Dania gotowe w 20 minut

Magda Duklas
Tyle trwa przygotowanie wykwintnego, smacznego i bardzo efektownego dania. Lekkiej kolacji lub obiadu. Dla ciebie, dla niej i dla waszych przyjaciół
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Stek w sosie pomarańczowym

Składniki

  • 2 duże pomarańcze
  • 25 g masła
  • 4 steki (po 175 g) z polędwicy wołowej
  • pieprz
  • 6 łyżek bulionu wołowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • listki natki pietruszki do przybrania
  • sól

 

Sposób przygotowania

Z jednej pomarańczy cienko obieramy skórkę, z drugiej odkrawamy 4 plastry do przybrania. Z obu owoców wyciskamy sok. Na patelni o grubym dnie roztapiamy masło i smażymy na nim steki na średnim ogniu przez około 1 min z każdej strony, aż się zrumienią i zetną. Zdejmujemy steki z patelni, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy w ciepłe miejsce. Na patelnię wlewamy sok z pomarańczy, bulion i ocet. Gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie przekładamy steki na patelnię do sosu i ostrożnie je podgrzewamy przez 2 minuty. Przekładamy na ciepłe talerze i podajemy przybrane plasterkami pomarańczy, skórką pomarańczową i natką pietruszki.

Zdjęcie Alessi Patelnia grillowa Dressed Zdjęcie Chasseur Patelnia grillowa Panini 3380-08 Zdjęcie SKEPPSHULT Patelnia grillowa 0129
Alessi Patelnia grillowa Dr... Chasseur Patelnia grillowa ... SKEPPSHULT Patelnia grillow...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Krewetki z czosnkiem

Składniki

  • 125 ml oliwy
  • 4 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 ostre czerwone papryczki chilli bez pestek i drobno posiekane
  • 450 g ugotowanych królewskich krewetek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • do przybrania ósemki cytryny

 

Sposób przygotowania

W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej czosnek oraz papryczki przez 1-2 min, mieszając, aż zmiękną, ale nie zbrązowieją. Dodajemy krewetki i smażymy, mieszając, przez 2-3 min, aż będą gorące. Wyłączamy palnik, dodajemy natkę, starannie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Przybieramy cząstkami cytryny i podajemy ze świeżym chrupiącym chlebem.

2
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Wieprzowina z gruszkami

Składniki

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • 450 g schabu środkowego
  • 2 duże gruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • 4 drobno pokrojone cebulki dymki

 

Sposób przygotowania

W dużej misce mieszamy sos sojowy z octem i sherry. Mięso kroimy ostrym nożem na bardzo wąskie paski i wrzucamy je do marynaty. Gruszki kroimy w plastry grub. 5 mm (bez obierania), usuwamy gniazda nasienne. Czosnek, imbir i cebulki dymki (bez szczypioru) podgrzewamy w ciepłym woku lub patelni, ciągle mieszając, przez 1-2 min, aż będą gorące. Następnie do woka dodajemy schab razem z marynatą i, cały czas mieszając, smażymy przez 3-4 min, aż mięso zmięknie i zacznie się rumienić. Podajemy gorące, posypane pokrojonym szczypiorem, odkrojonym od dymki.

3
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Wędzony łosoś z patelni

Składniki

  • 350 g plastrów wędzonego łososia
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki octu z sherry
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • 115 g mieszanki różnych rodzajów sałaty

 

Do przybrania:

 

Sposób przygotowania

Plastry łososia składamy w harmonijkę, tworząc porcje. Przygotowujemy sos winegret: w salaterce mieszamy musztardę, czosnek, koper, ocet, sól i pieprz. Stopniowo dolewamy oliwę, cały czas mieszając, aż powstanie sos o konsystencji majonezu. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię - najlepiej żeberkową. Smażymy na niej porcje ryby 2-3 min z każdej strony, aż ryba będzie gorąca, a na porcjach odcisną się ślady żeberek. Sałatę polewamy sosem winegret (trochę zostawiamy) i rozkładamy na 4 talerze. Na wierzchu układamy rybę. Polewamy resztą sosu oraz dekorujemy koperkiem, plasterkami cytryny, limonki i pomarańczy.

4
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Wołowina z papryką i trawą cytrynową

Składniki

  • 500 g chudej wołowiny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 drobno pokrojona łodyga trawy cytrynowej
  • 2,5 cm drobno posiekany kawałek świeżego korzenia imbiru
  • po 1 czerwonej i zielonej papryce pokrojonej w szerokie kawałki
  • 1 pokrojona w grube krążki cebula
  • 2 łyżki sosu z limonki
  • sól, pieprz
  • świeżo ugotowany makaron lub ryż

 

Sposób przygotowania

Wołowinę kroimy w poprzek włókien, w cienkie paski. Olej rozgrzewamy na dużym ogniu w woku lub na dużej patelni i smażymy na nim 1 minutę czosnek, cały czas mieszając. Następnie dodajemy wołowinę i, ciągle mieszając, smażymy 2-3 minuty. Na koniec dorzucamy trawę cytrynową oraz imbir, zestawiamy patelnię z ognia. Wołowinę przekładamy do innego naczynia, a na patelnię wrzucamy paprykę i cebulę.
Smażymy na dużym ogniu 2-3 minuty, aż cebula zacznie się rumienić i trochę zmięknie. Ponownie przekładamy wołowinę na patelnię, dodajemy sok z limonki i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z makaronem lub ryżem.

5
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sałatka z Capri

Składniki

  • 2 duże pomidory
  • 125 g mozzarelli
  • 12 czarnych oliwek
  • 8 liści bazylii
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól, pieprz
  • liście bazylii do przybrania

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy grill do średniej temperatury. Pomidory i osączoną mozzarellę kroimy w cienkie plasterki. Z oliwek wyjmujemy pestki i kroimy w krążki. Układamy na przemian plastry pomidorów, mozzarelli, krążki oliwek i liście bazylii, tak aby na wierzchu znalazł się ser. Wstawiamy do piekarnika, pod rozgrzany grill i opiekamy przez 2-3 minuty, aż ser zacznie się roztapiać. Skrapiamy octem i oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy gorące, przybrane listkami bazylii.

6
Więcej na ten temat: szybkie przepisy