Bób - zdrowa przekąska sezonu letniego

Dorota Biały
Bób z cebulkami i boczkiem

Bób z cebulkami i boczkiem (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)

Żadne nudne strąki. Bób rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do spotkań przy grillu. A w sałatkach, z letnimi warzywami smakuje wyśmienicie. Sprawdź sama!
1 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka z bobu i sera

Czas przygotowania: 25 minut (dla 6 osób)

Składniki

  • 60 dag bobu
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 4 młode marchewki
  • 2 małe czerwone cebule
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 sałata lodowa
  • 25 dag tłustego twarożku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Bób gotujemy 2 minuty w osolonej wodzie. Umyte i osuszone rzodkiewki kroimy na plasterki. Marchewki myjemy i obieramy, po czym ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Twarożek przyprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Na głębokim półmisku układamy liście sałaty i przyprawiony ser. Na wierzch wrzucamy resztę składników. Całość polewamy oliwą. Solimy i pieprzymy. Mieszamy tuż przed podaniem.

2 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Bób z cebulkami

Czas przygotowania: 30 minut (dla 5 osób)

Składniki

  • 1 kg bobu
  • 10 małych (5 czerwonych i 5 białych) cebulek
  • 30 dag wędzonej ogonówki
  • sól
  • pieprz
  • cząber
  • 10 dag masła

Sposób przygotowania

Obgotowany przez 2 minuty bób obieramy ze skórki. Pokrojoną w kostkę wędlinę podsmażamy na maśle i dodajemy obrane, nie pokrojone cebulki. Pozostawiamy na ogniu przez 5 minut, często mieszając. Wrzucamy bób, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Tuż przed podaniem posypujemy cząbrem. Podajemy gorący.

3 z 9
Fot. BBS
Fot. BBS

Piersi kurczaka z bobem

Dla 4 osób

Składniki

  • 100 g bobu
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 filety z kurczaka
  • 100 g młodych ziemniaków
  • 1/2 l bulionu drobiowego
  • 100 g brokułów
  • 100 g młodej cukinii
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki posiekanych listków świeżego estragonu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Bób gotujemy we wrzątku, studzimy i obieramy. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy piersi kurczaka z obu stron, aż się zrumienią. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w plasterki, mieszamy. Po chwili wlewamy bulion, przykrywamy patelnię i dusimy całość około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień i gdy bulion na patelni solidnie zawrze, dodajemy podzielone na cząstki brokuły, pokrojoną w plasterki cukinię, a na końcu bób. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Kilka łyżek gorącego sosu wlewamy do garnuszka, dodajemy śmietanę, mieszamy i wlewamy z powrotem na patelnię, energicznie mieszając. Potrawę przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy estragon, zdejmujemy patelnię z ognia, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.

4 z 9
Fot. BBS
Fot. BBS

Pasta z bobu i wędzonego pstrąga

Składniki

  • 1/2 kg młodego bobu
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka miodu
  • 5 łyżek oliwy
  • garść łuskanych włoskich orzechów
  • 150 g filetu z wędzonego pstrąga
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Bób wrzucamy do gotującej się, osolonej wody na 3 minuty. Odcedzamy i wkładamy na 5 minut do zimnej wody. Po ostudzeniu delikatnie obieramy. Odkładamy garść najmniejszych ziaren, pozostałe osuszamy i rozgniatamy widelcem na grube purée. Dodajemy drobno posiekaną dymkę ze szczypiorem. Wyciskamy sok z cytryny, a sparzoną skórkę siekamy. Sok łączymy z miodem, doprawiamy solą, dodajemy oliwę i skórkę. Orzechy tłuczemy w moździerzu i wrzucamy do bobu. Łączymy z sosem miodowo-cytrynowym. Dodajemy rybę porwaną na kawałki i całe ziarna bobu, mieszamy.

5 z 9
Fot. Łukasz Kozyra
Fot. Łukasz Kozyra

Bób z ziołami i białą kiełbasą

Składniki

  • 1 kg bobu
  • 2 plastry boczku
  • 1 młoda cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dag białej kiełbasy
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml białego wina
  • tyleż wody
  • kilka łyżek posiekanej mięty i natki pietruszki
  • 1 liść laurowy

Sposób przygotowania

Bób gotujemy i wyłuskujemy. Kiełbasę wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut, odcedzamy i kroimy w grube plastry. Pocięty drobno boczek podsmażamy w oliwie, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, podsmażamy kilka minut, wlewamy wino i wodę. Kiedy płyn wyparuje, dodajemy kiełbasę i liść laurowy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Dodajemy bób i zioła, oraz sól i pieprz, i gotujemy jeszcze 10 minut bez pokrywki. Podajemy z chrupiącą bagietką lub wiejskim chlebem.

