Przekąski kibica nie tylko na Ligę Mistrzów

red.
Real czy Barcelona? A może Bayern Monachium? Przed nami jeszcze mnóstwo piłkarskich emocji. Jednak nawet najwyższe zwycięstwo nie smakuje tak dobrze jak te przekąski. Przygotowaliśmy dla was kulinarną reprezentację, oto nasza 11 przystawek.
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Kanapki koktajlowe

Składniki

  • 30 dag wędliny (polędwica, szynka)
  • 1 opakowanie chleba pełnoziarnistego (najlepiej okrągłe kromki)
  • 20 plasterków żółtego sera
  • masło

 

Do przybrania:

 

Sposób przygotowania

Foremką do pierników wytnij z wędliny i sera (i jeśli masz zwykłe kromki - z chleba) małe koła. Każdą kromkę posmaruj masłem, ułóż na niej wędlinę i ser. Na wierzch połóż paski wycięte z ogórków, ćwiartki pomidorków koktajlowych i igiełki rozmarynu.

1
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Minipizze

Składniki

 

Sposób przygotowania

Foremką wytnij krążki z rozmrożonego i rozwałkowanego ciasta. Pomidory przypraw solą i pieprzem. Na każdy krążek pizzy nałóż łyżeczkę pomidorów, posiekane oliwki i fileciki anchois. Posyp orzeszkami piniowymi, skrop oliwą. Ułóż na blasze (lub blachach) wyłożonej papierem pergaminowym), piecz 10-15 minut w temp. 180°C.

2
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Kubeczki won-ton z guacamole

Składniki

 

Sposób przygotowania

Płatki ciasta na won-tony układaj w dołkach formy na mufinki. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz, aż ciasto zrobi się bladozłote. Awokado obierz, usuń pestkę, a miąższ rozgnieć widelcem. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i posiekaną kolendrę. Przypraw sokiem z limonki, solą i pieprzem. Pastę nakładaj do upieczonych kubeczków.

3
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Crostini z pastą serową i kiełbasą pepperoni

Składniki

  • 2 bagietki
  • 30 dag żółtego sera
  • 2 łyżki francuskiej musztardy
  • 4 łyżki 22-proc. śmietany
  • 25 dag kiełbasy pepperoni
  • do przybrania czarne oliwki
  • oliwa

 

Sposób przygotowania

Bagietki pokrój na plasterki, posmaruj oliwą i zapiecz w piekarniku na złoty kolor. Ser zetrzyj na drobnej tarce, wymieszaj z musztardą i śmietaną. Na każdej kromce rozsmaruj pastę serową, ułóż plasterek peperoni i udekoruj plasterkami oliwek.

4
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Koreczki z kabanosów

Składniki

  • 5 kabanosów
  • 20 dag żółtego sera
  • 2 małe zielone ogórki
  • 6 koktajlowych pomidorków

 

Sposób przygotowania

Kabanosy pokrój na ukośne kawałki, ogórki wzdłuż na cieniutkie plasterki (najlepiej obieraczką do ziemniaków), ser w kostkę, a pomidorki na ćwiartki. Przygotowane składniki nabijaj na wykałaczki, zawijając kawałki kabanosa w plasterki ogórka.

5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Rolki z szynki parmeńskiej, gruszki i rukoli

Składniki

 

Sposób przygotowania

Gruszki umyj (nie musisz obierać) przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i każdą połówkę przekrój na 4 cząstki. Skrop sokiem z cytryny. Na plastrach szynki układaj gruszki, gałązki rukoli oraz płatki parmezanu. Zwijaj w ruloniki.

6
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Oliwki marynowane

Świetne do wytrawnego czerwonego wina - to absolutna klasyka - lub jasnego piwa. Można je podać z bagietką, którą będziemy moczyli w oliwie.

