11 przepisów z buraczkami

Janusz Myjak
Tak naprawdę wszyscy je lubicie, tylko nie doceniacie ich możliwości. Nawet najzwyklejszy burak może być elegancki i wytworny. Nie wierzycie? To poczytajcie!
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Sałatka śledziowa

Składniki

  • 10 dag rukoli
  • 25 dag marynowanych śledzi
  • 16 małych buraczków
  • 12 dag pomidorków koktajlowych w zalewie słodko-kwaśnej
  • 2 dag kaparów
  • trochę oliwy

 

Marynata:

  • 300 ml wody
  • 70 ml octu spirytusowego
  • 7 dag cukru
  • sól
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • kilka goździków

 

Sposób przygotowania

Umyj i obierz buraczki, ugotuj je do miękkości. Zagotuj wodę z octem, cukrem, szczyptą soli, listkiem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Marynatą zalej buraczki i odstaw je na ok. 12 godzin. Umyj i osusz rukolę, ułóż na talerzach. Na wierzchu połóż pokrojone w paski śledzie, połówki buraczków, marynowane pomidory i kapary. Skrop dobrą oliwą i podawaj.

1
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Sałatka z jajkami przepiórczymi, buraczkami i tuńczykiem

Składniki

 

Sos:

 

Sposób przygotowania

Na talerzach rozłóż listki cykorii, obraną z włókien, zblanszowaną i ostudzoną fasolkę szparagową, pokrojone na połówki buraczki, połówki ugotowanych i obranych jajek przepiórczych, osączone kawałki tuńczyka oraz krążki cebuli. Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu utrzyj sos, polej sałatkę. Do sosu możesz też dodać trochę oleju z tuńczyka.

2
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Sałatka z pieczonym kurczakiem w koszykach z parmezanu

Składniki

 

Sposób przygotowania

Zrób marynatę z 2 łyżek oliwy, soli, pieprzu, papryki i roztartego ząbka czosnku. Włóż do niej mięso, odstaw na 2 godziny. Następnie wyjmij i upiecz w temp. 180°C (20 minut). Zetrzyj parmezan na drobnej tarce, rozsyp równą warstwą na rozgrzanej teflonowej patelni. Podsmaż na złoty kolor (jak naleśniki), a potem ostrożnie zdejmij. Jeszcze gorące parmezanowe placki układaj na odwróconych miseczkach - w ten sposób uformują się koszyczki. Obranego buraczka pokrój w cieniutkie plasterki, wrzuć na gorący olej i usmaż chipsy. Po usmażeniu wyjmij je z tłuszczu łyżką cedzakową, osącz na papierowym ręczniku. Zrób sos: resztę oliwy wymieszaj z musztardą i posiekanym koperkiem, przypraw do smaku solą i pieprzem. W koszyczku z parmezanu układaj najpierw porwane na kawałki liście sałaty, potem pokrojone w cienkie plasterki mięso, chipsy buraczkowe i listki cykorii. Polej sosem i podawaj. Jeśli nie chce ci się robić koszyczków z parmezanu, podaj sałatkę na talerzyku.

3
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Roladki z mięsa mielonego

Podłużne, cieniutkie plastry cukinii możesz powycinać za pomocą obieraczki do szparagów albo tarki do mizerii

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mięso przypraw solą, pieprzem, majerankiem oraz rozgniecionym czosnkiem. Cebulę pokrój w drobną kostkę, dodaj do mięsa. Wbij jajko, dokładnie wymieszaj. Cukinię pokrój wzdłuż w jak najcieńsze plastry. Na plastry cukinii nakładaj farsz mięsny i zwijaj, formując roladki. Każdą zawiń oddzielnie w kawałek nasmarowanej oliwą folii aluminiowej, mocno skręć brzegi. Piecz 20 minut w temp. 170°C. Buraczki zalej taką ilością wody, aby były przykryte, posól i ugotuj na małym ogniu do miękkości. Zrób sos: wymieszaj bulion, śmietanę, chrzan i mąkę, powoli zagotuj, mieszając. Dodaj pokrojony koperek, przypraw solą i pieprzem. Roladki podawaj z buraczkami i sosem chrzanowym.

4
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Roladka z kurczaka z sosem malinowym

Składniki

  • 25 dag piersi kurczaka
  • 8 dag sera z niebieską pleśnią
  • 10 dag botwinki
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka miodu
  • 10 dag malin
  • 1 łyżeczka sosu worcester
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy

 

Sposób przygotowania

Mięso oczyść z błon, rozbij tłuczkiem, natrzyj solą i pieprzem. Posyp pokruszonym serem i zwiń, formując roladkę. Ułóż na posmarowanej oliwą folii aluminiowej, zawiń, mocno skręcając końce. Piecz 15-18 minut w temp. 180°C. Wyjmij z piekarnika, odłóż do ostygnięcia. Umyte łodygi botwinki zalej winem, dodaj miód i odrobinę wody, ugotuj do miękkości. Potem wyjmij je z rondla, odłóż, aby ostygły. Odparuj pozostały w rondlu płyn do objętości 20 ml. Do powstałego sosu dodaj przetarte przez sitko maliny, sos worcester i miód, krótko podgrzej. Roladkę pokrój w plastry, podawaj z sosem i łodygami botwinki.

