Burger z pomidorowym kurczakiem

Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Składniki

  • 50 dag piersi kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1/4 łyżeczki tabasco
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 bułeczki razowe przekrojone na pół i opieczone

 

Sposób przygotowania

Na dużej teflonowej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż mięso (5 minut), aż straci różowy kolor. W miseczce dokładnie wymieszaj posiekany czosnek, przecier pomidorowy, miód, musztardę, sok z cytryny, chili, tabasco i sól. Sos dodaj do kurczaka, poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz ogień i duś przez 10 minut. Łyżką cedzakową przełóż kurczaka na deskę i posługując się dwoma widelcami, podziel mięso na drobne włókna, a następnie z powrotem włóż do sosu. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę, aż masa zrobi się gęsta. Opieczone w tosterze ciepłe bułeczki przełóż masą i natychmiast podawaj.

ZOBACZ WIDEO

Komentarze (4)
Zaloguj się
  • hiker_x

    0

    "...Przygotuj dekorację sernika: rozgrzej piekarnik do 400°C..." -Naprawdę do 400°C - hmmm muszę kupić nowy piekarnik a właściwie piecyk a właściwie piec hutniczy
    pozdrawiam i miłego dnia hiker

  • emilypotter

    Oceniono 4 razy -2

    Gdzie te zdrowe przepisy??? Key lime pie dietetyczne? Bardzo ciekawe.

  • starystormy

    Oceniono 2 razy -2

    litosciiii!!!!!!!!!!!!!!!! zmiencie fotografa !!! juz lepiej jak wrzucacie zdjecia ze stockow, przynajmniej jakos wygladaja. pare miesiecy temu pan Scichocki zalil sie ze pracy nie ma .. po co go zatrudnialiscie ponownie?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX