Zielone przepisy na lato

Anna Wrońska
Latem nie zawsze mamy ochotę na solidny obiad. Wystarczy porcja sałatki, kawałek ryby czy kurczaka i już. No, może jeszcze jakaś zupka. Co powiecie na chłodnik? Dlatego w tym odcinku będzie lekko, świeżo, chrupiąco i witaminowo. Czyli jak? Czyli zielono! Do tłustych mięs, gęstych zup i tortów z czekoladą wrócimy zimą
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Sałatka z brokułów i zielonej fasoli na ciepło

Składniki

 

Sposób przygotowania

Migdały sparz i obierz. Połowę z nich przekrój na połówki, połowę zmiel lub bardzo drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmaż (2 minuty) połówki migdałów oraz chili. Potem wyjmij i wyrzuć chili, dodaj warzywa i smaż przez 3-4 minuty. Wymieszaj sherry i sok z cytryny, dodaj łyżkę wody. Warzywa polej sosem i posyp zmielonymi migdałami. Podgrzewaj jeszcze przez minutę na małym ogniu.

1
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Sałata z indyka z sosem z awokado

Sos:

  • 1 duże przekrojone na pół, bez pestki awokado
  • 1,5 łyżki soku z limonki
  • 1,5 łyżki sosu chili
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

 

Oraz:

 

Sposób przygotowania

Przygotuj sos: miąższ awokado zmiksuj w malakserze, dodając sok z limonki, roztarty czosnek, sos chili oraz oliwę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do miski mięso indyka, cebulę, groszek, paprykę oraz kolendrę. Polej sosem, delikatnie wymieszaj. Porcje sałatki układaj na umytych i osuszonych liściach sałaty. Możesz ozdobić świeżymi listkami kolendry i podawać z bagietką lub z grzankami z białego pieczywa.

2
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Potrawka z kurczaka z porami

Składniki

  • pokrojone na kawałki 4 piersi kurczaka
  • 3 łyżki masła
  • 40 dag pokrojonych w plasterki pieczarek
  • 2 małe pokrojone w krążki pory
  • 3-4 łyżeczki świeżego lub 2 łyżeczki suszonego estragonu
  • po 2/3 szklanki wytrawnego białego wina
  • i śmietany kremówki
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Natrzyj kurczaka solą i pieprzem. W rondlu rozgrzej masło, podsmaż mięso, pieczarki, pory i estragon. Duś około 8 minut na średnim ogniu, potem wlej wino i śmietanę. Zmniejsz ogień, rondel przykryj, podgrzewaj jeszcze jakieś 2 minuty. Odkryj i gotuj, aż pieczarki i pory będą zupełnie miękkie, a sos zgęstnieje (kolejne 2 minuty). Przypraw do smaku solą i pieprzem.

3
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Sałatka brokułowa z rodzynkami

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzej oliwę w dużym, płaskim rondlu, wsyp orzeszki i upraż na złoto (1-2 minuty). Dodaj czosnek, a po minucie różyczki brokułów, alkohol i rodzynki. Przykryj, gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż brokuły będą miękkie (7-10 minut). Przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj.

4
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Grzanki ze szpinakiem i parmezanem

Składniki

  • 4 kromki białego pieczywa tostowego
  • 5 dag masła
  • 8 dag posiekanych pieczarek
  • 5 dag (świeżego lub mrożonego) szpinaku
  • 8 dag startego miękkiego żółtego sera, np. goudy
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • jajko
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Z kromek pieczywa odetnij skórkę i rozwałkuj je jak najcieniej. Posmaruj masłem i delikatnie wyłóż nimi małe foremki. Piecz 10 minut, aż się lekko przyrumienią. Na reszcie masła usmaż pieczarki (3 minuty), dodaj szpinak, smaż kolejne 2 minuty. Ostudź, dodaj goudę i żółtko, przypraw gałką, solą i pieprzem, dodaj sztywną pianę z białka. Wypełnij grzanki masą, posyp je parmezanem i zapiekaj jeszcze 8-10 minut.

5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Sałatka z kopru włoskiego

Składniki

  • 1 bulwa (50 dag) kopru włoskiego
  • 50 dag oczyszczonych z pestek i pokrojonych w półcentymetrową kostkę ogórków
  • 6 łyżek octu winnego
  • 2 posiekane szalotki
  • po 1,5 łyżki oleju i posiekanego koperku
  • 1 łyżka cukru
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania

Posiekaj koper włoski, przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki, posól do smaku i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut do lodówki (lub przygotuj dzień wcześniej). Sałatka z kopru włoskiego świetnie pasuje do ryb z grilla.

