Wiśnie na słodko i wytrawnie. Lato w kuchni

Tomek Woźniak
Wiśnie watro potraktować bardziej uniwersalnie. Nie tylko kompot i zupa, Tomek Woźniak proponuje wiśnie do polędwicy, jagnięciny i w sałatkach. Podobnie jak czereśnie sprawdzą się w daniach i na słodko, i na słono.
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Pajda chleba z wiśniami

(dla 2 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Pieczywo skrapiamy oliwą i opiekamy w tosterze lub na grillu. Smarujemy obficie gorgonzolą wymieszaną z serkiem mascarpone. Na wierzchu układamy pokrojone na kawałeczki wiśnie, posypujemy posiekaną bazylią i startą skórką cytrynową.

Fot. Marcin Klaban

Zdjęcie Creative Tops 2 BAWEŁNIANE ŚCIERKI KUCHENNE - VINTAGE BUGS OWADY Zdjęcie French Home Ściereczki Kuchenne Sztućce FHKB13 Zdjęcie French Home Ściereczki Kuchenne HOME FHKB06
Creative Tops 2 BAWEŁNIANE ... French Home Ściereczki Kuch... French Home Ściereczki Kuch...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Lemoniada wiśniowa

(dla 2 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Wiśnie lekko rozcieramy z cukrem i sokiem cytrynowym, najlepiej w moździerzu lub na desce za pomocą noża. Owocową papkę przekładamy do dzbanka lub wysokich szklanek. Dodajemy lód i zalewamy wodą gazowaną. Wiśnioladę podajemy od razu, schłodzoną.

,Fot. Marcin Klaban

Zdjęcie Lurch Drylownica do wiśni 10295 Zdjęcie Lurch Roulette 00010291 Zdjęcie Vacu Vin Plus Tools 4663660
Lurch Drylownica do wiśni
Lurch Roulette
Vacu Vin Plus Tools
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Zdjęcie Crystal Julia Dzbanek 2193 Zdjęcie Leonardo Dzbanek 049401 Zdjęcie Luminarc Dzbanek VOLARE 29862
Crystal Julia Dzbanek 2193 Leonardo Dzbanek 049401 Luminarc Dzbanek VOLARE 29862
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Tadżin

(dla 4-6 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz posiekaną cebulę, doprawiając je kurkumą. Gdy się zeszklą, dodajemy mięso oddzielone od kości i pokrojone w kostkę. Mięso kładziemy skórką do dołu, a gdy się zezłoci, obsmażamy z drugiej strony. Po 5-6 minutach wrzucamy połówki wiśni lub czereśni, pokrojoną w paski paprykę i kuskus. Zalewamy wodą (3 cm powyżej poziomu kaszy), doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia, pozostawiając garnek przykryty pokrywką lub folią aluminiową na 5 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Wlewamy sok pomarańczowy, doprawiamy solą, pieprzem oraz miodem i mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną kolendrą lub bazylią i skrapiamy oliwą.

Fot. Marcin Klaban

Zdjęcie Emile Henry Tagine Tagine 875532 Zdjęcie Emile Henry Tagine Niebieskie Zdjęcie Le Creuset 25138270600422
Emile Henry Tagine Tagine 8... Emile Henry Tagine Niebieskie Le Creuset 25138270600422
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Ekspresowy deser po włosku z wiśniami

(dla 4-6 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Mieszamy ser ricotta z cukrem pudrem, łączymy z połową wiśni. Przekładamy do pucharków i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Deser podajemy posypany resztą wiśni i startą czekoladą, z herbatnikami.

Fot. Marcin Klaban

Zdjęcie Bormioli Rocco Ypsilon Pucharki 2 Szt 04739 Zdjęcie Vialli Design Livio 5901638721761 Zdjęcie Vialli Design Livio 5901638721846
Bormioli Rocco Ypsilon Puch... Vialli Design Livio 5901638... Vialli Design Livio 5901638...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Mozzarella z anchois i wiśniami

(dla 2 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Na talerzu układamy porwaną na małe kawałki mozzarellę, fileciki anchois oraz pokrojone, lekko zgniecione wiśnie. Posypujemy rukolą, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.

