Ciasteczka maślane z mąką razową

Fot. Studio Lipov

Pachną naprawdę maślane. Zabieramy je często do plecaka na rodzinne wyprawy w plener.

 

Składniki

  • 70 g mąki pszennej razowej
  • 60 g mąki pszennej białej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g miękkiego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki mleka
  • dżem - np. morelowy

 

Sposób przygotowania

Mieszamy w misce wszystkie rodzaje mąki i proszek do pieczenia. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mlekiem. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mieszankę mąki. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. W środku każdej robimy kciukiem dołeczek i napełniamy go dżemem. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 16-18 minut w 190°C.


Zadania dla dzieci:

  • Mieszanie mąki i proszku do pieczenia
  • Formowanie kulek z ciasta i robienie w nich dołeczków
  • Wkładanie dżemu do dołeczków

 

Beata Lipov

Fot. Studio Lipov

ZOBACZ WIDEO

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX