6 przepisów z młodą marchewką

Anna Włodek
18.06.2013 08:00
A A A Drukuj
Ani duszona z groszkiem, ani tarta z jabłkiem. Taką znamy, aż za dobrze. Z marchewki, moi drodzy, można zrobić istne cuda, trzeba tylko wiedzieć jak. Gdyby ktoś był ciekaw, voila!

Fot. Łukasz Zandecki

Składniki

  • 600 g młodych marchewek
  • 8 szalotek
  • 50 g masła
  • 30 g cukru
  • 2 gałązki tymianku
  • sól, biały pieprz

 

Sposób przygotowania

Umyte i obrane marchewki kroimy na kawałki, szalotki obieramy i kroimy na ćwiartki. Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy warzywa, dodajemy cukier, podsmażamy, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 25 min. Przed końcem duszenia pokrywkę zdejmujemy, by płyn odparował. Gdy marchewki i cebulki lekko się skarmelizują, potrawa jest gotowa. Przed podaniem warzywa posypujemy listkami tymianku. Doskonały dodatek zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych.

ZOBACZ TAKŻE
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX