Domowe przepisy na słodycze

Beata Lipov
Lody na patyku

Lody na patyku (Fot. Studio Lipov)

Jeśli łakocie, to tylko domowe - Beata Lipov podpowiada, jak bez wyrzutów sumienia osłodzić dzieciom dzieciństwo.
1 z 6
Fot. Studio Lipov
Fot. Studio Lipov

Domowe krówki

Dzieci je uwielbiają, a ja jestem pewna, że ich śmietankowy aromat jest naturalny.

 

Składniki

  • 300 ml 30% śmietanki
  • 70 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

 

Sposób przygotowania

Do garnka o grubym dnie wlewamy śmietankę, dodajemy masło i oba rodzaje cukru. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, cały czas mieszając. Pozwalamy, aby wszystko powoli gęstniało. Początkowo wydaje się, że to nigdy nie nastąpi, ale trzeba być czujnym - masa ma tendencję do przywierania i niemieszana może się przypalić. Proces gęstnienia trwa około 15 minut. Gęstą, puszystą masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (doskonale też sprawdzi się forma silikonowa). Gdy przestygnie, wstawiamy keksówkę do lodówki. Po zastygnięciu kroimy masę w małe kwadraty lub prostokąty.

 

Zadania dla dzieci:

  • wlanie śmietanki do garnka
  • wrzucenie do garnka masła i cukru

domowe krowkiDomowe krówki

Fot. Studio Lipov

2 z 6
Fot. Studio Lipov
Fot. Studio Lipov

Czekoladowe batony z orzechami

Są batony i batony. Bazą naszych jest ciemna czekolada o wysokiej zawartości miazgi kakaowej i lekko uprażone orzechy.

 

Składniki

  • 200 g bakalii (u nas migdały i orzechy laskowe)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g brązowego cukru

 

Sposób przygotowania

Orzechy i migdały prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając, gdyż łatwo się przypalają. Gdy zaczną wydzielać przyjemny orzechowy aromat, zestawiamy je z ognia i studzimy, a następnie dość grubo siekamy. Do garnka z grubym dnem wrzucamy połamaną czekoladę, masło i cukier. Rozpuszczamy na małym ogniu, mieszając, i łączymy z siekanką orzechowo-migdałową. Masę wlewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do zastygnięcia, a potem kroimy.


Zadania dla dzieci:

  • łamanie czekolady na kawałki
  • włożenie do garnka masła i kawałków czekolady oraz wsypanie cukru
  • wymieszanie orzechów z masą czekoladową

Ciasteczka maślane z mąką razową

Fot. Studio Lipov
3 z 6
Fot. Studio Lipov
Fot. Studio Lipov

Razowy murzynek

Zamiast przemysłowych herbatników z utwardzonym tłuszczem - razowy murzynek z morelową glazurą. Na pewno się uda! Spróbujcie sami.

 

Składniki

  • po 8 pokrojonych w kostkęsuszonych fig i śliwek
  • 300 g mąki pszennej razowej (typ 1850)
  • 240 ml mleka
  • 100 ml naturalnego jogurtu
  • 2 białka
  • 2 łyżki dżemu słodzonego fruktozą
  • 2 łyżki kakao
  • 70 g fruktozy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki konfitury morelowej do glazury

 

Sposób przygotowania

Suszone owoce oprószamy odrobiną mąki. Resztę mąki i pozostałe składniki (oprócz konfitury morelowej) miksujemy. Dodajemy owoce i lekko mieszamy. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 55 minut w temp. 180°C. Wyjmujemy z formy i pozostawiamy na kratce do ostygnięcia. Miksujemy konfiturę, podgrzewamy w rondelku i rozsmarowujemy na wierzchu murzynka.


Zadania dla dzieci:

  • Oprószanie suszonych owoców mąką
  • Miksowanie składników ciasta (razem z mamą lub tatą)
  • Smarowanie murzynka glazurą

Razowy murzynek

Fot. Studio Lipov

4 z 6
Fot. Studio Lipov
Fot. Studio Lipov

Lody na patyku

Ten prosty deser ma miliony wariantów. Przedstawiam jeden z naszych ulubionych i zachęcam do kulinarnych eksperymentów.

 

Składniki

  • 100 g serka mascarpone
  • 70 ml płynnego miodu
  • 200 g malin

 

Sposób przygotowania

Do blendera wrzucamy serek mascarpone oraz miód i miksujemy. Trzecią część masy umieszczamy w innym naczyniu, do reszty dodajemy maliny i ponownie miksujemy. Obie masy układamy warstwami w foremkach na lody i wkładamy do zamrażalnika na 4 godziny.

5 z 6
Fot. Studio Lipov
Fot. Studio Lipov

Ciasteczka maślane z mąką razową

Pachną naprawdę maślane. Zabieramy je często do plecaka na rodzinne wyprawy w plener.

 

Składniki

  • 70 g mąki pszennej razowej
  • 60 g mąki pszennej białej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g miękkiego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki mleka
  • dżem - np. morelowy

 

Sposób przygotowania

Mieszamy w misce wszystkie rodzaje mąki i proszek do pieczenia. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mlekiem. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mieszankę mąki. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. W środku każdej robimy kciukiem dołeczek i napełniamy go dżemem. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 16-18 minut w 190°C.


Zadania dla dzieci:

  • Mieszanie mąki i proszku do pieczenia
  • Formowanie kulek z ciasta i robienie w nich dołeczków
  • Wkładanie dżemu do dołeczków

Beata Lipov

Fot. Studio Lipov

6 z 6
Fot. Studio Lipov
Fot. Studio Lipov

Słodkie dzieciństwo

Żyję w ciągłym biegu, pracuję po godzinach, czasem, o zgrozo, zamiast wspólnie z dziećmi poczytać, włączam im kreskówki. Kupuję za dużo zabawek, choć staram się być rozsądna. Wciąż walczę o po-rządek w dziecięcych pokojach i zwykle przegrywam tę walkę. No i zmagam się z kolejnym problemem ? słodkimi zachciankami moich pociech.


Jak na nie reagować? Zabraniać? Dawać z poczuciem winy? Przymykać oczy? A może da się wychować dzieci bez wytworów przemysłu cukierniczego? Słodkie, ale zdrowe ? czy to w ogóle jest możliwe? Czy cukier krzepi, czy wręcz odwrotnie? Jako mama wciąż zadaję sobie te pytania i szukam na nie racjonalnych odpowiedzi.


Spróbujmy stawić czoła słodkiemu potworowi! Alternatywą dla sklepowych słodyczy z wysoko przetworzonych składników niech będą te przyrządzone we własnej kuchni. Bez chemii, barwników i innych cudów. W dodatku do zrobienia wspólnie z dziećmi, co moim zdaniem ma ogromne znaczenie. Razem z córkami umyłyśmy ręce, zakasałyśmy rękawy i przystąpiłyśmy do słodkiej roboty. Przepisy opracowałam w taki sposób, aby były łatwe do zrealizowania wspólnie z najmłodszymi adeptami sztuki kulinarnej. Zamiast kreskówek i mimo bałaganu. Zaczynamy!

 

Beata Lipov - autorka książek dla dzieci, stylistka potraw, blogerka (lawendowydom.blogspot.com), redaktor naczelna internetowego magazynu Lawendowy Dom (lawendowydom.com.pl)

Więcej na ten temat: desery, przepisy dla dzieci