Zioła z łąki wprost do garnka

Magazyn Kuchnia
Okoń z liśćmi pokrzywy

Okoń z liśćmi pokrzywy (Fot. Marcin Kiełbiewski)

Dawne zielarki umiały korzystać z darów łąki: nie tylko leczyły ziołami, lecz również często wykorzystywały je w kuchni. Postanowiliśmy przypomnieć kilka smakowitych ziółek, które niezasłużenie trafiły do kulinarnego lamusa...
1 z 4
Fot.Marcin Kiełbiewski
Fot.Marcin Kiełbiewski

Cukinie faszerowane kozim serem i miętą

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Myjemy cukinie i obcinamy czubki. Przecinamy wzdłuż i wydrążamy łyżeczką miąższ. Wycięty miąższ siekamy. Obieramy i miażdżymy czosnek. Obieramy i siekamy szalotki. Połowę oliwy podgrzewamy w rondlu. Wrzucamy szalotki, czosnek i miąższ z cukinii. Dusimy przez 5 min na niewielkim ogniu. Dodajemy zioła prowansalskie. Solimy i pieprzymy. Wydrążone cukinie napełniamy farszem. Układamy je w żaroodpornym naczyniu, podlewamy szklanką wody i łyżką oliwy i wsadzamy na 20 min do piekarnika. W tym czasie myjemy i siekamy liście mięty. Mieszamy je z kozim twarożkiem, resztą oliwy, kminkiem, szczyptą soli i pieprzu. Wyjmujemy cukinie z pieca i odstawiamy na 5 minut. Następnie układamy na nich kozi ser z miętą. Podajemy ciepłe.

Zdjęcie Klarstein Wok & Roll 4 zestaw do woka elektryczny 450 watów 29,5cm ? 4 osoby Zdjęcie SEVERIN KG 2385 Zdjęcie Severin PG 1511
Klarstein Wok & Roll 4 zest... SEVERIN KG 2385 Severin PG 1511
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 4
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Okoń z liśćmi pokrzywy

Składniki

  • 2 filety z okonia (ok. 1 kg)
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

 

Sos:

  • młode pędy pokrzywy (ok. 8 roślin)
  • garść drobno posiekanych włoskich orzechów
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania

Okonia nacieramy solą i pieprzem, obkładamy wiórkami masła i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 12-15 min w temp. 200°C. Pokrzywę płuczemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy (kilka ładnych liści zostawiamy). 3 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy posiekane liście, orzechy, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Smażymy 2-3 min. Pozostałe całe liście dusimy na łyżce oliwy niecałą minutę, żeby się zeszkliły. Okonia podajemy z sosem i przybraniem z całych liści.

3 z 4
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Zupa z podagrycznikiem

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mięso płuczemy, zalewamy 1,5 l wody. Jarzyny obieramy i wrzucamy do mięsa, razem z zielem, liśćmi laurowymi, opłukanymi grzybami i jednym ząbkiem czosnku. Cebulę przecinamy na pół, przypalamy ok. 3 min na suchej patelni (musi zbrązowieć) i wrzucamy do zupy. Gotujemy razem ok. 40 min. Po tym czasie odcedzamy wywar i wrzucamy do niego opłukany pęczak. Gotujemy ok. 30 min. Mięso i jarzyny kroimy na drobne kawałki. Do zupy wrzucamy zmiażdżony drugi ząbek czosnku, posiekane mięso i jarzyny oraz podagrycznik. Już nie gotujemy.

4 z 4
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Sałatka z mniszka lekarskiego

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 2 garście wybielonych i 1 garść zielonych liści mniszka (właściciele działek i ogrodów mogą przykryć na kilka dni rosnące roślinki odwróconą doniczką lub papierową torbą z dziurami - tak żeby było powietrze, ale światło nie dochodziło, dzięki temu liście zbieleją; jeśli jednak nie mamy takich możliwości, możemy użyć samych zielonych liści)
  • 1/2 filiżanki + 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki octu ziołowego albo sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 kromki czerstwej bułki
  • twardy, ostry ser z przerostem pleśni
  • kwiaty mniszka do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Listki płuczemy i osączamy. Większe możemy podrzeć na kawałki. Z oliwy, octu (cytryny), soli i pieprzu przygotowujemy sos. Ser i bułkę kroimy w drobną kostkę. Bułkę przyrumieniamy na łyżce oliwy. Mieszamy wszystkie składniki sałatki i polewamy sosem. Podajemy przybrane kwiatami.

Więcej na ten temat: wiosenne przepisy, zioła