Przepisy z PRL - blok czekoladowy, ciastka czekoladowe z płatków owsianych - pamiętacie, jak to smakowało?

Iwona Kobryń-Gałązka
12.01.2018 10:12
A A A
Ciastka czekoladowe z płatków owsianych

Ciastka czekoladowe z płatków owsianych (Fot. Andrzej Gałązka)

Ostatnio z nostalgią wspomina się czasy juniorek, tarcz szkolnych... A przysmaki kryzysowych lat? Każde dziecko potrafi je zrobić, nie wymagają piekarnika. Życie jeszcze je odchudziło, kostka masła nie waży dziś tyle, co kiedyś.
Przejdź do przepisów (6)

ZOBACZ WIDEO

Komentarze (58)
Zaloguj się
  • xsawer

    Oceniono 123 razy 107

    Cokolwiek to było, było smaczniejsze od Marsa lub Snikersa i zapewne zdrowsze.

  • a_imie_moje

    Oceniono 74 razy 70

    Och, to trójkątne było pyszne!
    Chyba je dzisiaj zrobię, będzie akurat na weekend :-)

  • xynat

    Oceniono 67 razy 55

    A ja zapamiętałem z lat 80-tych jeden interesujący szczegół. Wtedy w sklepach dostępne były artykuły spożywcze o oficjalnych nazwach typu: wyrób czekoladopodobny, wyrób seropodobny. Dzisiaj kupujemy w sklepach taki syf, że tamte cośtam-podobne były lepsze i zdrowsze, tyle że dzisiaj nie ma wymogu aby uczciwie informować konsumenta co spożywa. Dzisiaj wyrób, który nawet sekundy nie leżał w okolicach kakao na opakowaniu na szumne napisy o tym, że jest to najlepsza czekolada na świecie. Nie tęsknię za komuna ale brakuje mi z tamtych czasów uczciwego informowania konsumentów są nabywają i spożywają. Do czasy wstąpienia do UE obowiązywały w przemyśle spożywczym normy mówiące jaki skład ma mieć kiełbasa krakowska, żywiecka itp. UE wymogła likwidację norm branżowych aby nawet najbardziej podły producent miał szanse sprzedać swoje gó... w kolorowym papierku.

  • fakit.pl

    Oceniono 70 razy 54

    Roladę z wafli to bym op*erdolił...

  • Oceniono 7 razy 7

    Blok czekoladowy kupicie jeszcze w lodzi w firmowym sklepie malej fabryczki słodkosci na ul.A.Struga niedaleko al.Wlokniarzy (ale ten z PRL-U smakowal lepiej)

  • bmarten

    Oceniono 7 razy 5

    Robimy to od lat i nazywamy to "domek". Ale środek trochę inny.

  • allegropajew

    Oceniono 6 razy 4

    Pyszność PRL-u to hambugery w barze Zodiak na pasażu Wiecha (który się wtedy inaczej nazywał) w Warszawie. 6,50 zł za suchą kajzerkę przekrojoną nie do końca, włozony w to kotlet chlapnięty łyżeczką musztardy sarepskiej. Rzekomo z nutrii.
    Stało się po to to w kolejce jakieś pół godziny. Regularnie chodziłem ze swoim Dziadkiem i obaj spożywaliśmy na pobliskim murku.

    Gościula

  • tyszanin75

    Oceniono 10 razy 2

    kulki z hawerflokami składały się z margaryny 1 kostka (masło w PRL to rarytas), kakao 2 łyżki(też było o to ciężko), szklanka cukru (tez rarytas bo na kartki), olejek (rumowy lub migdałowy) no i hawerfloki.
    Pozostałe przepisy tez raczej na bazie margaryny a nie masła

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE