Smakowite przepisy z truskawkami rabarbarem i czereśniami

Dorota Biały
Czerwone szaleństwo! Truskawki! Czereśnie! I jeszcze ten wytrawno-owocowy rabarbar - przysmak prababek, które wszak wiedziały, co dobre. Pierwsze owoce lata są jak pierwsze pocałunki. Słodkie, wciągające i tak niewinne, że się od nich nie tyje. No, prawie.
Fot. BBS Fot. BBS

Sałatka z awokado, krewetek i truskawek

Dla 4 osób

 

Składniki

 

Sos

  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka jasnego miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 posiekanego pęczka pietruszki lub kolendry
  • kilka gałązek kolendry do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Robimy sos, mieszając wszystkie jego składniki. Najlepiej zrobić to w słoiku z zakręcanym wieczkiem. Wystarczy nim silnie kilka razy potrząsnąć, by składniki sosu dobrze się połączyły. Mango, awokado i truskawki kroimy na kawałki. Krewetki gotujemy przez moment na parze, a gdy ostygną, mieszamy je z owocami i skrapiamy całość obficie sosem. Układamy sałatkę na liściach sałaty, posypujemy orzeszkami i dekorujemy gałązkami ziół.

1
Fot. BBS Fot. BBS

Sałatka z truskawkami i miętą

Dla 4 osób

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Z sałaty obieramy liście, płuczemy je i osączamy na sicie. Truskawki myjemy, osączamy, odszypułkowujemy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Listki mięty obieramy z gałązek, 3/4 siekamy, resztę odkładamy. Robimy sos z oliwy, soku, soli i pieprzu. Mieszamy sałatę z truskawkami i posiekaną miętą. Skrapiamy obficie sokiem. Podajemy udekorowaną pozostałymi całymi listkami.

2
Fot. BBS Fot. BBS

Placek z rabarbarem

Na blachę o wymiarach 36 cm na 21 cm

 

Składniki

 

Ciasto

  • 50 dag mąki
  • 8 dag drożdży
  • 10 dag cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 8 dag masła
  • szczypta soli
  • 1 jajo

 

Kruszonka

 

Sposób przygotowania

Robimy ciasto. Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy pośrodku dołek i wkładamy do niego pokruszone drożdże. Posypujemy łyżeczką cukru, zalewamy 1/3 szklanki ciepłego mleka i zarabiamy przez moment ręką. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Masło topimy w pozostałym mleku, dodajemy pozostały cukier i sól. Wbijamy jajko, dokładnie mieszamy i wlewamy do rozczynu. Zagniatamy ciasto i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Płuczemy i obieramy rabarbar, kroimy go na 2-cm kawałki. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę mieszamy z oboma cukrami. Schłodzone masło ścieramy na grubej tarce i rozcieramy z mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość dwóch palców na natłuszczonej blasze i nakłuwamy widelcem. Rozkładamy na nim rabarbar. Posypujemy kruszonką i pieczemy w 200°C przez 45 min.

3
Fot. BBS Fot. BBS

Biszkopty z kremem truskawkowym

Dla 4 osób

Składniki

  • 80 g lekko pokruszonych biszkoptów (lub 2 spody biszkoptowe pokrojone w kawałki)
  • 1 czubata łyżka zmielonych migdałów
  • 2 łyżki madery lub słodkiego sherry
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 100 g oczyszczonych z szypułek, przekrojonych na pół truskawek
  • 3 łyżki brązowego cukru

 

Sos custard

 

Sposób przygotowania

Robimy custard. Odlewamy ok. 5 łyżek mleka, resztę zagotowujemy. W zimnym mleku rozrabiamy mąkę i cukier, a gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, wlewamy mąkę z cukrem do garnka i starannie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Kawałki biszkoptów dzielimy na 4 części i układamy w czterech kokilkach lub żaroodpornych miseczkach, posypujemy je migdałami i skrapiamy maderą lub sherry. Śmietanę ubijamy i łączymy z 80 ml sosu custard (reszta do wykorzystania w innych potrawach) oraz z połówkami truskawek. Przekładamy krem na biszkopty, wygładzając wierzch, i posypujemy grubą warstwą brązowego cukru. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i zapiekamy deser przez 2-3 min, aż cukier zacznie się karmelizować. Pozostawiamy do ostygnięcia, przed podaniem schładzamy w lodówce.

4
Fot. BBS Fot. BBS

Ciasto czereśniowe

Na blachę o średnicy 24 cm

 

Składniki

 

Ciasto

  • 15-20 dag tłustego twarogu
  • 5 łyżek oleju
  • 10 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 6 łyżek mleka
  • jajo
  • 35 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Polewa

  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • jaja
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania

Starannie mieszamy pokruszony ser, olej, cukier, cukier waniliowy, mleko, jajo, dodając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość dwóch palców i rozkładamy na blasze wysmarowanej tłuszczem. Czereśnie myjemy, drylujemy, osuszamy i układamy na cieście. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki polewy, polewamy nią czereśnie i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200-220°C na 35-40 min.

5
Fot. BBS Fot. BBS

Zupa truskawkowo-waniliowa

Dla 4 osób

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Do garnka wlewamy wino, wodę, wsypujemy cukier, dodajemy przekrojoną na pół laskę wanilii i gotujemy ok. 10 min na wolnym ogniu. Wkładamy truskawki i gotujemy kolejne 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Wyjmujemy wanilię i wyskrobujemy ze środka nasionka (dodajemy je do zupy), wlewamy jogurt i całość miksujemy. Zupę podajemy schłodzoną.

6
Fot. BBS Fot. BBS

Granita z truskawek

Dla 4-6 osób

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w kawałki. Dodajemy obrany i posiekany imbir, cukier oraz esencję waniliową i miksujemy razem. Przekładamy granitę do pucharków i umieszczamy w zamrażarce na 2 godziny. Co 15 min mieszamy w pucharkach widelcem, tak by ostatecznie deser nabrał konsystencji luźno połączonych kryształków. Wyjmujemy pucharki na krótko przed podaniem, dekorujemy owocami i listkami mięty.

Dla 4-6 osób

Składniki

Sposób przygotowania

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w kawałki. Dodajemy obrany i posiekany imbir, cukier oraz esencję waniliową i miksujemy razem. Przekładamy granitę do pucharków i umieszczamy w zamrażarce na 2 godziny. Co 15 min mieszamy w pucharkach widelcem, tak by ostatecznie deser nabrał konsystencji luźno połączonych kryształków. Wyjmujemy pucharki na krótko przed podaniem, dekorujemy owocami i listkami mięty.

7
Fot. BBS Fot. BBS

Lodowy koktajl truskawkowy

Dla 2 osób

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Truskawki płuczemy, oczyszczamy z szypułek, odkładamy kilka do dekoracji, a pozostałe miksujemy z cukrem. Wlewamy mleko, dodajemy lody i powtórnie miksujemy. Podajemy w szklankach udekorowanych truskawką.

8
Więcej na ten temat: ciasto, czereśnie, desery, koktajl