Przepisy z PRL - blok czekoladowy, ciastka czekoladowe z płatków owsianych - pamiętacie, jak to smakowało?

Iwona Kobryń-Gałązka
Ciastka czekoladowe z płatków owsianych

Ciastka czekoladowe z płatków owsianych (Fot. Andrzej Gałązka)

Ostatnio z nostalgią wspomina się czasy juniorek, tarcz szkolnych... A przysmaki kryzysowych lat? Każde dziecko potrafi je zrobić, nie wymagają piekarnika. Życie jeszcze je odchudziło, kostka masła nie waży dziś tyle, co kiedyś
1 z 5
Fot. Andrzej Gałązka
Fot. Andrzej Gałązka

Przepisy z PRL - blok czekoladowy, ciastka czekoladowe z płatków owsianych - pamiętacie, jak to smakowało?

Ostatnio z nostalgią wspomina się czasy juniorek, tarcz szkolnych... A przysmaki kryzysowych lat? Każde dziecko potrafi je zrobić, nie wymagają piekarnika. Życie jeszcze je odchudziło, kostka masła nie waży dziś tyle, co kiedyś.

Deser z białego sera i herbatników

Składniki

  • 50 dag twarogu (trzykrotnie zmielonego)
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki kakao
  • 4 paczki herbatników
  • 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej
  • 1 opakowanie gotowego lukru

Sposób przygotowania

Ser mieszamy z cukrem i stopionym masłem. Dzielimy masę na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Na dużym kawałku folii aluminiowej układamy mniejszy od niej prostokąt z herbatników (3 na 6 ciastek). Smarujemy herbatniki masą serową z dodatkiem kakao. Przykrywamy je drugą warstwą herbatników i nakładamy białą masę serową. Podnosimy folię z obu stron i składamy z ciasta 'chatkę', zaciskamy mocno u góry brzegi folii. Odstawiamy ciasto na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy je z folii, oblewamy polewą i dekorujemy lukrem.

2 z 5
Fot. Andrzej Gałązka
Fot. Andrzej Gałązka

Blok czekoladowy

Składniki

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • garść orzechów włoskich
  • 2 paczki herbatników
  • masło do smarowania formy

 

Sposób przygotowania

Mleko, stopione masło i cukier podgrzewamy (ale nie zagotowujemy). Dodajemy kakao i mleko w proszku, starannie mieszamy. Podgrzewamy masę jeszcze kilka minut. Dodajemy posiekane orzechy i pokruszone herbatniki. Wlewamy masę do formy keksowej, cienko posmarowanej masłem, odstawiamy do lodówki. Kroimy na kawałki po wyjęciu z formy, następnego dnia.

3 z 5
Fot. Andrzej Gałązka
Fot. Andrzej Gałązka

Rolada z wafli z masą kakaowo-cytrynową

Składniki

  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 paczka herbatników
  • 1 szklanka bakalii
  • 1 paczka wafli tortowych

 

Sposób przygotowania

Masło, cukier i kakao mieszamy i zagotowujemy na małym ogniu. Galaretkę robimy wg receptury na opakowaniu, ale używając połowy wody. Dodajemy do gorącej masy kakaowej: galaretkę, pokruszone herbatniki, bakalie i połamane wafle, odkładając dwa całe wafle na bok. Zwilżamy je wodą lub mlekiem, a gdy zmiękną, grubo smarujemy jeden z nich ostudzoną masą z bakaliami; nakrywamy drugim waflem i zwijamy całość w roladę. Zawijamy 'salceson' w folię i schładzamy przez noc w lodówce.

4 z 5
Fot. Andrzej Gałązka
Fot. Andrzej Gałązka

Torcik z masą z kaszy manny

Składniki

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 l mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szlanki bakalii
  • 1 kieliszek alkoholu (wg uznania)
  • 5-6 paczek herbatników
  • 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej
  • garść orzechów włoskich do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Gotujemy gęstą kaszę na mleku. Dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i zdejmujemy kaszę z ognia. Powstałą masę mieszamy z bakaliami oraz alkoholem. Wlewamy płynny deser do płaskiej formy wyłożonej herbatnikami. Przykrywamy drugą warstwą herbatników. Smarujemy polewą, ozdabiamy orzechami, a gdy torcik ostygnie, kroimy na kawałki.

5 z 5
Fot. Andrzej Gałązka
Fot. Andrzej Gałązka

Ciastka czekoladowe z płatków owsianych

(ok. 20 sztuk)

 

Składniki

  • 1/4 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 8 łyżek śmietanki 12-proc.
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 kg płatków owsianych

 

Sposób przygotowania

Masło, cukier, śmietankę i kakao gotujemy, aż powstanie jednolita masa. Zdejmujemy ją z ognia, wsypujemy płatki owsiane i mieszamy. Łyżką formujemy ciasteczka, układamy je na półmisku i odstawiamy do ostygnięcia. Można użyć ryżu preparowanego zamiast płatków.

Więcej na ten temat: blok czekoladowy, desery, przepisy z prl