6
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Sałatka z kalafiora

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 1 duże winne jabłko
  • 1 pęczek dymki
  • 10 dag twardego prawdziwego oscypka owczego lub koziego sera
  • pieprz i sól do smaku

Do dekoracji:

Sos:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru

 

Sposób przygotowania

Kalafiora ugotuj w mocno osolonym wrzątku (5-10 minut), tak aby po wystudzeniu był lekko chrupiący. Ostudź go, podziel na różyczki i zalej winegretem przygotowanym z soku z cytryny, oliwy i cukru (sos powinien być słodko-kwaśny). Do kalafiora dodaj pokrojone w paseczki jabłko, posiekaną dymkę oraz pokrojony w drobną kostkę ser. Wymieszaj i wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem przypraw sałatkę solą i pieprzem; udekoruj kaparami.

7
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Zupa z kurczaka

Składniki

  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • pokrojone na centymetrowe kawałki 2 piersi kurczaka
  • 8 pokrojonych na kawałki zielonych szparagów
  • po małej garści zielonego groszku (może być mrożony)
  • i posiekanej dymki
  • 1 łyżeczka świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 3/4 szklanki świeżo startego parmezanu
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Zagotuj bulion z winem, dodaj kurczaka, szparagi i groszek. Zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty, aż mięso i warzywa będą prawie miękkie. Wtedy dodaj dymkę i majeranek, a potem 1/4 szklanki parmezanu. Wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Po rozlaniu zupy na talerze posyp resztą parmezanu.

8
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

chłodnik selerowy

Składniki

  • 1 średni (posiekany) por
  • 12 dużych posiekanych łodyg selera naciowego
  • 1 posiekana cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 obrany i pokrojony w kostkę ziemniak
  • 2 szklanki wody
  • 1 czubata łyżeczka soli, szczypta pieprzu kajeńskiego

 

Sposób przygotowania

Pory dokładnie opłucz w zimnej wodzie, a potem osącz na sitku. W rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij seler, cebulę i pory (10 minut). Dodaj pozostałe składniki, duś pod przykryciem ok. 10 minut, aż wszystko będzie miękkie. Gotową zupę zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Podawaj po schłodzeniu.

9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym

Sos:

  • 3/4 szklanki gęstej śmietany tortowej (36-proc.)
  • 20 dag mrożonego szpinaku
  • 1/2 szklanki kwaśnej 22-proc. śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Placki:

  • 1/2 cebuli
  • 1,5 kg obranych ziemniaków
  • jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 10 dag grubo startego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku roztarte na pastę z 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy
  • 6 łyżek masła
  • natka do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Przygotuj sos: rozmroź szpinak i dokładnie osącz go na sitku. W rondlu o grubym dnie zagotuj śmietanę tortową. Zmniejsz ogień i podgrzewaj, nie mieszając, około 5 minut, aż mocno zgęstnieje. Dodaj szpinak, gotuj 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Włóż do miski, przestudź, połącz z kwaśną śmietaną, przypraw do smaku solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i odrobiną gałki.

Rozgrzej piekarnik do 100°C. Zetrzyj na tarce do warzyw cebulę i ziemniaki, przełóż je na sitko i dobrze osącz. Dodaj jajka, mąkę, czosnek i parmezan, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Na patelni porcjami rozgrzewaj masło z oliwą, smaż placki (po 4 minuty z każdej strony), osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypuj pieprzem i wkładaj do ciepłego piekarnika, aby zabezpieczyć przed wystygnięciem. Podawaj posypane posiekaną natką z podgrzanym sosem szpinakowym.

10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Spaghetti z pesto z pietruszki

Składniki

 

Pesto:

  • 7-8 dag posiekanej natki
  • 2 ząbki czosnku
  • po 4 dag uprażonych orzeszków pinii i płatków migdałowych
  • 6-7 dag startego parmezanu
  • 150 ml dobrej oliwy
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Ugotuj makaron w osolonej wodzie (możesz dodać trochę oliwy). Zmiksuj składniki sosu (oprócz oliwy i przypraw), przełóż do miski i ucieraj drewnianym tłuczkiem, aż powstanie jednolita masa. Powoli, stale ucierając, wlewaj oliwę. Przestań dodawać oliwę, gdy otrzymasz spójną pastę. Przypraw do smaku. Makaron przełóż na talerze, wymieszaj z sosem.

