Wykwintne dania i tylko 5 składników

red.
13.06.2014 11:22
A A A Drukuj
To wcale nie jest takie trudne i skomplikowane. Mając tylko 5 składników wyczarujesz fantastyczne danie

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 15 dag polędwiczki wieprzowej
  • 50 ml + 1 łyżka oliwy
  • 20 dag świeżego, obgotowanego i wyłuskanego bobu
  • kawałek (5 dag) chudego wędzonego boczku
  • przyprawy: ocet balsamiczny, czosnek, cebulasól, świeża mięta, pieprz

 

Sposób przygotowania

Polędwiczkę kroimy w plastry o grubości 5 cm. Każdy plaster spłaszczamy dłonią, solimy i pieprzymy. Na patelni lekko rozgrzewamy 50 ml oliwy i szklimy 5 posiekanych ząbków czosnku. Jedną łyżką czosnkowej oliwy nacieramy mięso i odstawiamy na 10 min. Na reszcie tłuszczu przez ok. 5 min pod przykryciem dusimy jedną posiekaną cebulę. Bób przesmażamy w rondlu na tłuszczu wytopionym z pokrojonego boczku (sam wysmażony boczek odkładamy do innej potrawy), dodając kilka posiekanych liści mięty. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Mięso smażymy po 2 minuty z każdej strony na łyżce oliwy. Bób wysypujemy na talerz, na wierzchu układamy polędwiczkę. W rondelku redukujemy 20 ml octu balsamicznego (gotujemy, aż ocet odparuje i zgęstnieje), skrapiamy nim mięso. Dekorujemy miętą i podajemy.

Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Konkurs

Perfekcyjnie tradycyjnie

Uwolnij swoją kulinarną kreatywność!