzyskać gładką masę. Doprawiamy ziołami i przyprawami do smaku.

 

nadziewane kwiaty cukinii

 

Przepis pochodzi z bloga Moniczka w kuchni.

3
fot. bernika75 fot. bernika75

Bułgarski cukiniowy placek

Składniki:

4 średnie cukinie

250 g pokruszonej fety,

3 jajka,

5 łyżek kaszy manny,

dużo zielonego (natka pietruszki, koperek),

2 ząbki czosnku wycisnięte,

pieprz

Sos czosnkowy: jogurt naturalny, koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz

 

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce, starannie odcisnąć z wody. Wymieszać z resztą składników. Włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, tak żeby warstwa nie była grubsza niż 3 cm. Piekarnik nagrzać do 180 st C i piec zapiekankę przez około 40 minut. do chwili, aż się zarumieni wierzch. Podawać na ciepło lub zimno najlepiej z sosami np. jogurtowo-czosnkowym.

 

Przepis pochodzi z bloga Bernika.

4
fot. p.jola1.5 fot. p.jola1.5

Roladki z grillowanej cukinii

Składniki:

1/2 cukinii

1 serek kanapkowy ze szczypiorkiem

1/2 pomidora

sól morska ziołowa

mieszanka ognistych przypraw

zioła do sałatek

oliwa z oliwek

 

Cukinię myjemy i odcinamy końcówki. Następnie kroimy na cieniutkie plastry i smarujemy oliwą za pomocą pędzelka. Posypujemy solą ziołową i ognistą mieszanką przypraw i układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Pomidora kroimy w plastry, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę. Ser kanapkowy przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone pomidory, 1 łyżeczkę ziół do sałatek i mieszamy.

Plastry grillowanej cukinii układamy na desce i smarujemy farszem z sera i pomidora, następnie zawijamy.

Roladki z grillowanej cukinii dekorujemy ziołami do sałatek.

 

Przepis pochodzi z bloga Damsko - męskie spojrzenie na kuchnię.

5
fot. srk76 fot. srk76

Placki z selera i cukinii

Składniki:

1 duży seler

połowa sporej cukinii

2 średnie ziemniaki (w wersji dietetycznej bataty)

2 jajka

curry

pieprz

sól

olej rzepakowy

bazylia świeża

koperek

1 spory pomidor

 

Sos czosnkowy

3 łyżki majonezu

6 łyżek jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku

 

Seler, cukinię i ziemniaki ścieramy na dużych oczkach tarki. Wbijamy do masy 2 jajka i doprawiamy solą, pieprzem i 1/4 łyżeczki curry. Mieszamy składniki dokładnie. Na teflonowej patelni przykrywamy dno olejem rzepakowym i smażymy placki do uzyskania złotego koloru. Dietetyczni ekstremiści mogą upiec placki w piekarniku. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Placki rozkładamy na przykrytej posmarowanym oliwą papierze do pieczenia. Następnie przekładamy placek na drugą stronę.

 

Przepis pochodzi z bloga Familijny.

6
fot. bocado fot. bocado

Carpaccio z cukinii

Składniki na 2 osoby:

1 cukinia

2 łyżki dobrej oliwy z oliwek

odrobina soku z cytryny

2 szalotki

listki tyminaku cytrynowego

sól, pieprz do smaku (świeżo mielony)

4 kromki chrupiącej bagietki do podania

 

Cukinię kroimy na cienkie plastry, szalotkę w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy szalotkę, jak się zeszkli dorzucamy cukinię. Od razu doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny (ok. 2 łyżeczek). Podrzucamy parę razy na patelni, cukinia ma zostać jędrna, ale lekko szklista. Podajemy na dużych talerzach, posypane tymiankiem oraz w towarzystwie świeżej bagietki.

 

Przepis pochodzi z bloga W kuchni bez dubli.

7

Blogerzy do dzieła!

KOKNKURS: Bloguj i wygrywaj >>

 

gotowanie, kuchnia, blogi kulinarne, naczynia

8
Więcej na ten temat: blogi kulinarne, cukinia