Szybkie przepisy na lato z morelami

Tomek Woźniak
Morele na ciepło i na zimno. Na słodko i wykwintnie. Morele na trzeźwo i z bąbelkami. Szkoda czasu na gadanie. Tego po prostu trzeba spróbować.
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Marokański kuskus

(dla 2-3 osób)

Składniki

  • 100 g kuskusu
  • mała garść orzechów nerkowca i rodzynek
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka tandoori masala
  • sok z 1 pomarańczy
  • 200 g wieprzowiny bez kości
  • garść wydrylowanych moreli

Sposób przygotowania

Kuskus mieszamy z rodzynkami, orzechami i przyprawami oraz sokiem pomarańczowym, zalewamy wrzątkiem (1-2 cm powyżej poziomu kaszy) i przykrywamy ściśle folią. W tym czasie podsmażamy na patelni kawałki mięsa, pokrojone w kostkę o boku 1 cm, wraz z pokrojonymi morelami. Morele powinny się rozpaść i oblepić mięso (dzięki temu będzie kruche i soczyste). Podajemy z kuskusem.

1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Chrupiący kurczak z estragonem i morelami

(dla 2 osób)

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 nóżki (ze skórką)
  • skórka z 1 cytryny
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • 1 pęczek estragonu
  • 6 moreli (bez pestek)

Sposób przygotowania

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy skórką cytrynową oraz solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię z 4-5 łyżkami oliwy kładziemy kawałki kurczaka skórą do dołu. Smażymy po 5-7 min z każdej strony. Na koniec wrzucamy posiekany estragon oraz morele pokrojone na ćwiartki. Smażymy przez kolejne kilka minut, aby owoce puściły sok i powstał lekki sos.

2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Letnia sałatka z morelami, mozzarellą i szynką serrano

(dla 4 osób)

Składniki

  • garść rukoli
  • garść roszponki
  • 120 g mozzarelli di bufala
  • 4 plastry szynki serrano
  • 4 morele
  • 4-6 łyżek oleju z pestek dyni

Sposób przygotowania

Na każdym talerzu układamy garść mieszanki sałat, kawałki mozzarelli, szynkę serrano oraz pokrojone na ćwiartki morele. Przed podaniem polewamy olejem z pestek dyni.

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Placek morelowy z doliny Wachau

(dla 8-10 osób)

Składniki

  • 200 g niesolonego masła
  • 4 żółtka
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki
  • 4 białka
  • 10 wydrylowanych moreli

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuszczamy masło i starannie mieszamy je z żółtkami oraz cukrem, lekko ubijając na puszystą masę. Dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli i delikatnie łączymy z masą. Ciasto wykładamy na blachę do pieczenia wysmarowaną masłem lub wyścieloną pergaminem. Na wierzchu układamy połówki moreli i pieczemy przez 35-40 min. Podajemy z lodami cytrynowymi i sosem porzeczkowym.

4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Morele z kremem

(dla 2-3 osób)

Składniki

  • 8 moreli
  • 180 ml śmietany kremówki
  • garść ciastek owsianych

Sposób przygotowania

Morele kroimy na ćwiartki i przekładamy do kieliszków lub salaterek. Ubijamy śmietanę i dajemy 3-4 łyżki na porcję. Na koniec obficie posypujemy pokruszonymi ciastkami. Chłodzimy i podajemy.

5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Pikle morelowo-cytrynowe w stylu indyjskim

(dla 4-6 osób)

Składniki

  • 6-8 wydrylowanych moreli
  • 3 cytryny
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 pęczek posiekanej bazylii

Sposób przygotowania

Morele oraz cytryny myjemy, kroimy w kostkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Całość podsmażamy przez kilka minut, aby owoce zmiękły i wypuściły sok. Podajemy jako dodatek do mięs, sałat lub w formie przekąski z chlebem ciabatta.

6
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Orzeźwiający szampan z musem morelowym

(dla 6-8 osób)

Składniki

  • 6-8 moreli (bez pestek)
  • 1 butelka dobrze schłodzonego szampana lub wina musującego

Sposób przygotowania

Morele miksujemy łącznie ze skórką. Wlewamy do kieliszków po 3 łyżki morelowego nektaru. Przed podaniem zalewamy szampanem. To idealny orzeźwiający aperitif.

7
Więcej na ten temat: dania obiadowe, morele, przepisy na lato