Co najmniej 5 składników i obiad gotowy!

Magazyn Kuchnia
Wystarczy 5 składników, plus dodatki, by ugotować świetne danie.  Proponujemy doskonałe przepisy dla minimalistów i zapominalskich

Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Linguini z boczkiem, pieczarkami oraz brokułami

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Wrzucamy makaron na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy kilka minut i odcedzamy, zanim będzie al dente (później podgotujemy go jeszcze w sosie). Wykładamy go na płaską blachę, polewając niewielką ilością oliwy. Mieszamy, aby się makaron nie skleił i żeby szybko wystygł. Brokuły blanszujemy 3-4 min we wrzątku, osączamy je i hartujemy w zimnej wodzie (dzięki temu nie stracą koloru). Pokrojony w paski boczek prażymy na suchej patelni (bez tłuszczu), dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i podsmażamy 4-5 min. Dodajemy brokuły, mieszamy i zalewamy śmietaną. Gotujemy, a gdy śmietana zacznie wrzeć, dodajemy makaron. Podgotowujemy, aż sos się zagęści. Aby wzbogacić smak, możemy dodać świeżo mielony twardy ser, np. grana padano lub parmezan. Dekorujemy bazylią.

 

Fot. Łukasz Zandecki

1
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Fajita

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Na marynatę:

  • świeża kolendra, czosnek, sok z cytryny, sos sojowy i olej

 

Sposób przygotowania

Robimy marynatę z garści kolendry, posiekanych dwóch ząbków czosnku, łyżki soku z cytryny, łyżki sosu sojowego oraz dwóch łyżek oleju. Oba rodzaje mięsa muszą leżeć w marynacie co najmniej 6 godzin, a najlepiej całą noc. Cebulę i paprykę kroimy w piórka. Na rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej) smażymy na złoty kolor mięso i dodajemy do niego warzywa. Wszystko razem grillujemy jeszcze przez parę minut. Danie to znakomicie wygląda i smakuje jedzone prosto z rozgrzanej żeliwnej blachy (lub patelni; tak jedzą je Meksykanie). Fajitę serwujemy z ugrillowanymi tortillami. Jako dodatek można podać mus z fasoli i czerwoną marynowaną cebulę.

 

Fot. Łukasz Zandecki

2
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Szpinak z pieczarkami i serem gorgonzola

(dla 10 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Sparzony szpinak dusimy na maśle przez 5 min z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli. Dolewamy połowę śmietanki, mieszamy i dusimy jeszcze minutę. Oczyszczone i pokrojone pieczarki podsmażamy na sklarowanym maśle przez 2-3 minuty. W okrągłej formie do ciasta (wysmarowanej masłem) układamy do 1/3 wysokości połowę szpinaku. Następnie kładziemy pieczarki i dajemy kolejną warstwę szpinaku. Umieszczamy ?torcik? na 10 min w piekarniku (180oC), a na patelni podgrzewamy pokruszony ser z resztą śmietany. Gdy ser się rozpuści, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Wyjmujemy szpinak z pieca i wysuwamy z formy na półmisek. Polewamy sosem śmietanowo-serowym.

 

Fot. Agata Jakubowska / AG

3
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Pierś kurczaka w sosie szampańskim

Składniki

 

Sposób przygotowania

Szalotki wraz z sokiem z cytryny dusimy na łyżce masła. Pierś kurczaka owijamy w folię spożywczą i zbijamy na płasko. Przekładamy na patelnię, lekko solimy i polewamy szampanem. Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez 8-10 min. Mięso wyjmujemy, a sos przecedzamy i chwilę redukujemy. Grzyby (jeśli trzeba - rozmrażamy) kroimy w paski i smażymy na maśle. Kurczaka kroimy w wachlarz, układamy na talerzu, polewamy sosem szampańskim, posypujemy grzybami i doprawiamy solą oraz pieprzem. (Wariant rozbudowany: jeśli lubimy mięso w sosie bardziej zawiesistym, możemy przygotować do tej potrawy sos z 75 ml śmietany zmieszanej z 2 łyżkami koniaku i 2 żółtkami oraz powstałym sosem szampańskim).

 

Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

4
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Kaczka na słodko

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Dodatki:

  • oliwa, majeranek, czosnek, sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Skórę z piersi kaczki nacinamy na krzyż i marynujemy mięso przez 2 dni w mieszance oliwy z majerankiem, przeciśniętym czosnkiem, solą oraz pieprzem (co jakiś czas mięso obracamy). Smażymy na rozgrzanej oliwie, skórą do dołu, aż się wytopi i będzie chrupiąca. Wtedy przewracamy filety i przez moment smażymy, aby ?zamknąć? mięso. Miód mieszamy z alkoholem i sokiem z pomarańczy i polewamy tym kaczkę (jeśli lubimy sosy bardziej treściwe, można dodać odrobinę masła).

