Przepisy na świeże ryby w plenerze

Dorota Biały
Nigdy ryby nie smakują tak wyśmienicie jak w pierwszych dniach lata, gdy wkoło woda, słońce i paczka przyjaciół. A gotowanie na świeżym powietrzu ma mnóstwo zalet, w tym także i tę, że nie trzeba później myć kuchenki...
Fot. BBS Fot. BBS

Curry z ryby w jogurcie

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 1 kg białej ryby (np. dorsza
  • lub soli)
  • 8 łyżek naturalnego jogurtu
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 1/2 łyżeczki indyjskiej przyprawy garam masala
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • sól do smaku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • kilka plasterków cytryny do ozdoby

 

Sposób przygotowania

Oczyszczoną z łusek i ości rybę kroimy na duże kawałki, zalewamy jogurtem i odstawiamy na 30 min. Połowę cebul kroimy w cienkie plasterki, a resztę ścieramy na tarce i mieszamy z imbirem. Plasterki cebuli podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodajemy przetartą cebulę, sól i smażymy na małym ogniu 2-3 min. Rybę osączamy z jogurtu (odstawiamy go na bok) i wraz z resztą przypraw wkładamy do cebuli, polewamy jogurtem i dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Potrawę podajemy przybraną cytryną i posiekaną natką pietruszki

Zdjęcie Alessi Nóż do ryb Ovale Zdjęcie Chroma - Haiku - nóż do ryb Sashimi 129744961 Zdjęcie Nóż do filetowania gm-866418
Alessi Nóż do ryb Ovale Chroma - Haiku - nóż do ryb
Nóż do filetowania 
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. BBS Fot. BBS

Ryba pieczona na kamieniu

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 4 niewielkie ryby (np. flądry lub okonie)
  • 1 pęczek rozmarynu
  • oliwa
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • 4 średniej wielkości płaskie kamienie

 

Sposób przygotowania

Ryby sprawiamy, płuczemy i nacieramy oliwą. Posypujemy listkami rozmarynu, solą i pieprzem, zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz. Rozpalamy ognisko. Kamienie spłukujemy wodą, układamy w ognisku i czekamy ok. 45 min, żeby się dobrze nagrzały. Gdy ognisko zacznie przygasać, a płomienie nie będą sięgać powierzchni kamieni, układamy na kamieniach ryby. Czas pieczenia zależy od wielkości ryb (ok. 5-8 min z każdej strony). Podajemy z sałatkami i ciemnym chlebem. Smakują wybornie!

2
Fot. BBS Fot. BBS

Ryba pieczona w torebce

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 4 filety dowolnej ryby (po 25 dag każdy)
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 kieliszki białego wytrawnego wina

 

Na marynatę:

  • 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1/2 małej suszonej papryczki chilli
  • garść grubo pokrojonej swieżej bazylii
  • lub majeranku
  • 2-3 łyżki oliwy extra virgin
  • 20 podzielonych na ćwiartki pomidorów
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • sok z 1 cytryny

 

Sposób przygotowania

Filety posypujemy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy. Robimy marynatę. Oliwki, czosnek, chilli i zioła wkładamy do głębokiego garnka i zalewamy oliwą. Dodajemy pomidory i odstawiamy całość na ok. 30 min. Po tym czasie doprawiamy marynatę solą, pieprzem i sokiem z cytryny (ew. można dodać kilka suszonych pomidorów, dzięki temu marynata będzie bardziej aromatyczna). Przygotowujemy kawałek folii aluminiowej o dł. 40 cm. Na prawą połowę folii nakładamy 1/4 marynaty i umieszczamy na niej jeden filet. Lewą połową folii przykrywamy rybę i z dwóch stron podwijamy brzegi tak, by ryba znalazła się w torebce otwartej z jednej strony. Wlewamy do torebki łyżkę oliwy i 1/2 kieliszka wina, a następnie zamykamy torebkę, zawijając brzegi. Podobnie postępujemy z pozostałymi trzema filetami. Zawinięte ryby wkładamy w żar ogniska i pieczemy ok. 15 min. Po tym czasie wyjmujemy je z żaru i pozostawiamy w zamknięciu jeszcze przez 3-4 min.

3
Fot. BBS Fot. BBS

Rybki w cieście

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • 2 kg drobnych rybek (np. szprotek, kargulen)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 szklanka oleju do głębokiego smażenia
  • cytryna

 

Na ciasto:

  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki z włoskiego grochu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 300 ml wody

 

Sposób przygotowania

Rybki patroszymy i ewentualnie skrobiemy z łusek. Sprawione nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy. Robimy ciasto. Obydwa rodzaje mąki przesypujemy do miski, dodajemy kurkumę, a następnie, ciągle mieszając, wąską strużką wlewamy wodę, aż powstanie ciasto o konsystencji śmietany. Olej bardzo mocno rozgrzewamy w garnku (czekamy, aż zacznie lekko dymić). Rybki zanurzamy w cieście i kładziemy na gorący tłuszcz. Smażymy na złoty kolor. Podajemy z pokrojoną cytryną.

4
Fot. BBS Fot. BBS

Kedgeree

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Filety wkładamy do rondla razem z liśćmi laurowymi, wlewamy trochę wody i gotujemy pod przykryciem ok. 5 min. Po wyjęciu z wody studzimy rybę przez chwilę, po czym zdejmujemy z niej skórkę i dzielimy mięso na kawałki. 0,5 litra wody doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy do niej ryż, gotujemy 10 min, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. W rondelku rozpuszczamy masło i podgrzewamy na nim cebulę oraz czosnek ok. 5 min, aż warzywa zmiękną - nie powinny jednak się przysmażyć. Do cebuli i czosnku dodajemy curry, podgrzewamy jeszcze przez chwilę i wlewamy sok z jednej cytryny (nie zdejmujemy potrawy z palnika). Jaja obieramy i kroimy na ćwiartki. Do cebuli i czosnku wkładamy ryż i rybę, a gdy się nieco podgrzeją, dodajemy jaja i kolendrę. Delikatnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Potrawę podajemy udekorowaną drugą cytryną.

5
Fot. BBS Fot. BBS

Pasta z ryby i fenkuła

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Tę potrawę częściowo przygotowujemy w domu. Bulwy fenkuła płuczemy i kroimy w plastry. Połowę oliwy rozgrzewamy, smażymy na niej jarzynę, aż zmięknie, a następnie odkładamy. Rybę płuczemy, sprawiamy, oprószamy solą oraz pieprzem i smażymy na pozostałej oliwie. Usmażoną obieramy z ości, a oczyszczone mięso miksujemy razem z fenkułem i masłem. Pastę przekładamy do pojemnika z przykrywką i wkładamy do lodówki. Możemy również przygotować ją bezpośrednio na plaży. Wówczas po prostu rozgniatamy dokładnie widelcem usmażonego fenkuła oraz rybę i starannie mieszamy z masłem (rybę i fenkuła możemy usmażyć na maszynce spirytusowej).

6
Więcej na ten temat: przepisy na lato, ryby