Kuchnia amerykańska może być zdrowa. Podajemy przepisy!

Marcin Szczepański
Hamburger może być i zdrowy, i smaczny, i pożywny. Pod warunkiem, że zrobisz go sama (sam) ze świeżych składników i dobrego pieczywa. Do tego porcja sałatki lub surówki i obiad gotowy.  Daj się skusić na szybką przekąskę
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Philly Cheese

Składniki

  • 1/3 bagietki
  • 2 dag masła czosnkowego
  • 5 dag pokrojonej w cienkie piórka cebuli
  • 15 dag pokrojonego w cienkie paseczki rostbefu (lub polędwicy)
  • 12 dag startego sera cheddar (lub innego łatwo rozpuszczającego się sera, np. ementalera)
  • 4 dość grube plastry pomidora
  • olej do smażenia mięsa

 

Sposób przygotowania

Bagietkę przetnij wzdłuż na połowę, posmaruj masłem czosnkowym i zapiecz w piekarniku. Na oleju usmaż mięso z cebulą. Po usmażeniu dodaj starty ser. Cały czas mieszaj, aż ser się rozpuści. Na jedną część bagietki połóż dwa plastry pomidora i podsmażone mięso z cebulą. Przykryj pozostałymi  plastrami pomidora i drugą częścią bagietki. Gotową kanapkę wyłóż na talerz, podawaj ze smażonymi cząstkami ziemniaków lub z grubymi frytkami typu "steak-house" oraz sałatką coleslaw. Uwaga: mięso możesz przyprawić czosnkiem lub ostrą papryką.

1
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Club Sandwich

Składniki

 

Sposób przygotowania

Tosty zrumień w opiekaczu. Pierś kurczaka upiecz  na grillu lub usmaż na patelni. Następnie posmaruj majonezem 2 kromki chleba, połóż na nich pokrojoną sałatę, pomidora i kurczaka. Plasterki ogórka ułóż razem z jajkiem na jednej z kromek, natomiast bekon na drugiej. Kromki ułóż jedną na drugiej i przykryj trzecim tostem (tym bez niczego). Gotowego sandwicza przekłuj czterema wykałaczkami i udekoruj. Przekrój po przekątnej na cztery trójkąty. Podawaj z frytkami.

2
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Pikantny pieczony kurczak

Składniki

  • 1,25 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3 łyżki pikantnego sosu chili
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 duża pokrojona w cząstki cebula
  • 12 kawałków (z kośćmi i skórą) kurczaka
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 3 łyżki stopionego masła

 

Sposób przygotowania

Wymieszaj maślankę z oliwą, sosem chili, musztardą, czosnkiem, łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu. Dodaj cebulę, włóż kurczaka i wymieszaj, aby sos pokrył mięso. Przykryj, wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, najwyżej jednak na 12 godzin. Od czasu do czasu odwracaj kurczaka w marynacie. Rozgrzej piekarnik do temp. 220°C. Wymieszaj tartą bułkę z serem, mąką, tymiankiem, papryką, pieprzem kajeńskim i łyżeczką soli. Kurczaka wyjmij z marynaty, otocz w mieszaninie sera i tartej bułki. Pozostaw na 30 minut, a następnie ułóż na ruszcie piekarnika, a pod spód wsuń blachę. Piecz 50 minut, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca.

3
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Skrzydełka Buffalo

Dressing serowy:

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki jogurtu
  • 6 dag pokruszonego sera pleśniowego typu rokpol

 

Oraz:

  • 4 łodygi naciowego selera
  • 1,5 kg skrzydełek kurczaka
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1/4 szklanki pokrojonego na kawałki masła
  • 3 łyżki sosu chili
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego

Sposób przygotowania

Wymieszaj składniki sosu, nie rozcierając ich, bo sos nie powinien być gładki. Seler pokrój na kilkucentymetrowe kawałki i włóż na pół godziny do wody z lodem. Odetnij i odrzuć końcówki skrzydełek. Następnie każde skrzydełko przekrój na pół w stawie. Rozgrzej olej, porcjami smaż osuszone kawałki mięsa (5-8 minut). Na patelni rozgrzej masło, dodaj sos chili i ocet, posól. Do sosu włóż skrzydełka i wymieszaj. Podawaj z dressingiem i selerem.

