Weekend na wsi. Smakowite przepisy

Magazyn Kuchnia
W piątek po południu pakujemy szybko kilka ubrań, wałówkę. Potem do samochodu i - na wieś! Przyda się choćby chwila wytchnienia, egzystencjalnej zadumy i rozmów przy śniadaniu, obiedzie, kolacji.
Fot. BBS Fot. BBS

Menu na weekend

Piątek

Kolacja:

Sałatka z bakłażanów,

Kurczak w sosie agrestowym

 

Sobota

Śniadanie:

Grzanki z parówkami

Jajecznica z siemieniem lnianym

 

Obiad:

Zupa z kefirem

Żeberka

Kiełbaski ze szpinakiem

Surówka z kapusty ze śliwkami


Kolacja:

Kluski kładzione z kwaśnym mlekiem

 

Niedziela
Śniadanie:

Ryż z twarożkiem i jagodami

Jaja w kokilkach z oscypkiem

 

Obiad:

Zupa marchewkowa,

Placek alzacki

Surówka z kalarepy

Pierogi z malinami

 

ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!PRAWO DO PUBLIKACJI WYGASA 8.2006WEEKEND NA WSI OBIAD - ZUPA MARCHEWKOWA , PLACEK ALZACKI , SUROWKA Z KALAREPY , PIEROGI Z MALINAMI STYLIZACJA DOROTA BIALY FOT. BOGDAN BIALYPUBLIKACJA KUCHNIA NR 8 (126) - 8.2005SLOWA KLUCZOWE:ZYWNOSCZDJĘCIE DO WKŁADKI:PUBLIKACJA KUCHNIA NR 8 (126) - CZASOPISMA

Fot. BBS.   Takie śniadanie na  świeżym powietrzu smakuje wyśmienicie.

1
Fot. BBS Fot. BBS

Sałatka z bakłażanów

Składniki

 

Sposób przygotowania

Bakłażany myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry, które wrzucamy na rozgrzany olej. Lekko podduszamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do bakłażanów na moment przed zdjęciem z gazu. Studzimy, łączymy z groszkiem, drobno posiekanym obranym jabłkiem i jajami pokrojonymi w kostkę. Doprawiamy do smaku solą, sokiem cytrynowym i cukrem. Przekładamy do salaterki i zalewamy sosem przygotowanym ze śmietany, musztardy, majonezu i zgniecionego czosnku.

2
Fot. BBS Fot. BBS

Kurczak w sosie agrestowym

Składniki

  • kurczak
  • 2 łyżki masła
  • 3 jagody jałowca
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 1 szklanka agrestu
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól

 

Sposób przygotowania

Kurczaka myjemy i kroimy na porcje. 1 łyżkę masła rozpuszczamy w rondlu i rumienimy na nim kurczaka. Dodajemy jałowiec i zalewamy bulionem. Dusimy mięso pod przykryciem ok. godziny. Kurczaka wyjmujemy, a do sosu wrzucamy umyty i obrany z szypułek agrest. Gotujemy owoce, aż zmiękną, a następnie wyjmujemy je i przecieramy przez sito (sos odstawiamy). Z pozostałego masła i mąki robimy zasmażkę, którą rozprowadzamy sosem spod kurczaka. Następnie dodajemy przecier agrestowy, znów mieszamy i gotujemy 2-3 min. Ewentualnie doprawiamy solą. Kurczaka podajemy polanego sosem.

3
Fot. BBS Fot. BBS

Grzanki saskie z parówkami

Składniki

  • 1 szklanka piwa
  • 3 łyżki startego żółtego sera (np. warmińskiego)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 żółtko
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 3 łyżki masła
  • 6 parówek
  • sól

 

Sposób przygotowania

Piwo, ser, cynamon i żółtko ucieramy na sos. Przyprawiamy do smaku solą. Chleb smarujemy z dwóch stron masłem i pieczemy na złoty kolor na grillu. Grzanki układamy na blasze. Parówki obieramy z osłonek i każdą przekrawamy wzdłuż na pół. Układamy obie połówki na grzance, polewamy przygotowanym sosem i pieczemy w 180°C przez 10-15 min.

