Włoskie kopytka czyli gnocchi

Paweł Kałuski
Gnocchi z masłem i rozmarynem

Gnocchi z masłem i rozmarynem (Fot. Jarosław Madejski)

Nie wiadomo co na obiad? Włosi - zwyczajnie - podwinęliby rękawy i zagnietli ciasto na gnocchi - pyszne ziemniaczane kluseczki. Zróbmy to samo!
1 z 5
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Gnocchi - przepis podstawowy

dla 4 osób

 

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła (kopiasta łyżka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka roztrzepane

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odcedzone tłuczemy lub mielemy w maszynce. Następnie mieszamy drewnianą łyżką z jajkami i masłem, a na koniec z mąką. Dobrze wyrabiamy. Masę wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części. Z obu robimy długie wałki, które kroimy na małe kawałki. Z tych kawałków formujemy kluski, wyciskając na każdej wzorek brzuszkiem widelca. Gotujemy partiami w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą tak długo, aż wypłyną na powierzchnię. Najlepsze są ziemniaki mączyste, bo zawierają mało wody, co sprawia, że gnocchi są miękkie i lekkie (młode ziemniaki się nie nadają). Ziemniaków na gnocchi nie wolno miksować w mikserze, bo staną się zbyt kleiste. W zależności od regionu Włoch przepis na gnocchi może się zmieniać.

2 z 5
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Gnocchi z pesto

Składniki

  • 3 łyżki orzechów pinii
  • 25 listków bazylii
  • 15 listków natki z pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki parmezanu
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól do smaku
  • 1 szklanka śmietanki 36%

 

Sposób przygotowania

Gnocchi gotujemy według przepisu podstawowego. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Robimy pesto: ostudzone orzeszki miksujemy przez 20-30 s razem z listkami bazylii i pietruszki, czosnkiem i połową parmezanu (nie można zbytnio przedłużać miksowania, bo sos straci kolor). Teraz dodajemy oliwę i jeszcze chwilę miksujemy. Doprawiamy do smaku solą. Na patelni podgrzewamy śmietanę, a gdy zawrze, dodajemy pesto. Gorące gnocchi mieszamy z pesto i posypujemy resztą parmezanu.

3 z 5
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Gnocchi z masłem i rozmarynem

Składniki

  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 gałązek rozmarynu
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 10 dag masła
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania

Gotujemy gnocchi według przepisu podstawowego. Czosnek siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wlewamy bulion i chwilę gotujemy. Następnie dodajemy posiekany rozmaryn i gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciepłe gnocchi polewamy sosem i posypujemy parmezanem.

4 z 5
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Gnocchi z pomidorami i bazylią

Składniki

  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka bazylii

 

Sposób przygotowania

Gotujemy gnocchi według przepisu podstawowego. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory z puszki pokrojone w kostkę (można kupić od razu pokrojone), gotujemy przez chwilę i dodajemy posiekaną bazylię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gnocchi mieszamy z sosem pomidorowym, posypujemy parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.

5 z 5
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Gnocchi z grzybami i gorgonzolą

Składniki

 

Sposób przygotowania

Gotujemy gnocchi według przepisu podstawowego. Rozmrożone grzyby myjemy i kroimy w grube plastry, czosnek i cebulę siekamy. Podsmażamy na oleju grzyby, dodajemy czosnek i cebulę i jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy bulion i dusimy przez chwilę. Dodajemy śmietanę. Gotujemy ok. 10 min, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby mieszamy z gnocchi. Każdą porcję posypujemy świeżo startym serem gorgonzola.

Więcej na ten temat: gnocchi, kuchnia włoska