Lekki twarożek na 6 sposobów

Kinga A. Kłosińska
Jutro rano zaniechajmy łączenia twarożku z samym szczypiorkiem i rzodkiewką. Spróbujmy ożenić go z rukolą, limonką, owocami. Zrobić go na zielono, różowo, żółto. Z finezją i poezją
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Omlet z kozim serem

(Dla 1 osoby)

 

Składniki

  • 2-3 jajka
  • 2-3 łyżeczki mąki
  • 2-3 łyżeczki mleka
  • szczypta soli
  • łyżeczka masła

 

Farsz:

 

Sposób przygotowania

Żółtka mieszamy mikserem z mąką i mlekiem, białka bijemy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy żółtka z pianą. Na patelni roztapiamy połowę przeznaczonego do smażenia masła i wlewamy masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu. Kiedy spód będzie złocisty, przewracamy omlet na drugą stronę, dokładając masła. Usmażony omlet składamy na pół, wkładając do środka plasterki pomidora i pokruszony kozi serek wymieszany ze świeżym rozmarynem.

Zdjęcie Hendi Patelnia 626405 Zdjęcie Skeppschult Patelnia 0019 Zdjęcie Tefal Patelnia C2100752
Hendi Patelnia 626405 Skeppschult Patelnia 0019 Tefal Patelnia C2100752
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Sałata z serkiem wiejskim

(Dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sos:

 

Sposób przygotowania

Sałaty myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski, dodajemy osączone ze śmietany granulki twarożku wiejskiego i cieniutkie plasterki cytryny. Śmietanę mieszamy z żółtkiem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sałatę możemy podawać wymieszaną z sosem lub sos podać osobno, aby każdy mógł zdecydować, jak dużo chce go użyć.

2
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Babeczki z serkiem ricotta

(dla 12 osób)

 

Farsz:

  • 2 serki ricotta
  • 1 szklanka kremówki śmietanki
  • 30 dag miękkich owoców
  • 15 dag cukru
  • 1 limonka
  • 1 zagęstnik do śmietany

 

Dekoracja:

  • 12 listków mięty

 

Składniki

  • 12 kruchych babeczek

 

Sposób przygotowania

Jeden serek miksujemy z owocami (mogą być mrożone), drugi z sokiem i startą skórką z limonki. Śmietanę ubijamy z cukrem i zagęstnikiem, np. Śmietan-fixem, na sztywno. Dzielimy ją na dwie równe porcje i każdą z nich mieszamy z inną masą serową. Wstawiamy na pół godziny do zamrażarki. Do każdej babeczki wkładamy trochę jednej i trochę drugiej masy i dekorujemy je świeżymi lub mrożonymi owocami oraz listkami mięty.

3
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Liptauer

Składniki

  • 30 dag tłustego twarogu
  • 10 dag bryndzy owczej
  • 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka kminku
  • słodka papryka
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania

Kminek zalej wrzącą wodą i odstaw na kilka minut, a potem osącz. Twaróg utrzyj z bryndzą i śmietaną, przypraw do smaku i połącz z kminkiem. Podawaj do wiejskiego, razowego chleba z masłem i rzodkiewkami. Do pasty liptauer można dodać kapary i anchois, a śmietanę zastąpić miękkim masłem.

4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Biały ser z wędzoną makrelą

(dla 3 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym. Wędzimy filety na ciepło przez godzinę w puszce ustawionej na średnim ogniu. Jeśli używamy do wędzenia grilla, układamy na nim całą rybę i zostawiamy na 45 min. W beczce wędzimy 30-45 min.

Twaróg mieszamy z jogurtem i dodajemy kawałki ryby (bez ości), a następnie posiekany szczypiorek oraz sok z cytryny; przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy dodać też kolendrę, miętę i skropić całość oliwą.

5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Twarożek z kaparami

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ser rozcieramy z jogurtem, dodajemy posiekane rzodkiewki i odcedzone z zalewy kapary. Wrzucamy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem - najlepsze będą paluchy piwne lub precle.

Fot. Marcin Klaban

6
Więcej na ten temat: babeczki, kozi ser, omlet, twaróg