4
Fot. BBS Fot. BBS

Jaja z siemieniem lnianym

Składniki

  • 5 cebulek dymek
  • 3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego (lub ziarna sezamowego)
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta świeżo otartej gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta świeżo mielonego białego pieprzu
  • jaj

 

Sposób przygotowania

Cebulę oczyszczamy, myjemy i kroimy w cienkie krążki. Masło topimy na dużej patelni, dusimy na nim krótko cebulę i dodajemy siemię (lub ziarno sezamowe). Przyprawiamy solą, muszkatem i pieprzem. Cebulkę dzielimy drewnianą szpatułką na sześć porcji. Na każdą rozbijamy jajo i smażymy. Przyprawiamy jeszcze lekko solą, pieprzem oraz muszkatem.

5
Fot. BBS Fot. BBS

Zupa z kefirem

Składniki

 

Sposób przygotowania

Jarzyny rozdrabniamy i miksujemy z żółtkiem. Dodajemy kefir, mieszamy i przyprawiamy solą, lubczykiem, cukrem oraz pieprzem. Wlewamy na talerze. Posypujemy szczypiorkiem. Serwujemy z wiejskim chlebem.

6
Fot. BBS Fot. BBS

Kiełbaski ze szpinakiem

Składniki

 

Sposób przygotowania

Szpinak myjemy. Zagotowujemy 2-3 l wody i blanszujemy liście przez 2-3 min. Odcedzamy szpinak, studzimy, a następnie siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy roztarty czosnek. Wrzucamy szpinak, dodajemy śmietanę i dusimy na wolnym ogniu ok. 7 min. Kiełbaski nacinamy wzdłuż, faszerujemy szpinakiem, oprószamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowane kiełbaski nabijamy na patyczki. Smażymy na grillu po 6-8 min z każdej strony.

7
Fot. BBS Fot. BBS

Żeberka w sosie pomidorowym

Składniki

  • 1-1,2 kg żeberek
  • 2-3 cebule
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 5 dag keczupu
  • 25 dag przetartych pomidorów
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • sól
  • musztarda
  • pieprz cayenne
  • 1 łyżeczka imbiru
  • liść laurowy
  • 3-4 goździki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • i 1 pomarańczy

 

Sposób przygotowania

Cebule i czosnek obieramy i siekamy, a następnie połowę porcji szklimy na oleju. Dodajemy keczup, pomidory i miód, doprawiamy sosem sojowym, 1 łyżką octu, solą, musztardą, pieprzem cayenne i imbirem. Sos gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 min. Do garnka wlewamy 3-4 l wody, dodajemy resztę cebuli z czosnkiem, liść laurowy, goździki, 2 łyżki octu i skórki z cytrusów, a następnie całość zagotowujemy. Opłukujemy żeberka, dzielimy na porcje i wkładamy do wody z przyprawami. Gotujemy ok. 15-20 min. Wyjmujemy żeberka, osuszamy i smarujemy sosem. Układamy je na rozgrzanym grillu i pieczemy po 5-10 min z każdej strony, często smarując sosem.

8
Fot. BBS Fot. BBS

Surówka z kapusty ze śliwkami

Składniki

 

Sposób przygotowania

Oczyszczoną i umytą kapustę drobno szatkujemy. Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy w drobne paski. Orzechy siekamy. Mieszamy wszystkie składniki z olejem lub śmietaną i pietruszką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zamiast śliwek możemy użyć moreli lub wiśni.

9
Fot. BBS Fot. BBS

Kluski kładzione z kwaśnym mlekiem

Składniki

  • jaja
  • 5 łyżek masła
  • 1 szklanka mąki, ew. kilka łyżek mleka
  • cebula

 

Sposób przygotowania

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy na gładką masę z łyżką masła. Białka ubijamy na pianę. Cały czas mieszając, łączymy żółtka z mąką i pianą ubitą z białek. Starannie mieszamy, jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy parę łyżek słodkiego mleka. Porcje ciasta kładziemy łyżką na osoloną wrzącą wodę. Przykrywamy, aby urosły na parze, a gdy wypłyną na wierzch, wybieramy je łyżką durszlakową i układamy na półmisku. Cebulę drobno siekamy i rumienimy na pozostałym maśle. Kluseczki podajemy okraszone cebulką, w towarzystwie wielkiego kubka kwaśnego mleka.

