Sprawdzone przepisy na spotkanie z przyjaciółmi

Tomek Woźniak
Ciasto z kremem Baileys

Ciasto z kremem Baileys (Fot. Marcin Klaban)

Brydż, partyjka szachów lub scrabbli, a może domino? Lub wspólne oglądanie filmów i ulubionych seriali? Tak czy inaczej na spotkaniu z przyjaciółmi niezbędny jest porządny catering. Oto propozycje Tomka Woźniaka: kilka przekąsek i coś lekkiego na deser
1 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Ciasto z kremem Baileys

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • jajka
  • 120 g cukru
  • 120 g masła
  • 120 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml schłodzonej 36% śmietanki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 100 ml likieru Baileys
  • 1 spory dojrzały banan
  • 4-5 łyżek dżemu wiśniowego

Sposób przygotowania

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy miękkie masło i miksujemy. Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy, uważając, aby nie było grudek. Rozsmarowujemy masę na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C.

 

Fot. Marcin Klaban

Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier puder oraz likier i ponownie mieszamy. Obranego banana bardzo drobno siekamy. Upieczone ciasto kroimy na kawałki o wielkości kart do gry. Każdy smarujemy dżemem wiśniowym, na warstwie dżemu układamy kawałeczki banana, a wierzch dekorujemy obfitą porcją kremu Baileys.

 

Fot. Marcin Klaban

Zdjęcie Adler AD 4205 Zdjęcie Hyundai HM638 Zdjęcie Morphy Richards Fusion 48954
Adler AD 4205 Hyundai HM638 Morphy Richards Fusion 48954
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Zapiekanka ziemniaczano-serowa

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 230 g gotowego ciasta francuskiego
  • 300 g kiełbasy krakowskiej
  • ziemniaki
  • 300 ml 18% śmietany
  • pory
  • 300 g sera żółtego (np. goudy)
  • od kur z wolnego wybiegu 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 1 pęczek świeżego tymianku

 

Sposób przygotowania

Naczynie żaroodporne o wym. 25 x 30 cm wykładamy ciastem francuskim, tak aby wystawało za krawędzie. Pieczemy przez 15 minut w 180°C na środkowej półce piekarnika. Obieramy ziemniaki, kroimy w drobną kostkę i gotujemy 8 minut we wrzątku. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę, posiekane pory, starty ser i jajka; doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzucamy odcedzone ziemniaki oraz posiekany tymianek. Wylewamy zawartość miski na upieczone ciasto. Zapiekamy przez 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.

 

Fot. Marcin Klaban

3 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Krewetki z czosnkiem i pietruszką

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 24 tygrysie krewetki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Posiekany czosnek szklimy na małym ogniu na oliwie zmieszanej z masłem. Zwiększamy płomień, dodajemy obrane i osuszone na ręczniku papierowym krewetki, smażymy przez 2-3 minuty. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Danie najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką i kieliszkiem
schłodzonego białego wina.

Uwaga: Fani ostrych smaków mogą dodać do krewetek również posiekaną papryczkę chilli.

4 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Frittata z ricottą i brokułami

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Podzielone na różyczki brokuły wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3 minuty. Wbijamy jajka do miski i mieszamy widelcem. Na patelni z żaroodporną rączką rozgrzewamy oliwę. Wlewamy na nią połowę jajek, a na nie nakładamy łyżką ricottę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Lekko mieszamy, aby omlet ściął się równomiernie.

Fot. Marcin Klaban

Zblanszowane brokuły odcedzamy i układamy na wierzchu masy jajecznej. Zalewamy resztą jajek i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Fritattę podajemy przestudzoną.

 

Fot. Marcin Klaban

5 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Placki z kaszy gryczanej

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 100 ml gęstej 12% śmietany
  • albo gęstego greckiego lub bałkańskiego jogurtu
  • 4 korniszony lub kiszone ogórki
  • 200 g wędzonego łososia
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania

Gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu. Lekko studzimy, przekładamy do miski, dodajemy jajko, mąkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

Fot. Marcin Klaban

Z masy formujemy placki o średnicy 6 cm i smażymy je na oleju po 3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy ze śmietaną, kawałkiem ogórka oraz plasterkiem łososia.

 

Fot. Marcin Klaban

6 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Chrupiący kurczak z sałatką ogórkową

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sałatka:

  • 1 łyżka sezamu
  • 1 papryczka chilli
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru

Sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 mały pęczek posiekanej natki
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Piersi kurczaka kroimy w bardzo cienkie plastry, mieszamy w misce z mąką i sosem sojowym, doprawiamy pieprzem. Rozgrzewamy w garnku olej. Smażymy w nim kawałki kurczaka przez 3-4 minuty, aż będą złociste.

 

Fot. Marcin Klaban

Robimy sałatkę: kroimy ogórka w cienkie plasterki, posypujemy sezamem oraz posiekaną chilli, polewamy sokiem cytrynowym wymieszanym z oliwą i cukrem. Przygotowujemy sos majonezowy, mieszając wszystkie jego składniki.

 

Fot. Marcin Klaban

Usmażonego kurczaka przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy od razu z sosem i sałatką.

Fot. Marcin Klaban

Więcej na ten temat: szybkie przepisy, tomek woźniak