4
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Smażone sandwicze z bekonem i pomidorami

Składniki

  • 8 cienkich plasterków bekonu
  • 8 kromek żytniego chleba tostowego
  • 2 szklanki startego ostrego sera cheddar
  • 8 cząstek pomidora (bez nasionek, osączonych z soku na papierowym ręczniku)
  • 4 łyżki majonezu

 

Sposób przygotowania

Wysmaż bekon na średnim ogniu, aż będzie rumiany i chrupiący (ok. 6 minut). Podczas smażenia odwracaj od czasu do czasu. Skwarki przełóż na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Cztery kromki chleba posyp serem, na wierzchu ułóż po 2 cząstki pomidora. Posyp pieprzem, przykryj 2 plasterkami smażonego bekonu. Posyp resztą sera, przykryj pozostałymi kromkami. Wierzch sandwiczów posmaruj majonezem. Rozgrzej dwie duże patelnie. Na każdej ułóż po 2 sandwicze, stroną z majonezem do dołu. Sandwicze obciąż talerzykiem, smaż około 2 minut, aż spód się przyrumieni. Wierzch każdego sandwicza posmaruj resztą majonezu, odwróć majonezem do dołu, smaż kolejne 2 minuty. Przed podaniem przekrój po przekątnej na połowę.

5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Kanapka BLT

Pod tym tajemniczym skrótem kryje się podstawowa zawartość kanapki: bacon, lettuce and tomato, czyli bekon, sałata i pomidor. Inne składniki dodaje się wedle uznania

 

Pasta z awokado:

  • 1/4 dojrzałego awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (niekoniecznie)

 

Sandwicz:

  • 4 plasterki bekonu
  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
  • 6 listków sałaty rzymskiej lub lodowej
  • 1 pokrojony w cząstki pomidor
  • 4 cienkie cząstki czerwonej (niekoniecznie) cebuli

 

Sposób przygotowania

Zmiksuj wszystkie składniki pasty awokado. Wysmaż bekon na suchej patelni, osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Zrumień w tosterze kromki chleba, dwie posmaruj pastą z awokado. Obłóż sałatą, pomidorem, cebulą i bekonem, przykryj pozostałymi kromkami chleba.

6
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Burger pikantny

Składniki

  • 50 dag mielonej piersi kurczaka
  • 4 dymki (biała i zielona część)
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki sosu worcester
  • 1/2 łyżeczki tabasco
  • 1/4 łyżeczki soli
  • jajko
  • 4 okrągłe razowe bułeczki
  • 4 liście sałaty
  • 1 łyżka oliwy

 

Sos:

  • 1 mały kubeczek gęstego jogurtu
  • 3 łyżki chrzanu (lub więcej)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj mięso, posiekaną dymkę, tartą bułkę, sos worcester, tabasco, jajko i sól. Przełóż masę na deskę, podziel na 4 części i uformuj kotlety grubości 2,5 cm. Na patelni podgrzej oliwę, włóż kotlety i smaż pod przykryciem 5 minut, aż zbrązowieją. Przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut. Wymieszaj składniki sosu. Bułeczki przekrój na pół i lekko opiecz w tosterze. Przed podaniem obie połówki bułki posmaruj sosem, połóż na jednej z nich sałatę i burgera, przykryj drugą połową.