10
Fot. BBS Fot. BBS

Ryż z twarożkiem i jagodami

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy na mleku pod przykryciem ok. 40 min, następnie studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Twarożek mieszamy z miodem. Jagody płuczemy, przebieramy i mieszamy z ryżem oraz twarożkiem. Dodajemy bitą śmietanę. Potrawę podajemy udekorowaną listkami melisy.

11
Fot. BBS Fot. BBS

Jaja w kokilkach z oscypkiem

Składniki

 

Sposób przygotowania

Kokilki smarujemy masłem i posypujemy orzechami. Śmietanę mieszamy z solą i pieprzem. Oddzielamy białka od żółtek (uważamy, aby żółtka się nie rozlały). Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Nakładamy do kokilek pianę z białek, w środek wkładamy żółtka, posypujemy tartym oscypkiem. Zapiekamy 10 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

12
Fot. BBS Fot. BBS

Zupa marchewkowa

Składniki

  • 60 dag marchwi
  • cebule
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 l rosołu lub wywaru z włoszczyzny
  • 15 dag ryżu
  • sól, cukier

 

Sposób przygotowania

Marchew oczyszczamy i kroimy w kostkę, dodajemy drobno posiekane cebule, dwie łyżki masła oraz odrobinę wody i dusimy pod przykryciem kilka minut. Następnie zalewamy jarzyny rosołem lub wywarem, wrzucamy opłukany ryż i gotujemy razem, aż składniki będą zupełnie miękkie. Wówczas doprawiamy solą i cukrem, miksujemy, ogrzewamy i dodajemy resztę masła. Podajemy z grzankami

13
Fot. BBS Fot. BBS

Placek alzacki

Składniki

  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 dag drożdży
  • 30 dag mąki
  • 25 dag ziemniaków
  • 20 dag wędzonego boczku
  • cebule
  • 15 dag tłustego twarogu
  • 150 ml 22% śmietany
  • jajko
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania

Mleko podgrzewamy do temp. 28°C (powinno być ciepłe, ale nie gorące), rozpuszczamy w nim cukier, szczyptę soli, dodajemy drożdże i rozcieramy je łyżką. Dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy, gotujemy 20 min w osolonej wodzie i odcedzamy. Boczek kroimy na plasterki i następnie na paski szerokości 2 cm. Cebule obieramy, płuczemy i kroimy w grubą kostkę. Podsmażamy boczek na patelni i gdy wytopi się z niego tłuszcz, skwarki przekładamy do miski, a na tłuszczu rumienimy cebule. Twaróg przecieramy przez sito i ucieramy ze śmietaną, jajkiem i 2 żółtkami. Farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ostudzone ziemniaki kroimy w kostkę. Do ciasta dodajemy pozostałe żółtko i rozpuszczone masło. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto, aż przestanie się lepić do ręki. Rozwałkowujemy je na wielkość formy do placka, smarujemy je farszem z twarogu i układamy na nim ziemniaki, skwarki z boczku i cebulę. Pieczemy ok. 30 min w 180°C, aż się farsz zrumieni. Podajemy na ciepło.

14
Fot. BBS Fot. BBS

Surówka z kalarepy

Składniki

 

Sposób przygotowania

Kalarepę myjemy, obieramy pozostawiając młode delikatne listki środkowe, płuczemy i kroimy w zapałkę. Tak samo kroimy umyte i obrane jabłka. Obrany czosnek siekamy, rozcieramy z solą i mieszamy z olejem oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem polewamy surówkę. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Wykładamy na salaterkę i posypujemy listkami selera.

15
Fot. BBS Fot. BBS

Pierogi z malinami

Na nadzienie:

  • 50 dag malin
  • 1 łyżeczka tartej bułki

 

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 jajko

 

Na polewę:

  • 1 szklanka śmietany
  • cukier do posypania pierogów, ew. 1 szklanka bitej śmietany

 

Sposób przygotowania

Maliny przebieramy, płuczemy, osączamy i posypujemy tartą bułką. Ciasto zagniatamy z podanych składników, rozwałkowujemy je i szklaneczką wykrawamy krążki. Nadzienie rozkładamy na cieście i zalepiamy brzegi, smarując je wodą i mocno dociskając. Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy, aż wypłyną. Odcedzamy i podajemy na ciepło - polane śmietaną i posypane cukrem, lub na zimno - z bitą śmietaną

16
Więcej na ten temat: kuchnia polska, przepisy na lato