Niezawodne menu na przyjęcie komunijne

Marta Dzikowska-Łuczywo, Kinga A. Kłosińska
Mostek cielęcy z kasztanami

Mostek cielęcy z kasztanami (Fot. Marcin Kiełbiewski)

Wydając pierwszokomunijne przyjęcie, wcale nie trzeba zapraszać do współpracy rzeszy krewnych i przyjaciół. Wystarczy, że rozłożymy sobie pracę na dwa dni. Nasza propozycja składa się głównie z dań, które można przygotować w przededniu, ostateczny szlif nadając im tuż przed podaniem na stół. Dzięki temu ciało nie padnie ze zmęczenia i zostanie trochę miejsca dla duchowych przeżyć...
1 z 9
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Babeczki z pasztetem z kurzych wątróbek

Farsz przygotowujemy dzień wcześniej

 

Składniki

  • 50 babeczek z kruchego ciasta bez cukru (kupimy je w cukierni)
  • 40 dag kurzych wątróbek
  • 1 cebula
  • 20 dag twarożku homogenizowanego
  • 25 dag sera pleśniowego (rokpol lub inny)
  • 1 ząbek czosnku
  • kieliszek brandy lub winiaku
  • 12 dag masła

 

Czarne oliwki:

  • 3 łyżeczki drobno posiekanych i słoik całych
  • koperek

 

Sposób przygotowania

Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na połowie masła, na małym ogniu, aż do zeszklenia (nie może się zrumienić). Czyścimy wątróbki z żyłek i tłuszczu. Dodajemy do cebuli resztę masła, zwiększamy płomień, wrzucamy wątróbki i smażymy, przewracając na wszystkie strony. Po usmażeniu powinny być w środku jasnoróżowe. Zdejmujemy wątróbki z ognia, przekładamy do miski, dodajemy twarożek, ser pleśniowy, czosnek i alkohol. Solimy i miksujemy na gładką masę. Mieszamy z oliwkami, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Schłodzony farsz wkładamy do babeczek, przybieramy koperkiem i oliwkami.

Zdjęcie Lekue Foremka na mini tartaletki 0621315N01M022 Zdjęcie Lekue forma na tartaletki 12cm 4szt Zdjęcie Świat AGD Naczynie, forma porcelanowa do mini tarty, tartaletki 13cm 2422 30008
Lekue Foremka na mini tarta... Lekue forma na tartaletki 1... Świat AGD Naczynie, forma p...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 9
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Na 30 naleśników. Można je przygotować poprzedniego dnia, zapiec w ostatniej chwili

 

Ciasto

  • 1 l mleka
  • 40 dag mąki
  • 4 jaja
  • 1 łyżka oleju

 

Farsz

 

Sposób przygotowania

Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę miksujemy z mlekiem i żółtkami. Białka ubijamy na pianę. Dodajemy ją do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Patelnię smarujemy olejem. Smażymy naleśniki. Szpinak płuczemy, odcinamy ogonki. Masło rozpuszczamy w garnku. Pokrojony czosnek i szpinak wrzucamy na masło. Podsmażamy liście ok. 5 min, następnie grubo siekamy. Fetę zgniatamy widelcem i mieszamy z białym serem. Dodajemy szpinak i pieprz, mieszamy. Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Układamy je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Zalewamy śmietaną z mlekiem, solą i pieprzem. Zapiekamy 40 minut w temp. 180°C.

Zdjęcie KAMILLE Patelnia do naleśników KM 0617INKER Zdjęcie Skeepshult Patelnia do naleśników Walnut 0031V Zdjęcie Tefal Patelnia do naleśników Ceramic Natural Enamel D4411052
KAMILLE Patelnia do naleśni... Skeepshult Patelnia do nale... Tefal Patelnia do naleśnikó...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 9
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Łosoś marynowany z musztardą

Przygotowujemy go dzień wcześniej

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Z opłukanych i oczyszczonych z wewnętrznych błon filetów odcinamy skórę. Kroimy je na ukośne paski grubości 1/2 cm. Wkładamy do miski, zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryn, dodajemy musztardę i drobno pokrojony koperek. Mieszamy wszystko, przykrywamy folią i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Podajemy z pieczywem.

Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Grafitowa Zdjęcie Skeppshult Forma do zapiekania 0800 Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania małe brązowe LIVIO
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Skeppshult Forma do zapieka... Vialli Design Naczynie do z...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 9
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Zupa krem z porów

Można ją przygotować rano

 

Składniki

  • 5 długich porów
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2,5 l rosołu
  • sól
  • pieprz
  • 10 kromek bułki wrocławskiej
  • 10 grubych plastrów twardego żółtego sera
  • zioła prowansalskie do posypania

 

Sposób przygotowania

Umyte i oczyszczone pory kroimy w plasterki. Obrane ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości. Zestawiamy z ognia, trochę studzimy i miksujemy. Dodajemy sól i pieprz do smaku, podgrzewamy. Ser układamy na bułce, posypujemy ziołami i zapiekamy w piekarniku. Podgrzaną zupę podajemy w miseczkach, a grzanki na oddzielnym talerzyku. Ewentualnie można grzankę położyć na dnie miseczki i zalać zupą.

Zdjęcie Blender Bosch MSM 87180 Zdjęcie Blender ELECTROLUX ESTM 1456 Zdjęcie Blender SENCOR SHB 4360
Blender Bosch MSM 87180 Blender ELECTROLUX ESTM 1456 Blender SENCOR SHB 4360
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 9
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Rosół z kluseczkami z kaszy kukurydzianej

Można przygotować dzień wcześniej

 

Kluseczki

  • 3 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej natki

 

Rosół

  • 5 kg wołowiny z kością
  • duża porcja włoszczyzny
  • 1 duża cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 3 goździki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki porto
  • 3 gałązki świeżego lubczyku

 

Sposób przygotowania

Kluseczki: Zagotowujemy 6 szklanek wody. Wsypujemy na wrzątek kaszę kukurydzianą. Dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min, pilnując, aby się nie przypaliła. Zdejmujemy z ognia i dodajemy parmezan oraz natkę. Ugotowaną kaszę rozsmarowujemy na płaskim półmisku na grubość ok. 1 cm. Gdy wystygnie, kroimy w kostkę (2x2 cm) lub małym kieliszkiem wykrawamy okrągłe kluseczki. Rosół: Mięso płuczemy, zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy i odszumowujemy. Dodajemy włoszczyznę, obraną cebulę i przyprawy. Gotujemy 1-1,5 godz. na małym ogniu. Pod koniec gotowania wlewamy porto. Podajemy z kluseczkami z kaszki kukurydzianej i posiekanym lubczykiem.

Zdjęcie HENDI Waza na zupę DI DIM 3L Zdjęcie HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYWKĄ 434208 Zdjęcie VERONI AMELIA Waza 4 L
HENDI Waza na zupę DI DIM 3L HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... VERONI AMELIA Waza 4 L
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6 z 9
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Mostek cielęcy z kasztanami

Można przygotować dzień wcześniej i upiec przed podaniem

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mostek cielęcy płuczemy, wycinamy kieszeń, odcinając częściowo mięso od kości. Kasztany gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 45 min, odsączamy i obieramy z łupinek. Surową wątróbkę, cebule i natkę pietruszki siekamy, oprószamy solą i pieprzem, następnie skrapiamy koniakiem. Połowę masła topimy w rondelku i wrzucamy posiekane składniki. Smażymy 10 min. Kasztany siekamy na grube kawałki i starannie mieszamy z podsmażonym farszem. Gdy nieco przestygnie, nadziewamy nim mostek i zszywamy bawełnianą nicią. Naczynie do zapiekania obsypujemy wiórkami pozostałego masła. Mostek posypujemy solą, pieprzem i wkładamy do brytfanny. Pieczemy 1,5-2 godz. w temperaturze 200°C, polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia. Podajemy z zieloną sałatą z pomarańczami, polaną sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem.