11
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Pieczona ryba na zielono

Składniki

  • 1,5 kg grubej soli morskiej
  • 5-6 białek
  • 2 (po 50-70 dag) oczyszczone pstrągi
  • 8 gałązek natki
  • 2 gałązki tymianku
  • 4 cienkie plasterki cytryny

 

Zielony sos:

  • 1 cytryna
  • po 1/4 szklanki posiekanych: selera naciowego, ogórka i natki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki pokrojonych zielonych oliwek

 

Oraz:

 

Sposób przygotowania

Przygotuj rybę: rozgrzej piekarnik do 200°C. Wymieszaj sól z białkami na ziarnistą pastę (jeśli trzeba, dodaj jeszcze jedno białko). Na blachę wysyp półcentymetrową warstwę tej mieszaniny. Do każdej ryby włóż po 2 gałązki natki i jedną tymianku oraz po 2 plasterki cytryny. Ryby ułóż na soli, posyp resztą soli i piecz 20 minut. Odłóż na 10 minut. W tym czasie przygotuj zielony sos: powycinaj fileciki z cytryny, pokrój je na kawałki, wymieszaj z pozostałymi składnikami. Rozbij skorupę solną na rybach i ostrożnie zdejmij skórę, a potem usuń ości. Przecedź przez sitko sos, płynem polej rukolę, a zieloną mieszaninę, która pozostanie na sitku, poukładaj na kawałkach ryb. Podawaj od razu po przygotowaniu.

12
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem

Polędwiczki:

  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • po 1 łyżeczce mielonego kuminu, chili i cynamonu
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 łyżki oliwy

Glazura:

  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki roztartego czosnku
  • 1 łyżka tabasco

 

Winegret:

  • 3 łyżki soku z limonki
  • po 1 łyżce soku pomarańczowego i musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szklanki oliwy

Sałatka:

 

Sposób przygotowania

Przygotuj mięso: rozgrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj przyprawy, natrzyj polędwiczki i obsmaż w brytfannie na oliwie. Wymieszaj składniki glazury, posmaruj polędwiczki po wierzchu. Piecz około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. Pozostaw na 10 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki sosu winegret w słoiku lub shakerze i przygotuj sałatkę: powycinaj fileciki (cząstki bez błonek i białej skórki) z grejpfrutów, wymieszaj je z pozostałymi składnikami oraz sosem winegret. Dodaj pokrojone w cząstki awokado, a na sałatce ułóż pokrojone w jak najcieńsze plasterki polędwiczki.

13
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Sałatka z bekonem i błękitnym serem

Sos:

 

Oraz:

 

Sposób przygotowania

Zrób sos: połącz majonez z sokiem cytrynowym, pieprzem i chili, dodaj ser, zmiksuj.  Jeśli masa jest za gęsta, rozcieńcz sos maślanką. Plastry boczku pokrój na mniejsze kawałki i wysmaż na chrupko na suchej patelni. Zdejmij, osącz z tłuszczu. Na talerzach porozkładaj liście sałaty, skrop sosem majonezowym, posyp boczkiem i cebulą.

14
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Sałata z sosem czosnkowym

Sos:

  • 2 nieobrane główki czosnku
  • oliwa
  • 1 szklanka majonezu
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka soli selerowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

 

Warzywa:

 

Sposób przygotowania

Przygotuj sos: rozgrzej piekarnik do 160°C. Zetnij czubki główek czosnku, każdą ułóż na kawałku folii aluminiowej stroną przecięcia do góry. Oprósz solą i pieprzem, polej oliwą, zawiń w folię. Piecz 70 minut, potem rozwiń i ostudź. Upieczony czosnek wyciśnij z ząbków do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj pozostałe składniki sosu, wymieszaj, wstaw do lodówki. Grubo pokrój sałatę rzymską, włóż do miski, dodaj pozostałe składniki. Polej sosem, wymieszaj, ewentualnie przypraw solą i pieprzem.

15
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Sałatka owocowa z sosem jogurtowym

Składniki

 

Sposób przygotowania

Zrób sos z jogurtu, soku z limonki, miodu i skórki cytrynowej. Przykryj i wstaw do lodówki. Ćwiartkę ananasa obierz, miąższ pokrój na kawałeczki. Wszystkie owoce wymieszaj w misce, przykryj i wstaw do lodówki. Jeśli chcesz, możesz posypać je odrobiną cukru pudru do smaku. Po 3-6 godzinach wyjmij z lodówki owoce i sos jogurtowy, wymieszaj, odłóż na 15 minut, aby smaki się połączyły. Do sałatki możesz dodać różne miękkie owoce sezonowe: truskawki, poziomki, jagody, porzeczki, maliny, morele itp.

16
Więcej na ten temat: przepisy na lato