Niezawodne menu na przyjęcie komunijne

Marta Dzikowska-Łuczywo, Kinga A. Kłosińska
15.05.2012 12:53
A A A Drukuj
Wydając pierwszokomunijne przyjęcie, wcale nie trzeba zapraszać do współpracy rzeszy krewnych i przyjaciół. Wystarczy, że rozłożymy sobie pracę na dwa dni. Nasza propozycja składa się głównie z dań, które można przygotować w przededniu, ostateczny szlif nadając im tuż przed podaniem na stół. Dzięki temu ciało nie padnie ze zmęczenia i zostanie trochę miejsca dla duchowych przeżyć...

Fot. Marcin Kiełbiewski

Farsz przygotowujemy dzień wcześniej

 

Składniki

  • 50 babeczek z kruchego ciasta bez cukru (kupimy je w cukierni)
  • 40 dag kurzych wątróbek
  • 1 cebula
  • 20 dag twarożku homogenizowanego
  • 25 dag sera pleśniowego (rokpol lub inny)
  • 1 ząbek czosnku
  • kieliszek brandy lub winiaku
  • 12 dag masła

 

Czarne oliwki:

  • 3 łyżeczki drobno posiekanych i słoik całych
  • koperek

 

Sposób przygotowania

Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na połowie masła, na małym ogniu, aż do zeszklenia (nie może się zrumienić). Czyścimy wątróbki z żyłek i tłuszczu. Dodajemy do cebuli resztę masła, zwiększamy płomień, wrzucamy wątróbki i smażymy, przewracając na wszystkie strony. Po usmażeniu powinny być w środku jasnoróżowe. Zdejmujemy wątróbki z ognia, przekładamy do miski, dodajemy twarożek, ser pleśniowy, czosnek i alkohol. Solimy i miksujemy na gładką masę. Mieszamy z oliwkami, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Schłodzony farsz wkładamy do babeczek, przybieramy koperkiem i oliwkami.

Komentarze (2)
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Konkurs

Perfekcyjnie tradycyjnie

Uwolnij swoją kulinarną kreatywność!