5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Carpaccio z buraków

To polski i wegetariański sposób na carpaccio.Cienkie plasterki buraczków wyglądają identycznie jak pokrojona wołowina. I świetnie smakują

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Zrób marynatę: musztardę połącz z sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem i miodem, utrzyj, dolewając powoli oliwę. Buraki pokrój w bardzo cienkie płatki, polej marynatą i odstaw na 4 godziny. Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z ricottą, dodaj posiekane listki bazylii, przypraw do smaku solą i pieprzem. Pomidory sparz wrzącą wodą, obierz, przekrój na ćwiartki, usuń miąższ, a w jego miejsce nałóż krem serowy. Pomidory ułóż na zamarynowanych płatkach buraków.
Uwaga: kremem można także napełnić połówki pomidorków koktajlowych.

6
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Buraczkowe naleśniki

Naleśniki:

  • 50 ml koncentratu buraczanego
  • jajko
  • 100 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 15 dag mąki
  • 50 ml oliwy

 

Farsz:

 

Sos serowy:

  • 10 dag camemberta
  • 80 ml śmietany 12-proc.
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu
  • sól, pieprz
  • duże krewetki do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Z koncentratu, mleka, wody, jajka, mąki i oliwy utrzyj ciasto naleśnikowe, posól je, odstaw na ok. 15 minut, a potem usmaż cienkie naleśniki na teflonowej patelni. Posiekaj cebulę, zeszklij na oliwie, dodaj krewetki, smaż przez chwilę. Wlej śmietanę, odparuj, przypraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Farszem posmaruj naleśniki, zwiń je w rulony. Zrób sos serowy: pokrój w kostkę camembert, włóż do rondla, wlej śmietanę, zagotuj, mieszając, na bardzo małym ogniu. Na koniec dodaj zielony pieprz. Naleśniki podgrzej w piekarniku bezpośrednio przed podaniem. Polej sosem, udekoruj krewetkami.

7
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Barszcz z grzybowymi kluskami

Składniki

 

Ciasto:

  • 2 żółtka
  • 1 łyżka oliwy
  • 25 dag mąki

 

Farsz:

 

Sposób przygotowania

Buraki zetrzyj na grubej tarce, dodaj do rosołu. Wlej sok z cytryny, dodaj jabłko pokrojone na cząstki i rozgnieciony czosnek oraz przyprawy. Zagotuj, odstaw na 4-6 godzin, a potem przecedź. Zagnieć ciasto z żółtek, mąki i oliwy, rozwałkuj i pokrój w paseczki o wymiarach 10 x 2,5 cm. Ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz. Rozgrzej masło, zeszklij posiekaną cebulę, dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby. Przypraw, smaż, aż odparuje sok, który puściły grzyby. Posiekaj 1/3 grzybów, resztę zmiksuj. Wymieszaj zmiksowane i posiekane grzyby, nakładaj je na paski ciasta, zwijaj w roladki i podgrzewaj w piekarniku. Podawaj do barszczu.

8
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Sola na brokułach

Składniki

 

Sos:

  • 80 ml koncentratu buraczanego
  • sok z 1,5 limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu worcester
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania

Na patelnię wlej wino, 100 ml wody i sok z cytryny, dodaj posiekany koperek, przypraw i zagotuj. Filety przekrój wzdłuż na połówki, zwiń w różyczki, zepnij wykałaczkami i włóż do gorącego wywaru winnego. Przykryj, gotuj 5-6 minut na wolnym ogniu. Obgotuj różyczki brokułów w osolonej wodzie. Przygotuj sos: do rondelka wlej koncentrat buraczany, sok z limonki i sos worcester. Zagotuj, wymieszaj z mąką rozprowadzoną w małej ilości wody, ponownie zagotuj, mieszając. Ryby podawaj z brokułami i sosem.

9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Sałatka z wędzonym łososiem

Do sałatki z buraków można także wkroić marynowane albo solone śledzie. Oczywiście wtedy nie dodamy już łososia

 

Składniki

  • 25 dag wędzonego łososia
  • 15 dag ugotowanych buraczków
  • 1,5 obranego jabłka
  • 5 dag rzodkiewek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka majonezu light
  • 100 ml naturalnego jogurtu
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

?Buraki, jabłko i rzodkiewki pokrój w bardzo drobną kostkę, dodaj posiekany szczypiorek, łyżkę majonezu i łyżkę jogurtu. Sałatkę przypraw solą i pieprzem do smaku. Przygotuj sos jogurtowy: resztę jogurtu połącz z drobno pokrojonym koperkiem, przypraw solą i pieprzem. Na sałatce ułóż łososia, polej sosem jogurtowo-koperkowym. Przed podaniem możesz udekorować sałatkę małymi marynowanymi buraczkami.

10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Pieczony stek z halibuta

Składniki

 

Sposób przygotowania

Steki z halibuta skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i oliwą, przypraw solą i pieprzem, obłóż koperkiem i wstaw na 12 godzin do lodówki. Sparz pomidory, obierz je ze skórki, przekrój na ćwiartki i usuń nasionka. Miąższ pokrój w kostkę, wymieszaj z posiekaną bazylią i rozgniecionym czosnkiem, dodaj resztę oliwy, przypraw do smaku solą i pieprzem. Marchewkę i buraczki ugotuj (oddzielnie) w osolonej wodzie do miękkości. Steki z halibuta upiecz w temp. 180°C (około 15-17 minut). Na 2 minuty przed końcem pieczenia rozsmaruj na rybach sos z pomidorów i bazylii. Na patelni roztop masło, podduś pokrojone w plasterki marchewki i buraczki. Przypraw do smaku, wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Ryby podawaj z warzywami.

11
Więcej na ten temat: buraki