6 z 9
Fot. For. BBS
Fot. For. BBS

Młody bób z marchewką i bryndzą

Składniki

  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 3 łyżki masła
  • 100 g zielonego groszku w strączkach (ew. wyłuskanych młodych ziaren groszku)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki
  • skórka z 1 cytryny
  • 200 g zblanszowanego i obranego młodego bobu
  • 100 g bryndzy
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Obrane marchewki (odkładamy trochę natki do dekoracji) wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy łyżkę masła i łyżeczkę cukru, solimy. Gotujemy na małym ogniu 5 minut - marchewka powinna być jędrna. Dodajemy strączki lub ziaren-ka groszku, po kilku minutach przekładamy warzywa do zimnej wody z lodem. Rozgrzewamy na patelni resztę masła i mieszamy z miodem. Dodajemy osuszone marchewki i chwilę smażymy. Dodajemy grubo posiekany czosnek, natkę pietruszki i skórkę otartą z cytryny. Wrzucamy groszek i bób, krótko mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wykładamy na talerz razem z powstałym słodkim sosem, posypujemy pokruszoną bryndzą i świeżo zmielonym pieprzem. Dekorujemy natką marchewki.

7 z 9
Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Grzanki z grillowanymi szparagami i pastą z bobu

(dla 6 osób)

Składniki

  • 250 g wyłuskanego świeżego bobu
  • 120 g twardego sera owczego (polecamy Mazuriano z Rancza Frontiera, jeśli nie uda się go kupić - może być pecorino)
  • dobra oliwa
  • sól, grubo mielony pieprz
  • 6 dużych, grubych kromek żytniego chleba na zakwasie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • garść świeżej rukoli lub szczawiu

Sposób przygotowania

Bób blanszujemy przez minutę lub dwie, odcedzamy, osączamy. Ścieramy połowę sera na drobnej tarce, dodajemy do bobu, wlewamy 50 ml oliwy. Przyprawiamy solą i pieprzem, rozgniatamy widelcem na pastę - nie trzeba dokładnie, powinny pozostać kawałeczki bobu. Kromki chleba skrapiamy oliwą, podsmażamy na patelni grillowej (po 2 minuty z każdej strony). Czosnek przekrawamy na połówki i nacieramy grzanki. Szparagi (odłamujemy i wyrzucamy twarde końce) skrapiamy obficie oliwą i grillujemy 1-2 minuty do miękkości. Grzanki smarujemy grubo pastą z bobu, na wierzchu układamy szparagi. Pozostały ser ścieramy na cieniutkie płatki. Dekorujemy kanapki rukolą oraz płatkami sera, doprawiamy pieprzem i oliwą.

8 z 9

Sałatka z bobem i śliwkami kalifornijskimi

4 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut

Składniki

  • 275g bobu w łupinach
  • 50g rukwii wodnej
  • 100g zielonego groszku cukrowego
  • 100g śliwek kalifornijskich przekrojonych na pół
  • 30g orzechów pecan posiekanych
  • 175g sera feta

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania

Wrzuć bób do wrzącej wody i gotuj, aż stanie się miękki. Przelej bób zimną wodą, poczekaj aż nieco ostygnie i obierz ze skórek. Podziel rukiew wodną na 4 talerze, posyp bobem, groszkiem cukrowym, śliwkami kalifornijskimi i orzechami pecan. Na koniec pokrusz sałatkę serem feta. Wymieszaj składniki sosu i skrop sałatkę. Smacznego!

9 z 9
Fot. Marta Dymek
Fot. Marta Dymek

Burgery z bobu z salsą

Dla 4 Osób

Burgery:

  • 150 g ryżu
  • 400 g świeżego bobu
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 70 g sezamu podprażonego na patelni
  • 30 g bułki tartej
  • 60 g oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • sól i czarny pieprz

 

Salsa pomidorowa:

  • 3-4 duże, dojrzałe pomidory
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • sól, czarny pieprz

Oraz do podania:

  • dobre bułki
  • plastry czerwonej cebuli

 

Składniki

  • liście sałaty kiełki
  • i inne ulubione dodatki

 

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Ryż zalewamy 1,5 szklanki osolonej wody i gotujemy do miękkości. Oddzielnie gotujemy bób w osolonej wodzie - aż będzie miękki - przelewamy lodowatą wodą i obieramy. W tym czasie robimy salsę: pomidory sparzamy wrzątkiem, nacinamy i obieramy. Wykrawamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę. Kolendrę drobno siekamy, dodajemy do pomidorów razem z sokiem z limonki i syropem z agawy. Solimy i pieprzymy do smaku. Ugotowane bób i ryż przekładamy do dużej miski, dodajemy resztę składników, zagniatamy rękami do uzyskania lepkiej masy. Formujemy małe kotlety, układamy je na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut, odwracamy, dopiekamy przez 10 minut. Podajemy w bułkach razem z salsą pomidorową i ulubionymi dodatkami.

Autor:Marta Dymek

Więcej na ten temat: bób, sałatka