Obiad w godzinę

Zuzanna Wiciejowska
Obiad w godzinę

Obiad w godzinę (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)

Nie chodzi rzecz jasna o czas spędzony za stołem - ten zależy wyłącznie od naszego nastroju. Chodzi o to, by w ciągu godziny uwinąć się z przygotowaniem smacznego, niebanalnego obiadu. I to nawet z przystawką!
1 z 5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka z pomidorami bazylią i kuskusem

10 minut

Składniki

  • 2 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 30 dag kuskusu
  • 1 pęczek dymki
  • 1 opakowanie koktajlowych pomidorków
  • 1 pęczek bazylii
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Przygotowanie obiadu zacznijmy od sałatki, by zdążyła się przemacerować. Wystarczy nam na to 10 minut. Kuskus zalewamy wrzącym bulionem i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Dodajemy posiekaną dymkę i bazylię oraz przekrojone na połówki pomidorki, wlewamy ocet i oliwę, przyprawiamy ostrą papryką i delikatnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy nieco soli i pieprzu.

Zdjęcie Alessi Salaterka Programma 8 Zdjęcie Krosno Salaterka ELEGANCE 56307 Zdjęcie TARNÓW Salaterka 13cm
Alessi Salaterka Programma 8 Krosno Salaterka ELEGANCE 5... TARNÓW Salaterka 13cm
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Młode ziemniaki z czosnkiem

Czas przygotowania: 10 minut, czas duszenia: 40 minut

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Umyte i osuszone ziemniaki wrzucamy na rozgrzaną oliwę i rumienimy. Dodajemy nieobrane ząbki czosnku, liść laurowy, rozmaryn i zmniejszamy ogień (nie dolewamy wody!). Dusimy pod przykryciem przez 40 minut. W połowie duszenia przyprawiamy solą i pieprzem.

Zdjęcie Revol Revolution 642326 Zdjęcie Garnek Silit 0524185011 Zdjęcie WMF Garnek Quality One 07/7724/6380
Revol Revolution 642326 Garnek Silit 0524185011 WMF Garnek Quality One 07/7...
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Udka kurczaka duszone z pomidorami i oliwkami

Czas przygotowania: 15 minut, czas duszenia: 25 minut

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Zanim ziemniaki się uduszą, zdążymy przygotować udka, marchewkę i bób zróbmy je właśnie w tej kolejności. Udka myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem. Przesmażamy je na lekko brązowy kolor na rozgrzanej oliwie. Przekładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i tymianek, i smażymy około 3 minut. Dodajemy pokrojone pomidory, oliwki, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy z powrotem udka, przykrywamy i dusimy razem, aż kurczak będzie miękki (około 25 minut). Podajemy z ziemniakami z rozmarynem oraz z młodymi jarzynkami.

Zdjęcie CUCINA PRO Patelnie (43651) Zdjęcie Schulte-Ufer Patelnia do ryb Globus 1690-43 + 1987-34 Zdjęcie Zestaw 3 patelnie DOMESTIC Top Selection TELESTO
CUCINA PRO Patelnie (43651) Schulte-Ufer Patelnia do ry... Zestaw 3 patelnie DOMESTIC ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Młoda marchewka z masłem i szczypiorkiem

Czas przygotowania: 10 minut

 

Składniki

  • 1 kg młodej marchewki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka szczypiorku
  • sól

 

Sposób przygotowania

Umytą i osuszoną marchewkę wrzucamy w całości na rozpuszczone masło. Chwilę smażymy, zalewamy szklanką wody. Dusimy, aż odparuje prawie cały płyn. Solimy do smaku, posypujemy szczypiorkiem.

Zdjęcie Brabantia Rondel Vision 30000174 Zdjęcie Kela KERROS Rondel 11558 Zdjęcie Silit Rondel Passion 4216175301
Brabantia Rondel Vision 300... Kela KERROS Rondel 11558 Silit Rondel Passion 421617...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryną

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

Sposób przygotowania

Do dużego garnka z wrzątkiem wrzucamy fasolkę i blanszujemy przez 5 minut. Odcedzamy. W płaskim rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy bób, posiekany czosnek i 250 ml wody. Doprawiamy solą i pieprzem.  Dusimy przez 8 minut. Dodajemy posiekane zioła i zblanszowaną fasolkę i wszystko razem dusimy jeszcze przez chwilę. Młody bób nie wymaga obierania ze skórki, jeśli jednak wolimy obrany, będziemy potrzebowali na to dodatkowych 5 minut. Potrawę doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.

Zdjęcie Alessi Durszlak Max le Chinois 90025 Zdjęcie Joseph Joseph Durszlak 40003 Zdjęcie NOVIGO DURSZLAK 22CM SZARY
Alessi Durszlak Max le Chin... Joseph Joseph Durszlak 40003 NOVIGO DURSZLAK 22CM SZARY
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej na ten temat: dania obiadowe, szybkie przepisy