Słodkie drinki z alkoholem lub bez

Magdalena Duklas
Sangria

Sangria (Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl)

Orzeźwiające owocowe drinki nie uderzają do głowy, za to świetnie ugaszą pragnienie w gorący dzień. Napoje typu bowl podajemy w niskich szerokich szklankach z grubego szkła, natomiast long drinki - w szklankach wysmukłych i cienkich. Jak sama nazwa wskazuje...
1 z 5
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl

Drink strażacki

Fireman's drink (dla 1 osoby)

 

Składniki

  • 20 ml białego rumu
  • 20 ml soku cytrynowego
  • 10 ml syropu grenadine
  • niegazowana woda mineralna do uzupełnienia

 

Do dekoracji:

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki oprócz wody mineralnej mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki. Dopełniamy wodą mineralną. Plasterek pomarańczy i wisienkę przekłuwamy szpadką i układamy na szklance. Dodajemy 2 kostki lodu.

Zdjęcie Alessi Shaker Chiringuito Shaker Zdjęcie drinkstuff Red Cocktail Shaker 26oz | Cobbler Cocktail Shaker, 3-Piece Cocktail Shaker, Stainless Steel Cocktail Shaker Zdjęcie Ibili Shaker 139
Alessi Shaker Chiringuito S... drinkstuff Red Cocktail Sha... Ibili Shaker 139
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 5
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl

Bezalkoholowy long drink miętowy

(dla 1 osoby)

 

Składniki

  • 20 ml soku cytrynowego
  • 10 ml syropu miętowego
  • niegazowana woda mineralna do uzupełnienia
  • kruszony lód

 

Do dekoracji:

  • kilka świeżych listków mięty

 

Sposób przygotowania

Drinka przygotowujemy bezpośrednio w wysokiej szklance do drinków. Sok i syrop mieszamy w szklance. Następnie wrzucamy do szklanki kruszony lód (do trzech czwartych jej wysokości). Uzupełniamy wodą mineralną. Całość lekko mieszamy. Wrzucamy do szklanki kilka listków mięty dla dekoracji.

3 z 5
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl

Bezalkoholowy bowl owocowy

(dla 10-12 osób)

 

Składniki

  • pomarańcza
  • 2 kwaśne jabłka
  • gruszka
  • banan
  • 1 l soku pomarańczowego
  • 1 l soku jabłkowego
  • 250 ml nektaru bananowego
  • 500 ml nektaru z gruszek
  • 1,5 l niegazowanej wody mineralnej

 

Sposób przygotowania

Jabłka i gruszkę dokładnie myjemy, a następnie kroimy w słupki. Banana obieramy i kroimy w plasterki. Pomarańczę kroimy na plasterki, które następnie przekrawamy na ćwiartki. Wszystkie owoce wkładamy do wazy, zalewamy sokami i nektarami. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie mieszamy i uzupełniamy wodą mineralną.

4 z 5
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl

Bowl brzoskwiniowy

(dla 10-12 osób)

Składniki

  • 8 brzoskwiń lub 16 połówek brzoskwiń z puszki
  • 100 ml koniaku
  • cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 butelki wytrawnego białego wina
  • 1 butelka białego wytrawnego wina musującego
  • 1 l gazowanej wody mineralnej

Sposób przygotowania

Brzoskwinie kroimy w kostkę, z cytryn wyciskamy sok. Kawałki brzoskwiń wkładamy do wazy, zalewamy sokiem z cytryn, koniakiem i posypujemy cukrem. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godz. do lodówki. Dolewamy białe wino, wino musujące i wodę mineralną. Dobrze mieszamy.

5 z 5
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl

Sangria

(dla 10-12 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Pomarańcze dokładnie myjemy i wraz ze skórką kroimy w kostkę. Z cytryn wyciskamy sok. Pokrojone pomarańcze wkładamy do dużej wazy, zalewamy sokiem z cytryn, rumem, maderą lub malagą i słodzimy. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem dolewamy wino i wodę mineralną. Mieszamy.

 

drinki

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA DRINKI I NAPOJE

Więcej na ten temat: alkohol, drinki