Uwaga: do tej przystawki idealnie pasuje kieliszek schłodzonego białego wina.

Zdjęcie CREATIVE TOPS KOMPLET: 4 TALERZE DESEROWE KEW LAVENDER - Lawenda Zdjęcie EASY LIFE Mediterraneo 4 PŁASKIE TALERZE - Insalata e pomodoro Zdjęcie FLORINA PREMIUM Talerze Dmuchawce 6szt 2K1476
CREATIVE TOPS KOMPLET: 4 TA... EASY LIFE Mediterraneo 4 PŁ... FLORINA PREMIUM Talerze Dmu...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Sałatka z polędwicą

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Polędwicę solimy i obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni grillowej po 4-5 minut z każdej strony (możemy trochę krócej lub trochę dłużej, zależnie od tego, czy wolimy mięso mniej czy bardziej wysmażone). Kroimy na plastry o grubości kilku milimetrów i mieszamy z umytymi, osuszonymi liśćmi szpinaku, pokrojonymi na mniejsze kawałki wiśniami oraz pomidorkami. Skrapiamy sałatkę oliwą (można dodać parę kropel octu balsamicznego) i doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy pokruszoną fetą lub dojrzewającym serem kozim.

Fot. Marcin Klaban

Zdjęcie EDWANEX Salaterka 17cm Zdjęcie Luminarc Salaterka OPT14660 Zdjęcie Świat AGD Salaterka 19706
EDWANEX Salaterka 17cm Luminarc Salaterka OPT14660 Świat AGD Salaterka 19706
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Udziec jagnięcy Nomadów

(dla 6 osób)

Jeśli macie ogródek, przyrządźcie jagnięcinę w opisany przeze mnie sposób, a poczujecie się jak prawdziwi nomadzi! Mięso możecie też upiec w zamykanym grillu lub piekarniku, w temp. 180°C. Do przygotowania udźca zainspirował mnie film o kuchni hinduskiej. Użyto w nim mięsa koziego bez kości (chyba z łopatki), obłożono je liśćmi bananowca i zawinięto w nasączone wodą jutowe worki. Całość obsypano rozżarzonym węglem drzewnym i przysypano lekko ziemią. Wykorzystany przeze mnie udziec jagnięcy jest większy niż "filmowe" mięso kozie, więc obawiałem się, że będzie dochodził cały dzień. Ale gdy otwarłem paczkę po ledwie dwóch godzinach pieczenia, buchnął z niej fantastyczny aromat przypraw, wiśni i jagnięciny, a mięso rozpływało się w ustach! Zastanawiacie się, po co obłożyłem barana pitą! Placki posłużyły jako swoista gąbka, która łapała soki i aromaty, ale zarazem utrzymywała je przy mięsie.

Składniki

Sposób przygotowania

Wykopujemy w ziemi zagłębienie na tyle duże, aby zmieścił się w nim udziec jagnięcy. Wsypujemy tam brykiety grillowe i podpalamy je. Czekając, aż zaczną się żarzyć, nacieramy udziec przyprawami, oliwą i obkładamy plackami pita.

Fot. Marcin Klaban

Z kilku warstw folii aluminiowej tworzymy dużą kieszeń, układamy w niej udziec, obsypujemy wiśniami i szczelnie zamykamy, aby do środka nie dostał się popiół. Pakunek z mięsem kładziemy na rozżarzonych brykietach, lekko obsypujemy ziemią i pozostawiamy na 2 godziny. Gotowy udziec możemy podać z jogurtem greckim wymieszanym z serem feta oraz z sałatką z ogórków, pomidorów i mięty, którą przyprawiliśmy solą i pieprzem, a potem skropiliśmy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Fot. Marcin Klaban

Zdjęcie BergHOFF Neo Noże 11 el 3500766 Zdjęcie Bugatti Noże Kuchenne SPOSA Zdjęcie Stojak na Noże - Voodoo
BergHOFF Neo Noże 11 el 350... Bugatti Noże Kuchenne SPOSA Stojak na Noże - Voodoo
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7
Więcej na ten temat: przepisy na lato, wiśnie