7
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Burger z indyka

Składniki

  • 60 dag mielonego mięsa indyka
  • 1/2 szklanki posiekanych szalotek lub białej części dymki
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka tabasco
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • sól, pieprz
  • 4 bułeczki
  • 4 liście sałaty

 

Na szklankę salsy:

 

Sposób przygotowania

Zrób salsę: pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę i osącz na sitku. Przełóż do miseczki i zmiksuj z resztą składników salsy. Mięso wymieszaj z 1/2 szklanki salsy, szalotkami, kolendrą, 3 łyżkami oleju, tabasco i kuminem, przypraw solą i pieprzem, uformuj 4 kotlety. Usmaż je na pozostałej łyżce oleju (3 minuty z każdej strony) na średnim ogniu, po czym zmniejsz ogień i smaż jeszcze 4 minuty, odwracając po 2 minutach. Bułeczki przekrój na połówki i opiecz. Spody bułeczek obłóż sałatą i mięsem, skrop salsą i przykryj odkrojonymi wierzchami.

8
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Burger z pomidorowym kurczakiem

Składniki

  • 50 dag piersi kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1/4 łyżeczki tabasco
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 bułeczki razowe przekrojone na pół i opieczone

 

Sposób przygotowania

Na dużej teflonowej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż mięso (5 minut), aż straci różowy kolor. W miseczce dokładnie wymieszaj posiekany czosnek, przecier pomidorowy, miód, musztardę, sok z cytryny, chili, tabasco i sól. Sos dodaj do kurczaka, poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz ogień i duś przez 10 minut. Łyżką cedzakową przełóż kurczaka na deskę i posługując się dwoma widelcami, podziel mięso na drobne włókna, a następnie z powrotem włóż do sosu. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę, aż masa zrobi się gęsta. Opieczone w tosterze ciepłe bułeczki przełóż masą i natychmiast podawaj.

9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Burger z łososia

Składniki

  • 30 dag fileta z łososia
  • 3 łyżki + 1/2 szklanki sosu tatarskiego
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 2 bułeczki posypane sezamem (przekrojone na połówki)
  • 1/2 pokrojonej w cienkie piórka czerwonej cebuli
  • 4 listki masłowej sałaty

 

Sposób przygotowania

Zmiksuj łososia z 3 łyżkami sosu tartarskiego, 1 łyżką koperku, solą i pieprzem. Masa nie powinna być gładka. Uformuj 2 kotleciki, upiecz je na grillu lub usmaż. Wymieszaj resztę sosu tatarskiego z łyżką koperku i skórką z cytryny. Upiecz na grillu lub w piekarniku połówki bułeczek, posmaruj je sosem. Na spodach bułeczek ułóż kotleciki, posyp cebulą, obłóż sałatą i przykryj wierzchami bułeczek.

10
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Caesar's salad

Składniki

 

Sposób przygotowania

Umyj i osusz młode, jasne liście ze środka główki. Włóż na 15-20 minut do lodówki (muszą być  zimne!). Chleb wymieszaj z roztartym czosnkiem i 2 łyżkami oliwy i usmaż lub podpiecz w piekarniku na złoty kolor. Jeśli smażysz grzanki na patelni, czosnek wrzuć na samym końcu, aby się nie przypalił. Sałatę polej resztą oliwy, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i sos worcester, wbij 2 jajka "coddled" (włóż jajka do wrzącej wody i gotuj 1 minutę lub zalej je wrzątkiem, przykryj i odstaw na 10 minut. Istotą jajka ?coddled? jest to, aby nie tylko żółtko było płynne, ale i znaczna część białka). Sałatę wymieszaj, posyp grzankami i parmezanem.

11
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Sałatka z sosem farmerskim

Przyprawa:

  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • po 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • papryki i pieprzu kajeńskiego

 

Sos farmerski:

  • 1,75 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 łyżki posiekanej cebulki dymki
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny

 

Oraz:

  • 75 dag piersi kurczaka
  • 45 dag mieszanej sałaty
  • 1/2 szklanki uprażonych orzechów pekan (lub włoskich)
  • 1/4 szklanki rodzynek

 

