Lekkie przepisy na upały

Zuzanna Wiciejowska
Komu chciałoby się schylać nad buchającym garnkiem, gdy żar leje się z nieba? Dlatego przepis na lekkie smaczne danie, które nie wymaga stania nad kuchenką w upalny letni dzień, to prawdziwy skarb. A my mamy dla was aż cztery takie skarby...
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Łosoś marynowany buraczkami

przygotowanie: 20 min.
marynowanie: 24 godz.

 

Składniki

  • 1/2 kg surowego filetu , w jednym kawałku ze skórą z łososia
  • 1 1/2 łyżki soli morskiej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka musztardy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 ugotowany burak
  • 20 dag 22% śmietany
  • po łyżce posiekanej mięty i szczypiorku

 

Sposób przygotowania

Łososia płuczemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Sprawdzamy, czy nie ma w nim ości (jeśli są, wyciągamy je za pomocą pęsety). Przygotowujemy kawałek folii aluminiowej wystarczająco duży, aby owinąć nim cały filet. Folię układamy na tacy lub dużym półmisku. Na folii kładziemy filet skórą do dołu. W małej miseczce mieszamy sól, cukry, musztardę i gałkę muszkatołową i tą mieszanką nacieramy rybę. Na wierzchu układamy plasterki buraka, ciasno zawijamy w folię, na to kładziemy deseczkę i stawiamy jakiś ciężki przedmiot (np. puszkę). Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny, do trzech dni. Zawinięta i obciążona ryba powinna leżeć na tacy lub półmisku, ponieważ podczas marynowania może puścić sok. Przed podaniem łososia rozwijamy z folii, zdejmujemy buraki i delikatnie zeskrobujemy resztki przypraw. Łososia kroimy na cienkie plasterki i podajemy ze śmietanką wymieszaną z miętą i szczypiorkiem.

1
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Aksamitny sernik na zimno

przygotowanie: 20 min.

 

Składniki

  • 175 g ciasteczek maślanych
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 300 g twarożku kremowego (np. Tosca)
  • 200 g twarogu do serników (np. Campina)
  • 225 g truskawek

 

Sposób przygotowania

Ciasteczka mielemy w mikserze i ucie-ramy z masłem na jednolitą masę. Wylepiamy nią dno i boki formy o śr. 20 cm. Mieszamy oba sery. Cze-koladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ciepłą mieszamy z serami. Truskawki kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Smarujemy masą blat z ciasteczek i chowamy do lodówki na 2 godz.

2
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Sałatka z arbuza i fety

przygotowanie: 15 min.

Składniki

  • 1/2 kg arbuza
  • 15 dag sera feta
  • 4 łyżki uprażonych na suchej patelni orzechów pistacjowych
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz

Sposób przygotowania

Arbuza i ser feta kroimy w kostkę. Mieszamy w dużej misce, dodając posiekane orzechy, oliwę i pieprz.
Na chwilę przed podaniem polewamy sokiem z cytryny.

3
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Kuskus po arabsku - czyli taboule

przygotowanie: 20 min.

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Kuskus przesypujemy do salaterki i zalewamy wrzącą, posoloną wodą, tak aby sięgała ona ok. 1 cm powyżej wysokości kaszy. Przykrywamy i odstawiamy na 10 min. W tym czasie obieramy cebule. Pomidory, pietruszkę i miętę myjemy i osuszamy.
Cebule i zioła drobno siekamy, a pomidory i ogórka kroimy w kostkę. Napęczniały kuskus mieszamy widelcem, tak aby stał się sypki. Dodajemy warzywa, zioła, doprawiamy pieprzem i wszystko mieszamy. Przykrywamy folią i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Przed podaniem sałatki przygotowujemy sos: z cytryn wyciskamy sok i łaczymy go z oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Otrzymanym sosem polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. Taboule możemy podawać z podgrzanym chlebem pita.

4
Więcej na ten temat: przepisy na lato, szybkie przepisy