Czosnek. Moc smaku, aromatu i witalności!

Tomek Woźniak
W małej główce czosnku kryje się wielka siła, to naturalny antybiotyk! Aromatem "po" nie trzeba się przejmować, wystarczy zjeść natkę pietruszki albo wypić kawę
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Crostini z mięsem kraba

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 4 liście czosnku niedźwiedziego
  • 1 papryczka chilli
  • 2 młodziutkie cukinie z kwiatami
  • 200 g mięsa kraba (z puszki)
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • kilka cienkich kromek żytniego chleba

 

Sposób przygotowania

Siekamy liście czosnku niedźwiedziego, chilli i kwiaty cukinii. Mieszamy z drobno pokrojoną cukinią i odcedzonym mięsem kraba. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Nakładamy na kromki chleba, przed podaniem ponownie skrapiamy oliwą.


Fot. Marcin Klaban

 

Kupując czosnek, wybieraj taki, który intensywnie pachnie! Czosnek bez zapachu będzie
w kuchni bezużyteczny


Zdjęcie Gerpol Komplet noży ELEGANCE Zdjęcie Prepara Prep Set zestaw noży PP01-SA100 Zdjęcie VICTORINOX 11 noży 5.1153.11
Gerpol Komplet noży ELEGANCE Prepara Prep Set zestaw noż... VICTORINOX 11 noży 5.1153.11
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Gnocchi z czosnkiem słoniowym

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 2 ząbki czosnku słoniowego (lub 10 ząbków zwykłego czosnku)
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mały pęczek tymianku
  • sól, pieprz
  • 250 g gnocchi (lub kopytek)

 

Sposób przygotowania

Siekamy czosnek i powoli szklimy w rondlu na oliwie. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekany tymianek i smażymy 5 minut na małym ogniu. Gotujemy gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowane kluseczki odcedzamy, przekładamy do rondla z czosnkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem.

 

Fot. Marcin Klaban

2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kwiaty cukinii z ricottą i pieczonym czosnkiem

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ząbki czosnku kroimy w poprzek na pół i kładziemy na wyłożonej pergaminem blasze, skórką do dołu. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 45 minut w 180°C. Upieczony, miękki czosnek wyciskamy z łupin, rozgniatamy na papkę i mieszamy z ricottą. Pomidora kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ricotty, doprawiamy solą i pieprzem. Z kwiatów cukinii wyciągamy nasiona i faszerujemy kielichy ricottą.

Uwaga: można upiec więcej czosnku na zapas - będzie idealnym dodatkiem do dipów, sosów, sałatek lub świetną samodzielną przekąską.

Fot. Marcin Klaban

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Letnia sałatka z marynowanym czosnkiem

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Kroimy cukinię wzdłuż na pół, a następnie w cienkie plasterki o kształcie półksiężyców. Przekładamy do miski, mieszamy z liśćmi rukoli. Dodajemy obrane, pokrojone w cienkie paski mango. Szynkę oraz mozzarellę rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski razem z połową posiekanego marynowanego czosnku. Resztę czosnku miksujemy w blenderze z odrobiną oliwy i sokiem cytrynowym. Powstały sos doprawiamy solą oraz pieprzem i polewamy sałatkę.

 

Fot. Marcin Klaban

4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Szaszłyki warzywne z serem halloumi

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ser, cukinię oraz paprykę kroimy w kostkę o boku 1 cm. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian kawałki sera, cukinii i papryki oraz nieobrane ząbki czosnku. Szaszłyki smażymy lub grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, aż ser będzie złocisty. W czasie smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem skrapiamy oliwą.

 

Fot. Marcin Klaban

5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Wieprzowina z czosnkiem

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 8 główek czosnku jednoząbkowego (odmiana solo; można zastąpić 8 dużymi ząbkami zwykłego czosnku)
  • 8 łyżek oliwy
  • 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • bakłażan
  • 300 g piżmowej dyni
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • ewentualnie trochę lekko uprażonego sezamu i posiekana dymka do posypania

 

Sos:

  • 250 ml greckiego jogurtu
  • 1 starta na tarce do warzyw cukinia
  • 1 pęczek dymki

 

Sposób przygotowania

Pokrojony w ćwiartki czosnek podsmażamy w rondlu na oliwie. Dodajemy pokrojoną w paski wieprzowinę, wlewamy sos sojowy, smażymy 10 minut, aż mięso zbrązowieje. Dorzucamy pokrojone w kostkę bakłażana i dynię. Doprawiamy ziołami, pieprzem i solą, dusimy 15-20 minut. Jeśli warzywa i mięso zaczną przywierać do dna rondla, dolewamy 1/2 szklanki wody. Robimy sos, łącząc wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso podajemy z sosem; możemy też posypać je dymką i sezamem.

 

Fot. Marcin Klaban

6
Więcej na ten temat: czosnek, tomek wożniak