Kuchnia amerykańska może być zdrowa. Podajemy przepisy!

Marcin Szczepański
26.12.2012 18:31
A A A Drukuj

Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Składniki

  • 50 dag piersi kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1/4 łyżeczki tabasco
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 bułeczki razowe przekrojone na pół i opieczone

 

Sposób przygotowania

Na dużej teflonowej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż mięso (5 minut), aż straci różowy kolor. W miseczce dokładnie wymieszaj posiekany czosnek, przecier pomidorowy, miód, musztardę, sok z cytryny, chili, tabasco i sól. Sos dodaj do kurczaka, poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz ogień i duś przez 10 minut. Łyżką cedzakową przełóż kurczaka na deskę i posługując się dwoma widelcami, podziel mięso na drobne włókna, a następnie z powrotem włóż do sosu. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę, aż masa zrobi się gęsta. Opieczone w tosterze ciepłe bułeczki przełóż masą i natychmiast podawaj.

Zobacz także

Komentarze (7)

Zaloguj się
  • avatar

    Gość: sonnentau

    Oceniono 3 razy 1

    w jaki sposób zdrowe mogą być skrzydełka smażone w głębokim oleju? to jakaś autorska definicja "zdrowia", bo nie ma to nic wspólnego z rzeczywistym zdrowym i racjonalnym odżywianiem.

  • avatar

    Oceniono 1 raz 1

    Mam wrażenie, że chodzi raczej o to by hamburger (i inne jedzenie) był smaczny, zdrowy i baaaardzo mało pożywny.
    W czasach coraz większych problemów z tyciem pożywne jedzenie to wada a nie zaleta. wojna, głód się skończyły. Redaktorzy powinni to dostrzec.

  • avatar
  • avatar

    0

    Tak, Key Lime Pie z Polski, na pewno będzie smaczne i zdrowe ;))

    A tak nawiasem mówiąc, moglibyście przynajmniej poinformować, ze Key lime pie to nie jest "kuchnia amerykańska",. lecz lokalny pie z jednego z regionów Florydy.

  • avatar
  • avatar

    Gość: Ray

    Oceniono 10 razy -2

    Polska kuchnia jest ciezka i niezdrowa. Ciezkie sosy, tluste zupy, niskiej jakosci mieso. Wasze ulubione produkty: pierogi, bigos, flaczki wygladaja jak odpady. schabowy smaozny na tonach tluszczy, niedobre kielbasy i wedliny w ktorych jst tylko 50% miesa, reszta to fillers. Wszyscy Poles maja albo beda miec podwyzszony poziom Cholesterol. I trigliceridy. Dodajecie do jedzenia odpady: sol techniczna i konine a wasze jedzenie jest tak samo ciezkie i tluste jak w USA. Ale gorszej jakosci. Wiekszosc gotowego jedzenia w waszym kraju robi sie z odpadow. Niejadalnych w innych krajach.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX