Dla liczących kalorie - gotowanie na parze

Joanna Szachowska-Tarkowska
Lekkie, smaczne, kolorowe dania na wiosnę - w sam raz na obiad, po którym (bez odsiadywania i zmywania) zerwiemy się i wskoczymy na rower. I do lasu, aż do kolacji. A kolacja znów na parze
Fot. Artur Tarkowski Fot. Artur Tarkowski

Rolmopsy z pstrąga z pastą łososiową

Składniki

  • 225 g pokrojonego na kawałki i starannie oczyszczonego z ości fileta z łososia
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 2 białka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • odrobina ostrego sosu chilli
  • 4 filety z pstrąga
  • lub soli
  • gałązki świeżego koperku do przybrania
  • ćwiartki cytryny

 

Sposób przygotowania

Łososia, szalotkę i koperek miksujemy na gładkie purée. Dodajemy białka, do smaku sól oraz pieprz, sos chilli i powtórnie miksujemy. Dzielimy pastę na 4 równe porcje. Na blacie rozkładamy filety z pstrąga, na każdy filet nakładamy pastę łososiową i zwijamy rolmopsy. Do garnka z dziurkowaną wkładką wlewamy trochę wody i stawiamy na ogniu. Układamy rolmopsy na wkładce, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy około 15 minut. Ryba pod naciskiem powinna być jędrna. Rolmopsy podajemy przybrane koperkiem, z cząstkami cytryny.

Zdjęcie Black Red White Strzykawka do marynowania THK-053162 Zdjęcie Nuance KITCHEN Zestaw do Marynaty 461351 Zdjęcie Vacu Vin Pojemnik próżniowy do marynowania
Black Red White Strzykawka do nadziewania
Nuance KITCHEN Zestaw do Marynownaia Vacu Vin Pojemnik próżniowy do marynaty
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Artur Tarkowski Fot. Artur Tarkowski

Kolorowy szaszłyk z Balsamico

Składniki

  • 4 filety z piersi drobiowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • sól

 

Sos:

  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki bulionu z kury (instant)
  • 4 łyżki sosu chilli

 

Sposób przygotowania

Opłukane i osuszone filety kroimy na kawałki wielkości 3 x 3 cm. Papryki dokładnie myjemy, czyścimy z nasady i nasion, kroimy na kawałki wielkości 3 x 3 cm. Na drewniane patyczki do szaszłyków nakładamy kawałki mięsa na przemian z kawałkami papryki. Tak przygotowane szaszłyki wkładamy do posmarowanego tłuszczem naczynia z otworami i gotujemy na parze 7-10 minut. Przygotowujemy sos: w garnku karmelizujemy cukier, dodajemy masło i bulion z kury. Garnek stawiamy na kuchence i gotujemy na wolnym ogniu 2-3 minuty, często mieszając. Dodajemy sos chilli, ocet balsamiczny i ziarna sezamu. Doprawiamy solą.

2
Fot. Artur Tarkowski Fot. Artur Tarkowski

Polędwica wieprzowa z sosem kalafiorowym

Składniki

Sposób przygotowania

Umyte i osuszone polędwice przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i estragonem. Mięso wkładamy do naczynia z otworami. Do drugiego naczynia z otworami wkładamy podzielony na różyczki kalafior. Mięso i kalafior gotujemy na parze przez 15-18 min. Kalafior miksujemy z wywarem na purée, doprawiamy solą i pieprzem. Do gorącego sosu dodajemy pokrojony serek, mieszamy i doprawiamy śmietaną. Mięso podajemy z sosem, posypane pietruszką.

3
Fot. Artur Tarkowski Fot. Artur Tarkowski

Ziemniaki w trzech wcieleniach

W każdym wariancie:

 

Ziemniaki z masłem smakowym:

  • 4 łyżeczki masła solonego albo masła smakowego (np. ubitego z rzeżuchą lub listkami cytrynowego tymianku lub drobnego szczypiorku itp.)

 

Ziemniaki ze śmietanką:

  • 200 ml śmietanki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub trybuli
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

 

Sałatka z ziemniaków:

  • 8 łyżek sosu winegret, aioli lub majonezu

 

Sposób przygotowania

Do garnka do gotowania na parze wlewamy wodę, do koszyczka wkładamy umyte ziemniaki i gotujemy je na parze 25-35 minut, zależnie od wielkości, aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki wyjmujemy z koszyka, następnie zaś studzimy i obieramy. Do ziemniaków podajemy masło solone lub masło smakowe - i to wszystko. Ziemniaki ze śmietanką: ugotowane i obrane ziemniaki kroimy na plasterki. Śmietankę podgrzewamy. Dodajemy pokrojone ziemniaki i, mieszając, podgrzewamy na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy szczypiorkiem lub trybulą. Sałatka z ziemniaków: ugotowane ciepłe ziemniaki kroimy na plasterki, polewamy sosem winegret, sosem aioli lub majonezem i dokładnie mieszamy. Serwujemy na gorąco lub na zimno.

4
Fot. Artur Tarkowski Fot. Artur Tarkowski

Łosoś z pok choy

Składniki

  • 4 filety (każdy o grubości około 2,5 cm) z łososia
  • 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 + 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 duże cebule dymki ze szczypiorem poszatkowane osobno części białe i osobno zielone
  • 4 główki sałaty pok choy podzielone wzdłuż na ćwiartki lub rzymskiej sałaty
  • sok z 1 limonki
  • grubo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego

Sposób przygotowania

Opłukane i osuszone papierowym ręcznikiem filety układamy w jednej warstwie na żaroodpornym półmisku. Rybę polewamy alkoholem wymieszanym z imbirem, sosem sojowym i solą. Zostawiamy na 20 min, raz odwracając. Umieszczamy w woku wkładkę do gotowania na parze i wlewamy wodę do połowy jej wysokości. Kiedy woda zawrze, stawiamy na wkładce półmisek z rybą przykryty luźno folią. W przykrytym woku gotujemy wodę 10-15 min, aż ryba będzie przezroczysta i zacznie się rozwarstwiać. W tym czasie w drugim woku lub na dużej patelni o ciężkim dnie podgrzewamy 2 łyżki oleju arachidowego, do którego wrzucamy na 30 sekund białe części dymki. Dodajemy pok choy lub sałatę rzymską i smażymy 4-5 min, żeby łodygi zrobiły się miękkie, ale ciągle chrupiące. Skrapiamy obficie sokiem z limonki. Na czterech ogrzanych talerzach układamy sałatę. Łopatką do ryb ostrożnie wyjmujemy filety i układamy je na sałacie. Posypujemy zielonym szczypiorem i mielonym czarnym pieprzem. Szczypior i rybę przed podaniem polewamy rozgrzanym w małym rondelku, gorącym olejem sezamowym połączonym z pozostałymi 2 łyżkami oleju arachidowego.

5
Fot. Artur Tarkowski Fot. Artur Tarkowski

Klopsiki w stylu azjatyckim

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • sól, pieprz
  • pieprz
  • 6 suszonych grzybów shiitake
  • 60 g makaronu sojowego

 

Sposób przygotowania

Mięso przyprawiamy sosem sojowym, imbirem, solą i pieprzem. Dodajemy namoczone i drobno pokrojone grzyby oraz ugotowany makaron sojowy. Z masy formujemy klopsiki i gotujemy na parze 10 min. Możemy je podawać z ryżem i słodko-kwaśnym dipem.

6
Fot. Artur Tarkowski Fot. Artur Tarkowski

Zabaione z winem Barolo i makaronikami

Składniki

  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 200 ml czerwonego wina Barolo
  • 12 gotowych makaroników migdałowych
  • 4 łyżki grappy
  • brandy
  • lub wódki owocowej

 

Sposób przygotowania

Żółtka z cukrem ucieramy na jasną i puszystą masę. Stopniowo dolewamy wino, ubijając trzepaczką. Miskę z masą jajeczną stawiamy na garnku z gorącą wodą i ubijamy w kąpieli wodnej na wolnym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia, aż krem zgęstnieje i zwiększy objętość. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Makaroniki nasączamy grappą i rozkładamy do pucharków, które napełniamy zabaione. Pucharki wstawiamy do lodówki na 2-3 godz. i wyjmujemy je tuż przed podaniem.

7
Więcej na ten temat: dieta, gotowanie na parze