7 z 9
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Sałatka z brokułów z fetą

Można ją przygotować dzień wcześniej lub rano

 

Składniki

 

Sos winegret

  • 1 filiżanka oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania

Brokuły dzielimy na różyczki, blanszujemy i odcedzamy. Robimy sos winegret: oliwę łączymy z cukrem, octem i sokiem z cytryny, ucierając jak na majonez. Dodajemy sól i pieprz. Do brokułów dodajemy przyrumienione na suchej patelni migdały pokrojone w paseczki. Delikatnie mieszamy. Pokrojoną w kostkę fetę oraz sos dodajemy do brokułów chwilę przed podaniem.

8 z 9
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Tort bezowy z kremem cytrynowym

Beziki przygotowujemy dwa dni wcześniej, krem rano, dekorujemy tort na godzinę przed podaniem

 

Bezy

  • 20 białek
  • 40 płaskich łyżeczek cukru
  • 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

 

Krem

 

Sposób przygotowania

Robimy bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo 40 łyżeczek cukru, cały czas ubijając. Kawę rozpuszczalną rozcieramy na pył np. w młynku do kawy i dokładnie mieszamy z pianą. Nagrzewamy piekarnik do temp. 140°C. Blachę wykładamy folią aluminiową, smarujemy oliwą i łyżką wykładamy porcje masy bezowej. Pieczemy 20 min, zmniejszamy temp. do 120°C, uchylamy piekarnik i przez kilkanaście minut pozwalamy bezom wyschnąć. Upieczone przechowujemy w zamkniętym pudełku, do momentu użycia. Przy tak dużej ilości białek pieczenie bez możemy rozłożyć na dwa dni. Oczywiście możemy kupić gotowe bezy kawowe w cukierni. Robimy krem. Schłodzoną śmietanę ubijamy. Po chwili ubijania dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Cały czas ubijając, dodajemy stopniowo sok z cytryn. Kiedy śmietana będzie sztywna, wstawiamy ją na parę godzin do lodówki. Tort: Układamy warstwami bezy i bitą śmietanę. Górę tortu ozdabiamy świeżymi albo kandyzowanymi owocami lub kolorowymi galaretkami.

9 z 9
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Ptysie z kremem pomarańczowym

Na 10 ptysiów. Można przygotować dzień wcześniej i upiec przed podaniem

 

Ptysie

  • 7,5 dag masła
  • 15 dag mąki
  • 1/4 l mleka
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem

  • pomarańcze
  • cytryna
  • 6 łyżeczek cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 25 ml śmietanki kremówki

 

Sposób przygotowania

Ptysie: Masło rozpuszczamy w dużym garnku. Przesiewamy mąkę na papier. Mleko i sól dodajemy do masła. Gdy masa zacznie wrzeć, wsypujemy mąkę i przez chwilę mieszamy trzepaczką. Garnek pozostawiamy na gazie, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odklejać się od dna. Zdejmujemy garnek z płyty. Dodajemy jedno jajko, dobrze ucierając. Przekładamy ciasto do miski i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy proszek do pieczenia i drugie jajko. Dobrze mieszamy. Ciasto wkładamy porcjami do szprycerki i wyciskamy 10 grudek na natłuszczoną blachę, w odległości co 8 cm. Pieczemy ok. 30min w temp. 225°C. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 min. Jeszcze ciepłe ptysie przekrawamy na pół. Krem: Owoce szorujemy szczoteczką. Z jednej pomarańczy i cytryny ocieramy skórkę na tarce. Wyciskamy sok ze wszystkich owoców. Żelatynę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i mieszamy z sokiem. Śmietankę ubijamy, dodając do niej po trochu cukier. Następnie, mieszając, dodajemy ją do soku z żelatyną. Wymieszany krem schładzamy przez parę godzin w lodówce. Chwilę przed podaniem napełniamy nim ptysie.

Więcej na ten temat: menu komunijne, przepisy na przyjęcie