Domowe przepisy na słodycze

Beata Lipov
28.08.2013 16:31
A A A Drukuj
Jeśli łakocie, to tylko domowe - Beata Lipov podpowiada, jak bez wyrzutów sumienia osłodzić dzieciom dzieciństwo

Fot. Studio Lipov

Dzieci je uwielbiają, a ja jestem pewna, że ich śmietankowy aromat jest naturalny.

 

Składniki

  • 300 ml 30% śmietanki
  • 70 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

 

Sposób przygotowania

Do garnka o grubym dnie wlewamy śmietankę, dodajemy masło i oba rodzaje cukru. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, cały czas mieszając. Pozwalamy, aby wszystko powoli gęstniało. Początkowo wydaje się, że to nigdy nie nastąpi, ale trzeba być czujnym - masa ma tendencję do przywierania i niemieszana może się przypalić. Proces gęstnienia trwa około 15 minut. Gęstą, puszystą masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (doskonale też sprawdzi się forma silikonowa). Gdy przestygnie, wstawiamy keksówkę do lodówki. Po zastygnięciu kroimy masę w małe kwadraty lub prostokąty.

 

Zadania dla dzieci:

  • wlanie śmietanki do garnka
  • wrzucenie do garnka masła i cukru

 

domowe krowkiDomowe krówki

Fot. Studio Lipov

Komentarze (1)
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX