Weekendowe gotowanie z rabarbarem

Magazyn Kuchnia
Sezon na rabarbar trwa krótko, musimy szybko nacieszyć się jego słodko- kwaśnym smakiem. Dla miłośników różowych łodyg przygotowaliśmy garść przepisów na spotkania z przyjaciółmi
Fot. Jakub Pajewski Fot. Jakub Pajewski

Wątróbka z rabarbarem i sosem pomarańczowym

Składniki

 

 

Sos:

 

Sposób przygotowania

Umyte i oczyszczone wątróbki oprószamy mąką, smażymy na oleju. Dodajemy cynamon, doprawiamy solą i białym pieprzem, odstawiamy w ciepłe miejsce. W rondelku gotujemy sok z pomarańczy z obranym rabarbarem, dodajemy miód. Gotujemy na wolnym ogniu, aż do uzyskania konsystencji syropu, na koniec wkręcamy masło. Do ciepłego sosu wkładamy gruszkę pokrojoną w ósemki, przez chwilę podgrzewamy. Wykładamy ciepłe wątróbki i cząstki gruszki na talerz, polewamy sosem z pomarańczy z rabarbarem, dekorujemy chrustem z rabarbaru.

1
Fot. Jakub Pajewski Fot. Jakub Pajewski

Kaczka z rabarbarem

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mielone mięso, śmietankę i startą łodygę rabarbaru mieszamy, doprawiamy. Musem faszerujemy kacze udko i spinamy je wykałaczkami. Kaczkę doprawiamy solą i białym pieprzem, obsmażamy na oleju i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temp. 185°C. W rondelku gotujemy porto z winem, miodem i gwiazdkami anyżu, aż uzyskamy gęstą konsystencję. Z drugiej łodygi rabarbaru wycinamy słupki o długości 5 cm, dodajemy je do winnego sosu i gotujemy przez 4 minuty. Upieczoną kaczkę kładziemy na talerzu, obkładamy rabarbarem i polewamy sosem.

2
Fot. Jakub Pajewski Fot. Jakub Pajewski

Zupa wiśniowa z sorbetem z rabarbaru

Sorbet:

  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml wody
  • 100 g mrożonego przecieru z rabarbaru
  • 2-3 białka

 

Zupa:

  • 1/2 kg mrożonych wiśni
  • 1 kg pulpy wiśniowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 goździki
  • kawałek cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • brązowy cukier
  • łodyga rabarbaru do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy sorbet. Cukier puder rozpuszczamy w wodzie, dodajemy zamrożony przecier z rabarbaru, a następnie ubite na pianę białko z cukrem, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i zamrażamy. Mrożone wiśnie przelewamy gorącą wodą i osączamy na sicie, łączymy z wiśniową pulpą. Dodajemy sok z cytryny, goździki, cynamon, brązowy cukier. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy zupę do wystudzenia i wyjmujemy cynamon. Na koniec dodajemy ziarenka laski wanilii. Podajemy z sorbetem i łodygą świeżego rabarbaru.

3
Fot. Jakub Pajewski Fot. Jakub Pajewski

Placek z rabarbarem

Składniki

  • 100 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 250-300 g mąki
  • jajka
  • 12 żółtek
  • 10 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 300 g rabarbaru

 

Sposób przygotowania

Podgrzewamy mleko do temp. 37°C, dodajemy drożdże, połowę cukru i połowę mąki. Mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie lekko podgrzewamy całe jajka i żółtka z resztą cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Łączymy rozczyn z podgrzanymi jajkami, dodajemy masło i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do formy wysmarowanej masłem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie podsmażamy na maśle pokrojony w kostkę rabarbar z odrobiną cukru waniliowego. Wykładamy go na wyrośnięte ciasto. Pieczemy w temperaturze 185°C przez 45 minut.

Przepisy i przygotowanie potraw: Restauracja i cukiernia Smaki Warszawy

4
Fot. Jakub Pajewski Fot. Jakub Pajewski

Kompot z rabarbaru z różą

Składniki

  • 1,5 kg rabarbaru
  • 2 l wody
  • 50 g cukru trzcinowego
  • sok z 1 limonki
  • 2 goździki
  • 15 ml wody różanej
  • płatki róży

 

Sposób przygotowania

Oczyszczony rabarbar kroimy w słupki o długości 2 cm i wrzucamy na gotującą się wodę. Dodajemy cukier, sok z limonki i goździki. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu, na koniec wlewamy wodę różaną, chłodzimy. Kompot podajemy w szerokich szklankach z kawałkami rabarbaru i dekorujemy płatkami róży.

5
Więcej na ten temat: rabarbar, wiosenne przepisy