3 ciasta z rabarbarem i muffinki

Magazyn Kuchnia
Torcik z rabarbarem

Torcik z rabarbarem (Fot. Jarosław Madejski)

"Niech skowronek w polu śpiewa i niech wszystko nam dojrzewa, niechaj rośnie nam rabarbar ku radości wszystkich Barbar" - nucąc sobie pod nosem piosenkę Kabaretu Tey, lecicie na bazar, wracacie z naręczami różowozielonych łodyg. Przepisów na rabarbarowe ciasta nie musicie wcale szukać, załatwiliśmy to za was
1 z 4
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Torcik z rabarbarem

Marynowany rabarbar:

  • 800 g rabarbaru
  • 2 laski wanilii
  • 60 g cukru
  • 3 łyżki dobrego octu balsamicznego

 

Ciasto:

  • 150 g masła
  • 80 g cukru
  • jajko
  • szczypta soli
  • 250 g mąki
  • 7 g (1/2 torebki) proszku do pieczenia

 

Kruszonka:

  • 100 g stopionego masła
  • 10 g cukru
  • 100 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów

 

Dekoracja:

 

Sposób przygotowania

Dzień przed pieczeniem ciasta przygotowujemy marynowany rabarbar. Łodygi czyścimy i kroimy na kawałki. Mieszamy z ziarenkami wyskrobanymi z lasek wanilii, cukrem i octem balsamicznym. Odstawiamy na noc, aby rabarbar się zamarynował. Na drugi dzień robimy kruche ciasto, zagniatając wszystkie składniki. Rozwałkowujemy 2/3 ciasta, wyklejamy nim spód tortownicy o średnicy 28 cm. Z reszty ciasta robimy wałek i doklejamy go do boków tortownicy, formując brzeg. Na kruchym spodzie układamy zamarynowany rabarbar (marynatę pozostawiamy). Robimy kruszonkę, rozcierając palcami wszystkie składniki. Posypujemy rozłożony na cieście rabarbar, pieczemy 50-60 minut w 170°C z włączonym termoobiegiem. Rabarbarową marynatę gotujemy, aby nieco odparowała i zgęstniała - to będzie sos, którym skropimy ciasto. Można też podać je z bitą śmietaną i udekorować truskawkami.

Zdjęcie Libbey CAKE Patera do Ciasta z Kloszem - Mała Zdjęcie Nuance Łopatka do podawania 180124 Zdjęcie Stalgast Patera do ciasta na podstawie ?33 cm (545011)
Libbey CAKE Patera do Ciasta Nuance Łopatka do podawania ciasta Stalgast Patera do ciasta
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 4
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Zapiekanka rabarbarowa

Składniki

 

Ciasto:

 

Oraz:

  • 2-3 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania

Rabarbar myjemy i czyścimy, kroimy na 4-centymetrowe kawałki. Dusimy pod przykryciem z 2 łyżkami wody, cukrem i sokiem z cytryny - powinien zmięknąć, ale nie może się rozpadać. Cedzimy przez sitko, powstały podczas duszenia sok gotujemy bez pokrywki tak długo, aż zgęstnieje i odparuje do mniej więcej połowy objętości. Mieszamy go z likierem, konfiturą i mąką ziemniaczaną, zagotowujemy ponownie, stale mieszając - powstanie gęsty, lśniący sos. Kawałki rabarbaru układamy w wysmarowanej masłem formie do zapiekanek. Robimy ciasto: zagotowujemy śmietankę z mlekiem i ziarenkami wanilii, zdejmujemy z ognia. Ucieramy żółtka i jajka z cukrem, mieszamy z mąką. Powoli, stale mieszając, wlewamy waniliową śmietankę. Masą przykrywamy rabarbar i zapiekamy 20 minut w 180°C. Posypujemy cukrem pudrem i zapiekamy jeszcze 5 minut, aby wierzch się ładnie przyrumienił. Do zapiekanki podajemy sos rabarbarowy.

3 z 4
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Ciasto z musem rabarbarowo-truskawkowym

Składniki

  • 500 g rabarbaru
  • 1 szklanka cukru
  • 2 torebki żelatyny (po 9 g)
  • 2 szklanki oczyszczonych i pokrojonych truskawek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 szklanki rozgniecionych herbatników
  • 6 łyżek stopionego masła
  • 1 szklanka 36% śmietanki

 

Sposób przygotowania

Rabarbar kroimy na kawałki o długości 2-3 cm, zasypujemy w rondlu cukrem, wlewamy 1/4 szklanki wody i zagotowujemy, mieszając. Dusimy 10 minut na małym ogniu - rabarbar powinien być miękki - a potem miksujemy. Namaczamy żelatynę w 1/2 szklanki zimnej wody (według przepisu na torebce), rozpuszczamy ją, podgrzewając, dodajemy do truskawek rozgniecionych widelcem. Przyprawiamy sokiem z cytryny i mieszamy ze zmiksowanym rabarbarem. Masę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Mieszamy ciastka z masłem, rozkładamy je na dnie formy na tartę (lub tortownicy) o średnicy 23 cm i dociskamy ręką, tak aby powstała równa warstwa. Pieczemy 15 minut na złoty kolor, studzimy. Do gęstniejącej masy rabarbarowej dodajemy ubitą śmietankę, powstały krem rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie z ciastek. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować listkami mięty lub truskawkami.

4 z 4
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Karmelizowane muffinki z rabarbarem

(na 12 mufinków)

 

Masa owocowa:

  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka, oczyszczonego i pokrojonego na kawałeczki rabarbaru

 

Ciasto:

  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • spora szczypta soli
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

 

Sposób przygotowania

Wcieramy cukier w masło, mieszamy z rabarbarem. Rozkładamy na dnie dołków formy na muffinki. Robimy ciasto: miksujemy masło z cukrem, wbijamy jajko i jeszcze chwilę miksujemy. Mieszamy mąkę z proszkiem, sodą, solą i gałką, łączymy (mieszając ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach) z masą maślaną, dodając na przemian suche składniki oraz mleko. Nie mieszamy za długo, masa nie może być zbyt gładka! Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Porcjami ciasta przykrywamy rabarbar w dołkach formy muffinkowej. Pieczemy 25 minut w 180°C, studzimy w formie przez 5 minut, a potem ostrożnie wyjmujemy, starając się nie uszkodzić powstałej podczas pieczenia rabarbarowej glazury. Podajemy na ciepło, stroną z rabarbarem do góry

Więcej na ten temat: ciasto z owocami, rabarbar