6 przepisów z młodą marchewką

Anna Włodek
Ciasteczka marchewkowe

Ciasteczka marchewkowe (Fot. Łukasz Zandecki)

Ani duszona z groszkiem, ani tarta z jabłkiem. Taką znamy, aż za dobrze. Z marchewki, moi drodzy, można zrobić istne cuda, trzeba tylko wiedzieć jak. Gdyby ktoś był ciekaw, voila!
1 z 6
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Marchewki glazurowane

Składniki

  • 600 g młodych marchewek
  • 8 szalotek
  • 50 g masła
  • 30 g cukru
  • 2 gałązki tymianku
  • sól, biały pieprz

 

Sposób przygotowania

Umyte i obrane marchewki kroimy na kawałki, szalotki obieramy i kroimy na ćwiartki. Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy warzywa, dodajemy cukier, podsmażamy, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 25 min. Przed końcem duszenia pokrywkę zdejmujemy, by płyn odparował. Gdy marchewki i cebulki lekko się skarmelizują, potrawa jest gotowa. Przed podaniem warzywa posypujemy listkami tymianku. Doskonały dodatek zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych.

2 z 6
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Ciasteczka marchewkowe

Składniki

  • 800 g marchwi + 1 sztuka
  • 2 jaja
  • 100 g akacjowego miodu
  • sól
  • 1 pomarańcza
  • 150 g słodkiej śmietanki
  • 6 ciasteczek migdałowych
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka masła

 

Ciasto:

  • 200 g maki
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • ok. 1/2 szklanki zimnej wody

 

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Obrane i pokrojone marchewki (oprócz jednej) gotujemy do miękkości i miksujemy. Dodajemy jaja, miód, szczyptę soli, startą skórkę z 1/2 pomarańczy i śmietankę. Dokładnie mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim 8-10 foremek o średnicy 9-10 cm, robimy dziurki widelcem, a następnie posypujemy pokruszonymi ciasteczkami. Na ciasteczka wylewamy marchewkową masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż się zrumienią (ok. 30 min). W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy cukier, a gdy zbrązowieje, dodajemy masło. Z pozostałej marchewki i skórki z połowy pomarańczy robimy wiórki, wrzucamy do karmelu i smażymy ok. 30 min, aż płyn odparuje. Niteczkami marchewki i pomarańczy dekorujemy babeczki.

3 z 6
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Marchewkowa zupa

Składniki

  • 750 ml (3 szklanki) rosołu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 kg marchwi
  • 2 łyżki posiekanych liści kolendry

 

Sposób przygotowania

Rosół zagotowujemy. Cebulę obieramy, siekamy i smażymy na rozgrzanej oliwie wraz z imbirem, aż zmięknie (ok. 2 min). Do gotującego się rosołu dodajemy podsmażoną cebulę oraz obraną i posiekaną marchew. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż marchewki zmiękną (ok. 20 min). Miękkie warzywa miksujemy. Jeżeli zupa jest za gęsta, możemy ją rozrzedzić rosołem lub wrzącą wodą. Przed podaniem posypujemy ją kolendrą.

4 z 6
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Migdałowa sałatka z marchewką

Składniki

  • 2 pęczki młodych marchewek
  • 30 g masła
  • sok z 2 i 1/2 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki do kawy plus 3 szczypty mielonego kuminu
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 75 g płatków migdałowych
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Marchewki obieramy i kroimy na plasterki (3 mm). W głębokiej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy marchewki, dodajemy sok z 2 pomarańczy i pół łyżeczki kuminu. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok. 12 min - powinny być al dente. Podduszone marchewki przekładamy do salaterki, a gdy ostygną, doprawiamy pozostałym sokiem z cytrusów, dodajemy oliwę, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem i wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypujemy mielonym kuminem, posiekaną kolendrą i płatkami migdałowymi.

5 z 6
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Kolorowe purée z filetem z indyka

Składniki

  • 1/2 marchewki
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 cebule
  • 4 jaja
  • 1/2 kg zielonego groszku
  • 2 duże kotlety z indyka
  • oliwa
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Marchewkę i ziemniaki płuczemy i obieramy. Marchewkę z 2 ziemniakami i 1 cebulą grubo kroimy i dusimy w malej ilości wody do miękkości, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy wraz z 2 jajami. Oddzielnie gotujemy do miękkości groszek z 2 ziemniakami i jedną cebulą i również miksujemy z dodatkiem 2 jaj. 6 kokilek do zapiekania o średnicy 10 cm smarujemy oliwą i napełniamy masą - najpierw marchewkową, później groszkową i gotujemy na parze 30 min. Mięso kroimy na małe kawałki, podsmażamy na rozgrzanej oliwie po 3 min z każdej strony, oprószamy solą i pieprzem. Kokilki odwracamy do góry dnem, wyjmujemy mus wprost na talerz, a na wierzchu układamy kawałki mięsa.

6 z 6
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Terrina z marchewki i twarożku

Składniki

  • 400 g marchwi
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
  • 250 g tłustego twarożku ricotty
  • 3 jaja
  • 50 g tartej bułki
  • 50 g parmezanu
  • 2 gałązki bazylii
  • 1 ząbek czosnku

 

Sposób przygotowania

Marchewki obieramy i kroimy w słupki. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy marchewki, dodajemy 1/2 szklanki wody, szczyptę soli i mieszamy. Dusimy pod przykryciem 20 min. Do twarożku dodajemy żółtka, bułkę tartą, parmezan, porwane na grube kawałki liście bazylii i zmiażdżony ząbek czosnku. Dokładnie  mieszamy. Ubijamy pianę z białek i łączymy delikatnie z masą serową. Formę o pojemności 1,5 litra wykładamy folią spożywczą, wlewamy masę i zatapiamy w niej słupki marchewek. Wierzch terriny również przykrywamy folią i pieczemy w kąpieli wodnej 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.