 

Składniki

  • 1 słoik (450 g) czarnych oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 gałązka rozmarynu
  • dobra oliwa

 

Sposób przygotowania

Oliwki osącz z zalewy, osusz, przełóż do czystego, wyparzonego i dokładnie wytartego słoika. Dodaj grubo pokrojony czosnek, igiełki rozmarynu i pokrojone suszone pomidory. Zalej oliwą i zakręć słoik. Możesz przechowywać w lodówce przez parę miesięcy.

7
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Tarta z cukinią

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki (125 g) schłodzonego masła
  • 5 dag tartego parmezanu
  • jajko

 

Farsz:

  • 2 duże cukinie
  • 1 łyżka soli
  • 5 dag masła
  • 1 pęczek dymki
  • 150 ml kremówki śmietany
  • jajka
  • sól, pieprz
  • 1 pęczek szczypiorku

 

Sposób przygotowania

Składniki ciasta posiekaj i szybko zagnieć. Rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, formując koło trochę większe niż średnica formy. Ciastem wyłóż dno i boki formy, odetnij zwisające resztki ciasta. Spód nakłuj widelcem i wstaw na 30 minut do lodówki. Piecz około 15 minut w temp. 180°C. Cukinie zetrzyj na grubej tarce, przełóż na sitko i posól. Po 20 minutach przepłucz zimną wodą, aby usunąć nadmiar soli. Odciśnij. Na patelni roztop masło, dodaj pokrojoną dymkę, smaż, aż zmięknie. Wtedy dodaj cukinię, duś na średnim ogniu bez pokrywki około 5 minut, aby cały sok odparował. Odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij z jajkami, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Farsz z cukinii rozłóż na podpieczonym cieście, zalej masą jajeczną, piecz przez 30 minut w temp. 170°C. Możesz podać na ciepło lub na zimno.

8
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Kruche ciasteczka

Z tego ciasta zrobisz także świetne rogaliki, a jeśli trzeba - kruchy spód do szarlotki lub tarty.

 

Składniki

  • 18-19 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2,5 szklanki mąki
  • jajko
  • 1 żółtko

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki posiekaj szerokim nożem na stolnicy, szybko wyrób z nich ciasto. Jeśli będzie za twarde, dodaj 2 łyżki zimnej wody lub gęstej śmietany. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż na pół godziny do lodówki. Potem rozwałkuj do grubości 2-3 mm, foremkami o różnych kształtach powycinaj ciasteczka. Ułóż je na wyścielonej pergaminem blasze, piecz przez 10-12 minut w temp. 180°C.

9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Bezy czekoladowe

Składniki

  • 4 białka
  • 22 dag cukru
  • 1 łyżka kakao

 

Sposób przygotowania

Białka ubij z cukrem na gładką, błyszczącą masę. Wsyp kakao, delikatnie wmieszaj je w pianę. Masę przełóż do szprycki lub rękawa cukierniczego, wyciskaj małe wzgórki na blasze wyłożonej pergaminem. Możesz także nabierać masę łyżką, ale wtedy beziki nie będą takie ładne. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C, zredukuj temperaturę do 120°C, piecz około 1,5 godziny. Bezy pozostaw w piekarniku, aż zupełnie wystygną.

10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Panna cotta z wiśniami

Składniki

  • 1/4 szklanki wody
  • 3,5 łyżeczki żelatyny
  • 3,25 szklanki 30-proc. śmietany
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 1 opakowanie mrożonych wiśni
  • 4 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania

Wiśnie posyp cukrem, zagotuj, ostudź. Żelatynę zalej zimną wodą, odstaw na 5 minut, aby napęczniała. Śmietanę wlej do rondla, dodaj cukier i rozkrojoną laskę wanilii, podgrzewaj 5 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj napęczniałą żelatynę, podgrzewaj dalej, stale mieszając (około 2 minut). Z rondla wyjmij wanilię, a masę przelej do szklanek lub kieliszków. Wstaw na 4-6 godzin do lodówki. Podawaj z wiśniami.

11
Więcej na ten temat: przekąski