Sposób przygotowania

Połącz przygotowane składniki przyprawy. Zrób sos: wymieszaj 3/4 szklanki maślanki z majonezem, dymkami, natką, octem, czosnkiem i skórką cytrynową. Dodaj 1,5 łyżeczki przyprawy oraz sól i pieprz do smaku. Resztą przyprawy natrzyj kurczaka, przełóż go do miski. Polej pozostałą maślanką, włóż do lodówki na co najmniej 30 minut, najwyżej jednak na 3 godziny. Co jakiś czas odwracaj mięso, tak aby cały czas było pokryte zalewą. Następnie wyjmij kurczaka z maślanki, upiecz na grillu (5 minut z każdej strony). Odłóż na 5 minut, a potem pokrój na kawałki. Wymieszaj sałatę z orzechami i rodzynkami. Polej sosem, przypraw solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż kurczaka.

12
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Sałatka Coleslaw

Składniki

  • 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty
  • 1 pokrojona w paseczki marchewka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2-3 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta kminku
  • sól

 

Sposób przygotowania

Obficie posól kapustę w dużej misce, odstaw. Po 30 minutach opłucz na sicie i osusz, dodaj marchewkę, szczypiorek, śmietanę i przyprawy. Wstaw do lodówki, aby się przegryzła, wyjmij na pół godziny przed podaniem.

13
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Cobb salad

Wymyślił ją w latach trzydziestych ubiegłego wieku niejaki Robert Cobb, właściciel hollywoodzkiej restauracji Brown Derby. Podobno obudził się w nocy tak głodny, że zszedł do kuchni, zrobił sałatkę ze wszystkiego, co mu się nawinęło pod rękę i polał całość winegretem

 

Sos:

  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 mały roztarty ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 szklanki oliwy

 

Sałatka:

  • 3 piersi kurczaka
  • awokado
  • 1 poszatkowana rzymska lub lodowa sałata
  • skwarki z 6 plasterków bekonu
  • 3 pokrojone w kostkę pomidory
  • 6-8 dag rokpola
  • 1-2 tacki kiełków słonecznika
  • 2 pokrojone, ugotowane na twardo jajka
  • szczypiorek lub dymka

 

Sposób przygotowania

Połącz składniki sosu, oprócz oliwy. Potem ucieraj z oliwą, aż sos zgęstnieje. Ugotuj kurczaka w 1,5 l wody, zdejmij z ognia, przykryj, odstaw na 15 minut. Ostudź, pokrój w kostkę. Miąższ awokado także pokrój w kostkę. W misce układaj warstwami sałatę, kurczaka, bekon, pomidory, ser, awokado, kiełki, jajka i szczypiorek. Polej sosem, wymieszaj.

14
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Doughnuts

Ciasto:

  • 4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 dag stopionego masła
  • 4,25 szklanki mąki
  • jajka

 

Oraz:

  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 szklanka cukru pudru

 

Sposób przygotowania

Utrzyj drożdże, wodę, mleko i łyżeczkę cukru. Po 10 minutach dodaj masło, mąkę, jajka i resztę cukru, wymieszaj i zagnieć. Włóż do miski posmarowanej olejem. Przykryj ściereczką, odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć je ponownie i rozwałkuj do grubości 1 cm. Wytnij kółeczka o średnicy 8 cm, w środku każdego zrób dziurkę o średnicy 3,5 cm. Ciastka ułóż na blasze wyścielonej pergaminem, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Smaż w głębokim oleju, osącz na papierowym ręczniku. Obtocz w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.

15
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Banoffee pie

Ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 6 łyżek zimnego masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki uprażonych orzechów
  • 1 żółtko
  • olejek waniliowy

 

Masa:

  • 2 puszki (po 40 dag) słodzonego mleka skondensowanego
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1 łyżka rumu
  • olejek waniliowy
  • banany

 

Oraz:

  • 3 łyżki kawy instant
  • 2 szklanki kremówki
  • 1/2 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania

Zrób ciasto: posiekaj w blenderze mąkę z masłem, cukrem i solą. Dodaj orzechy, siekaj dalej, włączając i wyłączając blender. Gdy orzechy będą rozdrobnione, dodaj żółtko i olejek waniliowy. Siekaj, aż powstanie kruszonka. Wyklej nią formę na tartę, włóż na godzinę do lodówki. Piecz 20 minut w temp. 175°C. Zrób masę: mleko podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje i nabierze złotego koloru (25 minut). Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, rum i wanilię. Posmaruj zimne ciasto. Gdy masa ostygnie, przykryj plasterkami bananów. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Rozpuść kawę w łyżce wody, dodaj śmietanę i cukier, ubij. Ozdób ciasto, włóż na 2 godziny do lodówki.

