Przepisy z pomarańczami

Junona Lamcha
Na słodko, w sokach i deserach - to klasyka. My proponujemy pomarańczy towarzystwo wytrawne, chwilami nawet pikantne
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Konfitura pomarańczowa z rozmarynem

6-8 słoiczków (300 ml)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Cytrusy myjemy i sparzamy, skórkę cieniutko obieramy i kroimy w paseczki albo ścieramy na tarce, a potem zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na sicie. Owoce starannie oczyszczamy z białego albedo. Ostrym nożem wykrawamy cząstki, oddzielamy pestki, wyrzucamy błonki. Pestki zawijamy w gazik, który zawiązujemy w supełek. Cząstki owoców, sparzoną skórkę, pestki w gaziku oraz rozmaryn zasypujemy cukrem i stawiamy na niedużym ogniu. Gotujemy ok. 3 godzin, mieszając od czasu do czasu, aż konfitura zacznie gęstnieć i brązowieć. Wyjmujemy rozmaryn i gazik z pestkami. Gorącą konfiturę przekładamy do małych, wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Odwracamy, kiedy wystygnie.

1
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Zupa marchewkowo-pomarańczowa z kolendrą

Dla 4-5 osób

 

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 6 dorodnych marchewek
  • 3 łyżki oliwy
  • 5 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1,5 l wywaru z warzyw lub wody
  • 1 sparzona wrzątkiem, ekologiczna, niewoskowana pomarańcza (starta skórka)
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • sól, pieprz

 

Sos kolendrowy

  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

 

Do podania

  • gęsta kwaśna śmietana lub jogurt

 

Sposób przygotowania

Warzywa obieramy i kroimy - cebulę w kosteczkę, marchewki na drobne kawałki. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy warzywa, imbir pokrojony w plastry, dodajemy przyprawy i dusimy około 3 minut. Dolewamy wywar lub wodę, dodajemy skórkę pomarańczową i gotujemy na małym ogniu, aż marchewki będą miękkie (ok. 20 min). Miksujemy zupę w blenderze, pod koniec miksowania dolewamy sok, doprawiamy solą i pieprzem. Kolendrę (liście i łodyżki) miksujemy z oliwą, solą i pieprzem. Rozlewamy zupę do miseczek i dodajemy kolendrową oliwę. Uwaga: jeśli lubimy zupę o łagodniejszym smaku, przed jej zmiksowaniem wyjmujemy plastry imbiru. Zupę możemy podawać również na zimno, z kleksem śmietany lub jogurtu.

2
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Sałatka z pomarańczy i czerwonej cebuli

Dla 4 osób

 

Składniki

 

Sos

  • oliwa
  • sok z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Pomarańcze obieramy i kroimy na cienkie plastry. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie talarki, rozdzielamy na pojedyncze kółka. Paprykę kroimy w kostkę, pestki dyni prażymy na suchej patelni. Szpinak myjemy, osuszamy, układamy na półmisku. Na warstwie szpinaku kładziemy plastry pomarańczy, a na nich cebulę. Posypujemy papryką i pestkami dyni. Robimy sos. Mieszamy oliwę i sok z cytryny (w proporcji 3:1) ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatkę. Uwaga: cebuli nie traktujemy jak dekoracji - jemy ją razem z pomarańczami. Czerwone pomarańcze można zastąpić zwykłymi, ale wtedy sałatka będzie słodsza i sos wówczas lepiej zrobić w proporcji 2:1.

3
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Dorada faszerowana pomarańczami pieczona w soli

Dla 1 osoby

Składniki

 

Sposób przygotowania

Umytą i wypatroszoną rybę wypełniamy od środka pokrojonymi plastrami pomarańczy ze skórką. W misce mieszamy białka z solą. Połowę tej mieszaniny wykładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia, kładziemy na wierzchu rybę, obkładamy ją pozostałymi plasterkami pomarańczy i resztą mieszaniny solnej, uklepujemy. Pieczemy 30 min w temp. 200°C. Potrawa będzie gotowa, kiedy sól zacznie brązowieć. Delikatnie obstukujemy solną skorupkę, zdejmujemy jej wierzchnią warstwę, rybę posypujemy posiekanym oregano i podajemy. Uwaga: usuwając skórę i ości, uważajmy, żeby nie nasypać soli na potrawę.

4
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Brukselka duszona w soku pomarańczowym

Dla 2 osób

Składniki

  • 25 dag (kilkanaście sztuk) brukselki
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • 2 łyżki masła
  • 2 dymki (tylko szczypior)
  • 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy

 

Sposób przygotowania

Brukselkę myjemy i kroimy na połówki. Układamy na rozgrzanej patelni przekrojoną stroną w dół i zalewamy sokiem. Nie mieszamy. Gdy sok odparuje, a brukselka się poddusi, dodajemy masło i posypujemy brukselkę pokrojonym szczypiorem oraz skórką, smażąc jeszcze ok. 2 minuty. Brukselka powinna być przyrumieniona od spodu. Dopiero wtedy mieszamy i podajemy.

5
Więcej na ten temat: pomarańcze, zimowe przepisy