Blogerzy polecają: Owocowe ciasta

red.

(fot. zielenina)

Najsmaczniejsze są w sezonie, najlepiej z własnoręcznie uzbieranymi owocami. Zobaczcie sami co polecają nasi blogerzy.
1 z 9
fot. karra-mia
fot. karra-mia

Ciasto drożdżowe z czereśniami z bezową pierzynką

Składniki:

8 łyżek masła

200 g cukru pudru

2 całe jajka

3 białka

150 ml jogurtu naturalnego

1 szklanka mąki

szczypta soli

3 i 1/2 dag drożdży suszonych

8 łyżek migdałów zmielonych

1 łyżeczka cynamonu

ok. 400 g wiśni/ czereśni/ agrestu

 

Miękkie masło ubić z 8 łyżkami cukru pudru na krem, dodając po kolei dwa całe jajka. Dodać jogurt, mąkę, sól i drożdże oraz zmielone na proszek migdały (ja zmieliłam blenderem) i cynamon. Tortownicę wysmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto przełożyć do formy, na ciasto wyłożyć umyte i osuszone owoce. Piec w 180 stopniach, ok. 40 minut. Trzy białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru pudru i wyłożyć na ciasto i piec jeszcze 5-10 minut, aż się lekko zrumieni.

 

Przepis pochodzi z bloga: Karra w kuchni

2 z 9
fot. bernika75
fot. bernika75

Ciasto migdałowe z owocami i bezą

Składniki:

180g masła

5 łyżek gęstej śmietany

kilka kropel aromatu waniliowego

230 g mąki

łyzeczka proszku do pieczenia

100g migdałów zmielonych

300g cukru pudru

5 dużych jajek

3 białka

50g płatków migdałowych

400g owoców: maliny, czarne porzeczki, borówki

cukier puder do posypania


Masło roztopić, wystudzić, wymieszać ze śmietaną, aromatem i odstawić. W misce połączyć suche składniki: mąkę, proszek, zmielone migdały. Odmierzyć 200g cukru pudru, wsypać do miski, dodać 5 jajek i utrzeć w mikserze na gładką masę. Dodać do masy masło ze śmietaną, wymieszać, wsypać mąkę z migdałami i dokładnie wymieszać. Owoce umyć, odłożyć 100g do dekoracji, resztę wmieszać do masy. Piekarnik nastawić na 160st.  Blaszkę o wymiarach 32 x 24 wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej masę. Białka ubić z pozostałym cukrem pudrem na sztywną pianę. Rozsmarować na cieście i posypać migdałami. Wstawić do piekarnika na 70 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy nie potrzeba więcej czasu. Wystudzone ciasto udekorować owocami i posypać cukrem pudrem.

 

Przepis pochodzi z bloga: Bernika

3 z 9
fot. wegannerd
fot. wegannerd

Wegańskie ciasto z malinami

Składniki:

1 1/4 kubka mąki

1/2 kubka cukru

1/5 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

szczypta kardamonu

3/4 kubka mleka sojowego naturalnego albo waniliowego

1/4 kubka  soku jabłkowego/agrestowego

1 łyżeczka octu jabłkowego

łyżka oleju

2 garści malin (użyłam mrożonych)

 

Odmierzyć kubek mleka sojowego, dodać łyżkę octu i odstawić. Suche składniki przesiać do miski i wymieszać. Zrobić dołek. Dodać mleko i sok. Mieszać dokładnie. Na koniec dodać łyżkę oleju. Przelać ciasto do formy. Na wierzch ułożyć lub chaotycznie rozrzucić maliny. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C i piec 40 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

 

Przepis pochodzi z bloga: Wegannerd

4 z 9
fot. bocado
fot. bocado

Ciasto jagodowe

Składniki:

1 szklanka dobrej maślanki lub jogurtu naturalnego

2 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1/2 cytryny

4 jaja

3 szklanki mąki tortowej

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2/3 szklanki rozpuszczonego masła (najlepiej prawdziwego, wiejskiego) ewentualnie (bardzo ewentualnie!) 2/3 szklanki oleju

1/5 do 2 szklanek jagód

dodatkowo 2 łyżki cukru

bułka tarta do obsypania formy

masło do wysmarowania formy

szczypta soli do ciasta

 

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. Do wysokiej miski wlewamy maślankę, dodajemy oba rodzaje cukru i mieszamy rózgą. Dodajemy całe jaja i już bardziej energicznie łączymy składniki na gładką masę. Cytrynę obieramy ze skórki (wcześniej ją dokładnie szorujemy!), skórkę kroimy drobno, wrzucamy do ciasta, a sok wyciskamy i odstawiamy na później. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i dodajemy do ciasta. Na koniec dolewamy masło mieszamy i delikatnie dodajemy jagody mieszając już łopatką. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką. Ciasto pieczemy ok. 45 minut do suchego patyczka i lekko studzimy na kratce. Sok z cytryny wlewamy do rondelka i dodajemy 2 łyżki cukru. Podgrzewamy razem do zagotowania i lekkiego odparowania. Syropem smarujemy ciasto, zostawiamy do nasiąknięcia.

