Szparagi od rana do wieczora

Tomek Woźniak
Wielbiciele szparagów jedzą je od śniadania do kolacji. Właśnie dla Was Tomek Woźniak przygotował wyśmienite dania ze szparagami
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Jajko sadzone na szparagach

(dla 1 osoby)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, a miąższ kroimy w drobną kostkę. Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy lub odłamujemy twarde dolne części. Wrzucamy na oliwę i podsmażamy 2-3 minuty, aż delikatnie zmiękną. Na szparagi wbijamy jajko i smażymy, aż się zetnie. Doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy pomidory. Dodatkowo możemy też posypać tartym parmezanem.

 

Fot. Marcin Klaban

1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Sałatka szparagowa z koprem włoskim

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Szparagi kroimy wzdłuż na cienkie paski, paprykę i fenkuła - na jak najcieńsze paseczki. Warzywa mieszamy, dodajemy posiekaną miętę. Robimy dressing, mieszając oliwę, sok cytrynowy i syrop z agawy. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.

 

2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Minestrone szparagowe

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Marchewki kroimy w półplastry, selera w słupki o długości 1 cm, szparagi obieramy, odcinając łykowate końcówki, i kroimy na kawałki. Posiekane czosnek i cebulę szklimy w garnku na oliwie, dodajemy przygotowane warzywa i podsmażamy kilka minut, aż zaczną lekko przywierać do dna garnka.

 

Fot. Marcin Klaban

Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy posiekany tymianek i zalewamy wrzątkiem, tak aby przykrył warzywa. Gotujemy 20 minut na wolnym ogniu, dodając pod koniec odcedzoną z zalewy ciecierzycę. Zupa najlepiej smakuje, gdy nie jest zbyt gorąca. Można ją podawać z podpieczoną ciabattą.

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kurczak z warzywami

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mięso myjemy i oczyszczamy z błon. Czosnek siekamy i wrzucamy na patelnię z zimną oliwą. Stawiamy na średnim ogniu. Kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć, wkładamy kurczaka i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie złocisty. Szparagi kroimy na kawałki o długości 4 cm (twarde końcówki wyrzucamy), cukinię i pomidory - w kostkę. Dorzucamy warzywa do kurczaka, solimy, pieprzymy i dusimy na wolnym ogniu 10-15 minut, aż powstanie sos (warzywa powinny być chrupiące). Podajemy z młodymi ziemniakami oraz sałatą z winegretem.

 

Fot. Marcin Klaban

4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Rostbef ze szparagami i pastą tahini

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 500 g rostbefu
  • sól, pieprz
  • 2 gałązki rozmarynu (może być suszony)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 pęczek szparagów
  • 4 łyżki sezamowej pasty tahini
  • sok z 1/2 cytryny

 

Sposób przygotowania

Rostbef doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy rozmarynem. Obsmażamy na oliwie przez 3-4 minuty z każdej strony, przekładamy na wyłożoną folią aluminiową blachę, dodajemy szparagi (wcześniej odcinamy twarde końcówki) pokrojone na kawałki o długości 4 cm i pieczemy 25 minut w 180°C.

Fot. Marcin Klaban

 

W tym czasie mieszamy pastę tahini z sokiem cytrynowym. Upieczony rostbef odstawiamy na kilka minut, aby "odpoczął". Kroimy na cienkie plastry, jak na carpaccio. Układamy na talerzu wraz ze szparagami i polewamy sosem tahini.

5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Dorsz pieczony ze szparagami

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Umytą i osuszoną rybę kładziemy na wyłożonej pergaminem blasze. Szparagi kroimy na kawałki o długości 3-4 cm (twarde końcówki wyrzucamy) i dokładamy na blachę. Wyszorowane, nieobrane ziemniaki nakłuwamy w kilku miejscach i kładziemy obok ryby. Dodajemy ząbki czosnku, posypujemy posiekanym chilli. Skrapiamy obficie oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Przykrywamy drugim kawałkiem pergaminu, podwijając jego końce, tak aby powstał szczelny pakunek. Pieczemy 25 minut w 180°C.

 

Fot. Marcin Klaban

6
Więcej na ten temat: dorsz, kurczak, rostbef, szparagi, tomek woźniak