Lekki twarożek na 6 sposobów

Kinga A. Kłosińska
Omlet z kozim serem

Omlet z kozim serem (Fot. Marcin Kiełbiewski)

Jutro rano zaniechajmy łączenia twarożku z samym szczypiorkiem i rzodkiewką. Spróbujmy ożenić go z rukolą, limonką, owocami. Zrobić go na zielono, różowo, żółto. Z finezją i poezją
1 z 6
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Omlet z kozim serem

(Dla 1 osoby)

Składniki

  • 2-3 jajka
  • 2-3 łyżeczki mąki
  • 2-3 łyżeczki mleka
  • szczypta soli
  • łyżeczka masła

Farsz:

  • 1 pomidor
  • 1/2 serka koziego
  • świeży rozmaryn

Sposób przygotowania

Żółtka mieszamy mikserem z mąką i mlekiem, białka bijemy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy żółtka z pianą. Na patelni roztapiamy połowę przeznaczonego do smażenia masła i wlewamy masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu. Kiedy spód będzie złocisty, przewracamy omlet na drugą stronę, dokładając masła. Usmażony omlet składamy na pół, wkładając do środka plasterki pomidora i pokruszony kozi serek wymieszany ze świeżym rozmarynem.

2 z 6
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Sałata z serkiem wiejskim

(Dla 4 osób)

Składniki

  • Salaterka różnych sałat m.in. liście roszponki i rukoli
  • 1 wiejski twarożek
  • 1 cytryna

Sos:

  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz
  • do smaku sok z cytryny

Sposób przygotowania

Sałaty myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski, dodajemy osączone ze śmietany granulki twarożku wiejskiego i cieniutkie plasterki cytryny. Śmietanę mieszamy z żółtkiem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sałatę możemy podawać wymieszaną z sosem lub sos podać osobno, aby każdy mógł zdecydować, jak dużo chce go użyć.

3 z 6
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Babeczki z serkiem ricotta

(dla 12 osób)

Farsz:

  • 2 serki ricotta
  • 1 szklanka kremówki śmietanki
  • 30 dag miękkich owoców
  • 15 dag cukru
  • 1 limonka
  • 1 zagęstnik do śmietany

Dekoracja:

  • 12 listków mięty

Składniki

  • 12 kruchych babeczek

Sposób przygotowania

Jeden serek miksujemy z owocami (mogą być mrożone), drugi z sokiem i startą skórką z limonki. Śmietanę ubijamy z cukrem i zagęstnikiem, np. Śmietan-fixem, na sztywno. Dzielimy ją na dwie równe porcje i każdą z nich mieszamy z inną masą serową. Wstawiamy na pół godziny do zamrażarki. Do każdej babeczki wkładamy trochę jednej i trochę drugiej masy i dekorujemy je świeżymi lub mrożonymi owocami oraz listkami mięty.

4 z 6
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Liptauer

Składniki

  • 30 dag tłustego twarogu
  • 10 dag bryndzy owczej
  • 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka kminku
  • słodka papryka
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Kminek zalej wrzącą wodą i odstaw na kilka minut, a potem osącz. Twaróg utrzyj z bryndzą i śmietaną, przypraw do smaku i połącz z kminkiem. Podawaj do wiejskiego, razowego chleba z masłem i rzodkiewkami. Do pasty liptauer można dodać kapary i anchois, a śmietanę zastąpić miękkim masłem.

5 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Biały ser z wędzoną makrelą

(dla 3 osób)

Składniki

  • 2 filety lub 1 cała wypatroszona i oczyszczona makrela
  • 25 dag półtłustego twarogu (powinien być wilgotny)
  • 200 ml naturalnego jogurtu
  • pęczek szczypiorku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz
  • ew. świeża kolendra, mięta i cytryna

Sposób przygotowania

Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym. Wędzimy filety na ciepło przez godzinę w puszce ustawionej na średnim ogniu. Jeśli używamy do wędzenia grilla, układamy na nim całą rybę i zostawiamy na 45 min. W beczce wędzimy 30-45 min.

Twaróg mieszamy z jogurtem i dodajemy kawałki ryby (bez ości), a następnie posiekany szczypiorek oraz sok z cytryny; przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy dodać też kolendrę, miętę i skropić całość oliwą.

6 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Twarożek z kaparami

(dla 2 osób)

Składniki

  • 200 g miękkiego białego twarogu
  • 4 łyżki naturalnego jogurtu
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ser rozcieramy z jogurtem, dodajemy posiekane rzodkiewki i odcedzone z zalewy kapary. Wrzucamy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem - najlepsze będą paluchy piwne lub precle.

Więcej na ten temat: babeczki, kozi ser, omlet, twaróg