 

Przepis pochodzi z bloga: W kuchni bez dubli

5 z 9
fot. krystyna gerc
fot. krystyna gerc

Clafoutis z nektarynką

Składniki:

250 ml śmietanki 18%

3 jaja

1 szklanka mąki

3 łyżki cukru

1 łyżka wódki

3 małe nektarynki

masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

 

Zmiksuj porządnie składniki na ciasto. Wysmaruj naczynie masłem lub margaryną. Owoce wydrąż i przekrój na 4 części, ułóż na spód naczynia. Zalej owoce ciastem. Piecz w nagrzanym piekarniku na 175 stopni C do 30 minut.

Ciasto ładnie urośnie, ale później naturalnie opadnie. Podawaj ciepłe posypane cukrem pudrem.

 

Przepis pochodzi z bloga: Co na obiad

6 z 9
fot. msmrssandman
fot. msmrssandman

Sernik z gruszkami i bitą śmietaną

Spód:

200 g maślanych herbatników

80 g masła

1 łyżeczka cukru pudru

szczypta cynamonu

 

Masa serowa:

600 g zmielonego twarogu

3 łyżki śmietany 18%

5 jaj

niecała szklanka cukru

3 małe gruszki

 

Bita śmietana:

400 ml śmietanki kremówki 30-36%

łyżka cukru pudru

 

Karmel:

1/3 szklanki cukru

30 ml śmietanki kremówki 30-36%

łyżka masła

+ 3 małe gruszki

 

Spód: Herbatniki mielimy lub rozbijamy tłuczkiem, łączymy z cynamonem i masłem. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Wykładamy na tortownicę (o średnicy ok. 24 cm), dociskamy talerzem i wkładamy do lodówki.

Masa serowa: Gruszki obieramy, wykrajamy z nich środki, tniemy w ćwiartki i układamy na warstwie herbatników, zostawiając odstęp między owocami a brzegami tortownicy. W misie miksujemy jednocześnie twaróg, śmietanę, jaja i cukier przez minutę. Masę serową wylewamy na herbatniki i gruszki, pieczemy około 80 minut w 160° C (termoobieg). Jeśli wierzch zaczyna zbytnio brązowieć, przykrywamy sernik folią aluminiową. Upieczony i ostudzone ciasto wstawiamy na noc lub chociaż kilka godzin do lodówki. według oryginalnego przepisu wstawiamy na całą noc do lodówki.

Bita śmietana: Okrajamy brzegi sernika i zdejmujemy obręcz tortownicy. Uprzednio schłodzoną kremówkę (można wstawić na chwilę do zamrażarki) ubijamy na sztywno, na końcu dodając cukier puder. Wylewamy na sernik, bitą śmietaną pokrywamy też boki. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Potem na warstwie śmietany układamy pokrojone w ćwiartki gruszki.

Karmel: Do rondelka wsypujemy cukier i wlewamy śmietankę, podrzewamy, czekając aż składniki się rozpuszczą. Dodajemy masło. Mieszamy, karmel zgęstnieje i zbrązowieje. Polewamy nim sernik.

 

Przepis pochodzi z bloga: Mr&MsSandman

7 z 9
fot. zielenina
fot. zielenina

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

Składniki na tortownicę ok. 20 cm:

400 g rabarbaru pokrojonego w 1-2 cm kawałki

200 g jasnej mąki pszennej lub orkiszowej

75 g mąki razowej pszennej lub orkiszowej

170 g miękkiego masła

100 g stewii w pudrze lub 170 g brązowego cukru

3 jajka z chowu wolnowybiegowego (0 lub 1)

4 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

125 g jogurtu greckiego

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, natłuszczamy tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Mąki mieszamy ze sobą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Masło ze stewią ucieramy mikserem lub w robocie kuchennym. Dodajemy po jednym jajku dodając kolejne dopiero gdy poprzednie się dobrze połączy z masą. Potem stopniowo wsypujemy mąkę i wlewamy jogurt. Ucieramy aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy rabarbar, dokładnie mieszamy.Przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch.Pieczemy ok. 45-50 minut aż do suchego patyczka. Wyjmujemy z formy po całkowitym ostudzeniu. Podajemy oprószone cukrem pudrem, polecam!

 

Przepis pochodzi z bloga: Zielenina

8 z 9
fot. sweet housewife
fot. sweet housewife

Ciasto z czereśniami

Składniki:

masło 150g

cukier 3/4 szklanki

Jajka 5 Sztuk

mąka pszenna 1,5  Szklanki

proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

wydrylowane czereśnie 300-400 g

 

Dla lepszego efektu wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a mąka i proszek do pieczenia przesiana.

Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera na jasną masę. Kiedy już będzie gładka zaczynamy dodawać po jednym jajku, dalej ucierając. Na sam koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy przy pomocy łyżki.

Ciasto pieczemy w tortownicy - moja jest silikonowa - ale jak ktoś ma metalową to najlepiej posmarować masłem boki i położyć na spód papier do pieczenia. Na samym dnie układamy czereśnie im więcej tym ciasto będzie bardziej soczyste następnie wylewamy na nie przygotowane ciasto.

Pieczemy przez pierwsze 30 minut w 160`C a następnie kolejne 30 min w 170`C.

 

Przepis pochodzi z bloga: Sweet fun

9 z 9

Opublikuj swój przepis w magazynie Kuchnia i wygraj nagrody!

Dołącz do grona blogerów magazynu Kuchnia i pochwal się Swoim przepisem >>

 

konkurs "Blogujemy"

Więcej na ten temat: blogi kulinarne, ciasto