4 słodkie desery z czereśniami

Marta Dzikowska-Łuczywo, Kinga A. Kłosińska
Clafoutis czereśniowo-waniliowe

Clafoutis czereśniowo-waniliowe (Fot. Marcin Kiełbiewski)

Mają zwyczaj znikać z torby, zanim dotrzemy do domu. Bo czy może być coś pyszniejszego niż słodkie, dojrzałe czereśnie? Owszem. Deser z czereśni!
1 z 4
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Clafoutis czereśniowo-waniliowe

6 porcji

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C (jeśli z nawiewem, to do 170°C). Delikatnie drylujemy czereśnie i rozsypujemy je na dnie posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia o pojemności ok. 1 litra. Skrapiamy czereśnie 1 łyżeczką kirszu i posypujemy 1 łyżeczką brązowego cukru. Rozbijamy mikserem jajka (ok. 1-2 min). Gdy staną się puszyste, dodajemy pozostały cukier (brązowy), cukier waniliowy, mąkę, mleko, śmietankę i resztę kirszu. Rozbijamy na jednolitą masę i zalewamy czereśnie. Pieczemy 35-40 minut. Powierzchnia clafoutis powinna być jasnozłota. Podajemy lekko ciepłe posypane cukrem pudrem.

Zdjęcie Banquet Square OPT8763 Zdjęcie Duo Talerze PORTO 50516 Zdjęcie PORCELANOWE TALERZE DESEROWE DO CIASTA - Tea Garden - Herbaciany Ogród
Banquet Square OPT8763 Duo Talerze PORTO 50516 PORCELANOWE TALERZE DESEROW...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 4
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Galaretka pomidorowo-czereśniowa

na 4-5 słoiczków

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Do soku wsypujemy cukier. Czereśnie drylujemy i ewentualnie przekrawamy na połówki. Siekamy imbir. Czereśnie i imbir wrzucamy do soku i wszystko razem doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 4 minuty, po czym przelewamy do wyparzonych słoików. Pod nakrętkę można włożyć wycięte z pergaminu kółko nasączone spirytusem.

3 z 4
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Legumina czereśniowa

6-8 porcji

 

Składniki

  • jaja
  • 4 dag masła
  • 8 dag cukru
  • około 3/4 szklanki miąższu z bułki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 kg czereśni
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • tłuszcz do formy
  • opłatki (cienkie wafle lub naleśniki do przełożenia)
  • masło do smarowania formy

 

Sposób przygotowania

Białka ubijamy na pianę. Masło ucieramy z cukrem, dodając stopniowo 4 żółtka i skórkę cytrynową. Zalewamy mlekiem bułkę, a gdy napęcznieje, dodajemy ją do utartej masy i jeszcze przez chwilę ucieramy. Na koniec dodajemy pianę z białek. Lekko mieszamy. Do tortownicy wysmarowanej masłem wkładamy 1/3 masy i przykrywamy opłatkiem. Na opłatek wysypujemy część wydrylowanych czereśni (dzięki opłatkowi czereśnie nie utoną w cieście). W ten sam sposób układamy jeszcze 2-3 warstwy. Pieczemy około 50 min w 180°C. Leguminę podajemy na zimno lub na ciepło.

4 z 4
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Strudel czereśniowy

6-8 porcji

 

Składniki

  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 180 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • 1/2 kg czereśni
  • 15 dag cukru
  • 15 dag włoskich orzechów
  • 10 dag masła
  • skórka z 2 cytryn
  • 2 łyżki bułki tartej

Sos:

  • 250 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru

 

Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z jajkiem, solą, sokiem i wodą. Ciasto wyrabiamy ręką około 5 minut, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Jeśli jest zbyt rzadkie (zbyt mocno klei się do ręki), dodajemy odrobinę mąki. Rozkładamy na blacie duży kawałek płótna i obsypujemy go mąką. Wykładamy na nie ciasto i wałkujemy bardzo cienko (1 mm). Przykrywamy na 15 minut wilgotną ściereczką. Wydrylowane czereśnie mieszamy z cukrem, posiekanymi orzechami i skórką cytrynową. Ciasto smarujemy roztopionym masłem, wysypujemy na nie nadzienie z czereśni i posypujemy bułką tartą. Strudel zwijamy, pomagając sobie ściereczką, układamy na posmarowanej masłem blasze w kształt okręgu i pieczemy 40-50 minut w temp. 190°C. Przygotowujemy sos: Wanilię przekrawamy wzdłuż, wybieramy ziarenka i wrzucamy do mleka razem z resztą laski. Mleko podgrzewamy, a gdy zawrze, zdejmujemy z ognia. Ucieramy żółtka z cukrem do białości. Do żółtek wlewamy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy. Przelewamy mieszaninę do czystego rondelka i podgrzewamy, mieszając, aż do zgęstnienia. Nie wolno dopuścić do zagotowania, bo sos się zwarzy. Gotowy sos przelewamy do miseczki i wyjmujemy wanilię. Zimnym bądź ciepłym polewamy strudel.

Więcej na ten temat: czereśnie