16
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Key lime pie

Spód:

  • 1,25 szklanki pokruszonych półsłodkich herbatników
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek stopionego masła

 

Masa:

  • 1 puszka (450 ml) słodzonego mleka skondensowanego
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki soku z limonek lub cytryn (świeżo wyciśniętego)

 

Oraz:

 

Sposób przygotowania

Przygotuj masę na spód ciasta: rozgrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj okruchy herbatników z masłem i cukrem. Masę równomiernie rozłóż na dnie formy na tartę (najlepiej szklanej) o średnicy 26 cm. Piecz 10 minut, a potem wyjmij i ostudź. Nie wyłączaj piekarnika. Przygotuj masę: połącz skondensowane mleko z żółtkami, dodaj sok z limonek lub cytryn i bardzo dokładnie wymieszaj. Rozsmaruj na podpieczonym spodzie, piecz jeszcze 15 minut. Formę z ciastem odstaw do ostygnięcia (dopiero ostudzona masa zaczyna tężeć). Przykryj, wstaw na 8 godzin do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem ubij na sztywno śmietanę kremówkę. Ciasto posmaruj bitą śmietaną, pokrój na porcje i od razu podawaj.

17
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Sernik z ananasami

Spód:

  • 1 szklanka pokruszonych półsłodkich herbatników
  • 1/4 szklanki stopionego masła
  • 1 łyżka cukru

 

Masa:

 

Wierzch:

  • 1 obrany i pokrojony na plasterki o szerokości 1 cm ananas
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki rumu

 

Sposób przygotowania

Przygotuj mieszaninę na spód sernika: wszystkie składniki zmiksuj, rozłóż na dnie tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz w temp. 175°C na złoty kolor (12 minut). Ostudź. Brzegi tortownicy zabezpiecz (od środka) podwójnie złożoną folią aluminiową. Zmniejsz temperaturę do 160°C. Przygotuj masę: serek ubij mikserem, aż będzie puszysty. Powoli, nie przerywając ubijania, wsypuj cukier. Dodaj rdzeń laski wanilii i ucieraj jeszcze minutę. Kolejno wbij jajka - drugie jajko dodaj dopiero wtedy, gdy pierwsze dokładnie połączy się z masą. Dodaj śmietanę, zmiksuj. Masę rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Tortownicę z sernikiem ustaw na blasze z gorącą wodą (woda powinna sięgać do 2-3 cm wysokości formy). Piecz ciasto około godziny, aż wierzch będzie suchy. Teraz wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze przez godzinę. Wyjmij z kąpieli wodnej. Gdy sernik ostygnie, wstaw go do lodówki na 6 godzin. Przygotuj dekorację sernika: rozgrzej piekarnik do 400°C. Ananasy rozłóż na blasze, pozostałe składniki wymieszaj w rondelku i gotuj 3 minuty, cały czas mieszając. Syropem polej ananasy na blasze, wstaw na 12 minut do piekarnika. Następnie owoce odwróć, pozostaw w piekarniku jeszcze na 20 minut, aż sos zgęstnieje, a ananasy zrobią się miękkie. W tym czasie odwracaj je co 5 minut. Następnie ostudź owoce i pokrój je na kawałki. Osącz, ale syrop pozostaw. Kawałkami ananasów obłóż wierzch sernika. Skrop syropem i od razu podawaj.

18
Więcej na ten temat: kuchnia amerykańska