Zmysłowe desery z truskawkami

Magazyn Kuchnia
Deser z białej czekolady i mascarpone

Deser z białej czekolady i mascarpone (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)

Wyobraźmy sobie, co można robić na "truskawkowym polu" opiewanym przez Beatlesów? No cóż... Niektórym wszystko kojarzy się seksem. A truskawki w szczególności. Jeszcze szampan, czekolada, bita śmietana i już mamy ucztę erotyzmem podszytą
1 z 6
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Deser z białej czekolady i mascarpone

Składniki

  • 20 dag dobrej białej czekolady
  • 1/3 szklanki czystej wódki gruszkowej (np. Eau de Vie de Poire Williams)
  • 1/4 szklanki wody
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 25-30 dag dobrego serka mascarpone
  • 1 szklanka gęstej 36% śmietanki
  • dowolne owoce do dekoracji

 

Sposób przygotowania

W metalowej miseczce mieszamy drobno pokrojoną białą czekoladę z wódką i wodą, ustawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą i gotujemy na parze, aż masa będzie jednolita - nie powinna być zbyt gęsta. Mieszamy z wanilią i dodawanym po łyżce serem mascarpone. Gdy masa będzie gładka, odstawiamy do prze-stygnięcia. Ubijamy na sztywno śmietankę i stopniowo łączymy ją z masą czekoladowo-serową, ciągle mieszając. Przygotowanym kremem napełniamy kieliszki lub foremki, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. W tym czasie czekolada się zetnie i deser zgęstnieje. Każdą porcję dekorujemy dowolnymi owocami i listkami mięty lub melisy. Deser możemy także posypać pokrojoną w kostkę galaretką wiśniową lub malinową. Jeśli chcemy wyjąć deser z foremek (jak na zdjęciu), dodajmy do masy trochę rozpuszczonej żelatyny - wystarczy 1-2 łyżeczki.

2 z 6
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sernik na zimno z truskawkami

Spód:

 

Marynowane truskawki:

  • 50 dag truskawek
  • 2-3 łyżki wódki owocowej (śliwowicy, kirszu)

 

Krem:

  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 400 ml 36% śmietany
  • 8-10 łyżek cukru pudru
  • 80 dag naturalnego twarożku

 

Sposób przygotowania

Robimy spód: rozdrabniamy w malakserze ciastka oraz orzechy, dodajemy masło i krótko miksujemy, aż składniki utworzą kruszonkę. Rozkładamy ją równomiernie na spodzie tortownicy (o średnicy 24 cm), dociskamy lekko dłonią, wstawiamy do lodówki. Truskawki zalewamy wódką i odstawiamy, aby się zamarynowały. Przygotowujemy krem: żelatynę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Ubijamy śmietanę z cukrem, po łyżce dodajemy serek, a gdy masa będzie gładka, wlewamy żelatynę, stale miksując. Połowę masy rozsmarowujemy na torcie, na wierzchu układamy truskawki marynowane w wódce, przykrywamy resztą kremu, wypełniając zagłębienia między owocami, wygładzamy wierzch. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby sernik stężał. Dekorujemy truskawkami (albo galaretką lub bitą śmietaną).

3 z 6
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Biszkopciki truskawkowe

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki (pół na pół szymanowska i tortowa)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 10 dag masła
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki 36% śmietany
  • skórka otarta z 1 cytryny

 

Do przełożenia:

 

Sposób przygotowania

Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy zimne kawałeczki masła i wyrabiamy widelcem kruszonkę. Mieszamy maślankę ze śmietaną i skórką cytrynową. Łączymy z kruszonką, wyrabiamy, aż powstanie ciasto. Zawijamy w folię, wstawiamy na 30 min do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy kółka. Układamy je na nienatłuszczonej blasze, smarujemy śmietaną i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor (15 min), studzimy. Robimy masę: ćwiartki truskawek mieszamy z likierem, cukrem, sokiem cytrynowym i solą. Pozostawiamy w temp. pokojowej, aż owoce puszczą sok (30 min). Śmietanę schładzamy, ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Upieczone biszkopciki kroimy wszerz na pół, na spodach rozkładamy truskawki, a na nich bitą śmietanę. Przykrywamy wierzchami biszkopcików.

4 z 6
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Granita truskawkowa na szampanie

Składniki

  • 1,25 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 20 dag małych truskawek
  • 3/4 szklanki soku z czerwonych grejpfrutów
  • 2,25 szklanki zimnego wytrawnego szampana lub musującego wina
  • 1,5 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej
  • kilka łyżek sera mascarpone
  • 15-20 truskawek z listkami do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Mieszamy 3/4 szklanki cukru z wodą i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Studzimy. Miksujemy oczyszczone truskawki, pół szklanki truskawkowego purée dodajemy do syropu razem z sokiem grejpfrutowym i szampanem. Masę wlewamy do metalowej miski i zamrażamy (przez co najmniej 6 godzin), mieszając co pół godziny. Pozostały cukier mieszamy ze skórką cytrynową, część odsypujemy do dekoracji kieliszków, resztę miksujemy z mascarpone. Brzegi kieliszków do martini zwilżamy wodą, zanurzamy w cytrynowym cukrze, napełniamy porcjami granity truskawkowej. Dekorujemy kremem z serka mascarpone oraz truskawkami i od razu podajemy.

5 z 6
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Drożdżowe bułeczki z truskawkami

(na 16 sztuk)

 

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • jajko
  • szczypta soli
  • 5 dag masła
  • 40 dag naturalnego twarożku
  • cytryna
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 16 małych truskawek
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do miski, pośrodku robimy dołek i wkruszamy do niego drożdże. Wlewamy trochę ciepłego mleka, lekko mieszamy drożdże z mlekiem i odrobiną mąki z brzegów miski. Odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mleka mieszamy z cukrem, roztrzepanym jajkiem, solą i stopionym masłem. Wlewamy do mąki, wyrabiamy gładkie ciasto - jest gotowe, kiedy nie klei się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce - objętość ciasta powinna się podwoić. W tym czasie mieszamy serek ze skórką cytrynową i cukrem waniliowym. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 16 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy trochę serka i jedną oczyszczoną truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na natłuszczonej formie. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, a następnie pieczemy pół godziny w temp. 180°C (160°C z termoobiegiem). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

6 z 6
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Bowl piwny z truskawkami

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Myjemy truskawki, usuwamy ogonki i listki. Większe owoce kroimy na połówki lub ćwiartki, małe pozostawiamy w całości. Przekładamy do naczynia na bowl, mieszamy z cukrem. Gdy owoce puszczą sok, wlewamy połowę dobrze schłodzonego piwa, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem wlewamy resztę piwa i bardzo zimnego szampana.

Więcej na ten temat: desery, przepisy, przepisy kulinarne, truskawki