Fot. Agata Jakubowska / AG

5
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Łosoś spleciony z sandaczem z borowikami i pieczonymi słodkimi ziemniakami

(1 porcja)

 

Składniki

 

Dodatki i przyprawy:

  • sól, pieprz, sok z cytryny, siekany koperek, cebula, czosnek, oliwa, rozmaryn, masło do smażenia

 

Sposób przygotowania

Filety z łososia i sandacza kroimy w cienkie plastry. Każdy posypujemy solą, koperkiem i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy plaster jednej ryby na drugiej i zwijamy jak roladkę. Wkładamy na 2 godziny do zamrażalnika. Borowiki  jeśli trzeba - rozmrażamy, kroimy w plastry i smażymy na maśle z dodatkiem posiekanych cebuli i czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaka kroimy w grube plastry, skrapiamy oliwą, posypujemy rozmarynem i pieczemy w 175°C przez 15 min. Wyjmujemy roladki z zamrażalnika i kroimy na plastry grubości 1 cm. Smażymy w klarowanym maśle, aż się zrumienią. Podajemy w towarzystwie upieczonych ziemniaków i borowików. Potrawa najlepiej smakuje z sosem Verde (należy zmiksować liście natki pietruszki i bazylii wraz z kaparami, czosnkiem i oliwą).

 

Fot. Łukasz Zandecki

6
Fot. Pawel Kiszkiel / AG Fot. Pawel Kiszkiel / AG

Rolada z cielęciny, czyli Kalbsmangold

Składniki

  • 600 g mielonego mięsa cielęcego (jak na kotlety mielone)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • jaja
  • 20 liści mangolda (albo duże liście szpinaku)
  • sól, pieprz, oliwa

 

Sposób przygotowania

Mięso mieszamy z bułką tartą oraz jednym jajkiem. Dosmaczamy solą i pieprzem. Mieszamy. Liście mangolda blanszujemy na parze w garnku i hartujemy w lodowatej wodzie, a następnie ścinamy gruby nerw. Na płaskiej powierzchni układamy folię spożywczą, a na niej liście mangolda, tak aby na siebie zachodziły i tworzyły jednolitą płaszczyznę, trochę większą niż kartka A4. Na liściach rozsmarowujemy mięso na grubość 5 mm, na 1/3 powierzchni, mierząc od dolnej krawędzi liści. Pozostałą powierzchnię liści smarujemy rozbełtanym drugim jajkiem (żeby się łatwiej skleiło). Zwijamy roladę za pomocą folii. Układamy w brytfance wysmarowanej oliwą. Przykrywamy i pieczemy ok. 15 min w 180°C. Możemy podawać na ciepło lub na zimno, najlepiej z sosem ze zmiksowanego tuńczyka (1 puszka), 2 filetów anchois i garstki kaparów, doprawionego sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.

 

Fot. Pawel Kiszkiel / AG

7
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Łosoś z serem feta i szpinakiem pieczony w cieście filo

(10 porcji)

 

Składniki

  • 1,5 kg filetów z łososia
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 duże mango
  • 1/2 kg sera feta
  • 1 opakowanie ciasta filo + sól, pieprz młotkowany, masło

 

Sposób przygotowania

Z łososia zdejmujemy skórę, wyciągamy ości i kroimy mięso na prostokąty. Każdy z nich przekrawamy w poprzek, tak aby powstały 2 cienkie plastry. Na każdym kładziemy nadzienie: zblanszowane liście szpinaku, cienki plaster mango i plasterek fety. Składamy ze sobą po dwa tak przygotowane plastry, nadzieniem do środka, doprawiamy delikatnie solą i młotkowanym pieprzem. Każdy taki "pakiet" układamy na rombie ciasta filo i zawijamy, tworząc kopertę. Smarujemy koperty sklarowanym masłem i układamy w żaroodpornym naczyniu. Pieczemy w 180oC  przez około 20 minut.

 

Fot. Agata Jakubowska / AG

8
Fot. üukasz Zandecki / AG Fot. üukasz Zandecki / AG

Jagnięcina w sosie z czarną porzeczką i kozim serem

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Przyprawy:

  • oliwa, 2 łyżki miodu, gałązka rozmarynu, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Jagniecinę smarujemy łyżką oliwy i łyżką miodu, posypujemy siekanym czosnkiem, rozmarynem i pozostawiamy na dwie godziny w lodówce. Delikatnie solimy i obsmażamy na oliwie do zrumienienia. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C, na mięsie kładziemy po kawałku koziego sera i pieczemy. Czas pieczenia zależy od gatunku jagnięciny, którą przygotowujemy, i od tego, jak bardzo wysmażone mięso lubimy. Jagnięcina nowozelandzka jest dużo delikatniejsza od jagnięciny polskiej, może więc być pieczona krócej, jest też doskonała w postaci krwistej. Gdy ser na jagnięcinie zacznie się lekko rumienić, to znak, że trzeba wyjąć mięso z pieca. Z kolei polska jagnięcina powinna pozostać w piekarniku jeszcze przez ok. 8 min po zakończeniu pieczenia (czyli po tym, jak ser się zrumieni). W międzyczasie robimy porzeczkowy dodatek. Na patelnię, na której smażyła się jagnięcina, wlewamy sok, dodajemy drugą łyżkę miodu, szczyptę soli i redukujemy przez ok. 5 minut na dużym ogniu. Dodajemy garść czarnej porzeczki i trzymamy na ogniu, dopóki sos nie nabierze konsystencji syropu. Porzeczki powinny być ładnie widoczne. Wykładamy sos na talerz, delikatnie przenosimy jagnięcinę i układamy na porzeczkach. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Doskonałym uzupełnieniem dania będzie smażony na maśle świeży szpinak.

 

Fot. Łukasz Zandecki

9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Pomidorowe capuccino

Składniki

 

Przyprawy i dodatki:

  • mleko (100 ml), śmietanka (50 ml), 2 ziarna kardamonu, garstka parmezanu, sól, pieprz, szczypta cynamonu

 

Sposób przygotowania

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i gotujemy przez 10 min w wywarze warzywnym wraz z kardamonem. Pod koniec gotowania dodajemy sok pomarańczowy, zblanszowany groszek, parmezan oraz śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mleko ubijamy na pianę spieniaczem do kawy. Zupę rozlewamy do filiżanek, dekorujemy mleczną pianką i posypujemy odrobiną cynamonu.

 

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

10
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Faszerowane roladki wieprzowe

(dla 10 osób)

 

Składniki

  • 1,5 kg polędwiczek wieprzowych (10 drobnych polędwiczek lub 5 większych podzielonych w poprzek na pół)
  • 50 dag orzechów nerkowca
  • 70 dag sera lazur (lub innego niebieskiego)
  • 10 dag suszonych pomidorów
  • 50 dag cieniutko pokrojonej parmeńskiej szynki

 

Sposób przygotowania

Polędwiczki nadkrawamy wzdłuż, rozkładamy dwie połówki, tak by powstał prostokąt, i cienko rozbijamy. Robimy farsz z uprażonych orzechów nerkowca, startego sera i pokrojonych suszonych pomidorów. Układamy porcje farszu na środku mięsa i zawijamy je jak zrazy. Każdy kawałek zawijamy plastrem szynki parmeńskiej. Obsmażamy roladki na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy przez 15 min w 170oC.

 

Fot. Agata Jakubowska / AG

11
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Węgierki pod kruszonką

(dla 3-4 osób)

 

Składniki

  • 300 g węgierek
  • 80 g mąki
  • 40 g masła
  • 40 g cukru
  • cynamon lub przyprawa do piernika, jasny miód, koniak lub brandy, błonnik jabłkowy

 

Sposób przygotowania

Robimy kruszonkę. Mąkę, masło, cukier powinniśmy użyć w proporcji 2:1:1. Masło powinno być bardzo zimne. Wszystkie składniki zagniatamy bardzo szybko, dodając szczyptę (maksymalnie 1 łyżeczkę) cynamonu. Formujemy kulę, zawijamy i wkładamy do zamrażalnika. Śliwki przecinamy na pół, wyjmujemy pestki. Na teflonowej patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Wrzucamy owoce i smażymy na dużym ogniu przez ok. 3 min. Dodajemy 4 łyżki płynnego miodu. Dusimy jeszcze przez 5 min z dodatkiem łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika. Na koniec dodajemy 3 łyżki koniaku i łyżkę błonnika jabłkowego. Uzyskaną śliwkową  "konfiturę" przekładamy do małych zapiekanek. Wyjmujemy z lodówki ciasto i ścieramy je na tarce, aby powstała kruszonka. Wstawiamy do  nagrzanego piekarnika (180-200°C). Pieczemy tylko tyle czasu, aby kruszonka się wyzłociła.

Uwaga: potrawa będzie ciekawsza, jeśli do śliwek, na etapie smażenia, dodamy obrane i posiekane migdały.

 

Fot. Marcin Klaban / AG

12
Więcej na ten temat: 5 składników, szybkie przepisy