Przepisy na grilla: mięso i ryby

Magazyn Kuchnia
Grillujemy! Na piknikach za miastem, w ogrodach, na działkach. Szukamy nowych przepisów, bo karkówka jest nudna, acz chyba nieśmiertelna. Pyszne dania z grilla wcale nie muszą ociekać tłuszczem. Kto nie wierzy, niech spróbuje
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Polędwiczki wieprzowe z morelami i tymiankiem

Składniki

  • 2 (o wadze 30 dag każda) polędwiczki wieprzowe
  • 1/2 szklanki moreli (z syropu)
  • 1 łyżka posiekanego kandyzowanego imbiru (można dostać w herbaciarniach lub zastąpić imbirem świeżym)
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku

 

Przyprawa:

  • po 1/2 łyżeczki, oregano, soli i tymianku
  • po 1/4 łyżeczki pokruszonego czarnego i czerwonego pieprzu

 

Sposób przygotowania

Wymieszaj składniki przyprawy i natrzyj mięso. Ułóż je na posmarowanym olejem grillu lub patelni grillowej i piecz 25-30 minut, odwracając od czasu do czasu. Zrób sos: wymieszaj w rondelku wszystkie składniki, gotuj 2-3 minuty na małym ogniu, stale mieszając i uważając, aby się nie przypalił.

1
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Steki wołowe z grilla

Do marynaty warto dodać nieco CZERWONEGO WYTRAWNEGO WINA. Mięso będzie jeszcze bardziej kruche, miękkie i soczyste, na pewno nie wyschnie na grillu

 

Składniki

  • 4 duże steki wołowe (po 30 dag każdy; z polędwicy lub rostbefu)

 

Marynata:

  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju arachidowego
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 1/2 łyżeczki papryki

 

Sos:

  • 10 dag dużych pieczarek
  • 4 łyżki oliwy
  • po 1/2 łyżeczki soli i białego pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 6-8 roztartych ząbków czosnku
  • spora szczypta pieprzu
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • kawałek (3-5 dag) zimnego masła

 

Sposób przygotowania

Wymieszaj składniki marynaty, natrzyj steki, przykryj je folią i włóż na 4 godziny do lodówki. Zrób sos: grzyby natrzyj 2 łyżkami oliwy, białym pieprzem i 1/4 łyżeczki soli. Grilluj 10 minut, potem pokrój w plasterki. Na pozostałej oliwie zeszklij cebulę i czosnek, wlej wino, a gdy wyparuje, dodaj bulion i grzyby. Wymieszaj i gotuj, aż połowa sosu odparuje. Wtedy dodaj wiórki masła, mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Steki ułóż na grillu, piecz 8-12 minut. Odwróć po 4-6 minutach. Podawaj z sosem i bagietką.

2
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Biała kiełbasa w piwie

Składniki

  • 8 białych kiełbasek
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • szczypta kminku
  • 1 szklanka ciemnego piwa

 

Sposób przygotowania

Ułóż kiełbaski na rozgrzanym grillu, piecz 18-25 minut. W rondelku rozgrzej olej, oprósz go mąką i zasmaż na złoty kolor. Dodaj majeranek i kminek, ciągle mieszając, powoli wlewaj piwo. Zagotuj sos, zmniejsz ogień i gotuj, aż do zgęstnienia. Sos możesz przyprawić odrobiną przyprawy do zup. Polej upieczone kiełbaski i od razu podawaj, najlepiej z żytnim chlebem, kiszonymi ogórkami, musztardą lub chrzanem.

3
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Grillowane udka kurczaka

Składniki

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego (nie koncentratu!)
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki dowolnej przyprawy grillowej z dodatkiem chili
  • szczypta granulowanego czosnku
  • 2 łyżki wody
  • 8 pałek kurczaka

 

Sposób przygotowania

W miseczce wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem mięsa. Ponacinaj płytko udka kurczaka, polej je przygotowaną mieszaniną i wymieszaj, aby marynata dotarła w każde miejsce. Odstaw na 15-20 minut do lodówki, a potem ułóż na dobrze rozgrzanym grillu i piecz 20-30 minut, co jakiś czas odwracając. Według identycznego przepisu można przyrządzić żeberka.

4
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Pstrąg faszerowany

Pyszny z SOSEM JOGURTOWYM LUB MAJONEZOWYM. Do tego wielka miska zielonej sałaty. Albo pomidorów z cebulą. Pełnia szczęścia...

 

Składniki

  • cytryna
  • 3 plasterki boczku lub bekonu wysmażone na chrupko i pokruszone
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 1/2 łyżeczki różowego pieprzu
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 całe oczyszczone pstrągi
  • oliwa (najlepiej w sprayu)

 

Sposób przygotowania

Obierz cytrynę, miąższ pokrój na małe kawałeczki, wymieszaj z bekonem, natką, różowym pieprzem, szczyptą soli i mielonego czarnego pieprzu. Nafaszeruj pstrągi. Brzuchy ryb pospinaj wykałaczkami, a te obwiąż nicią. Oprósz solą i pieprzem, spryskaj oliwą, ułóż na natłuszczonym i rozgrzanym ruszcie grilla i piecz 12-14 minut. W połowie czasu grillowania delikatnie odwróć ryby na drugą stronę. Zdejmij z grilla, gdy zobaczysz, że mięso nie jest już przezroczyste i łatwo ustępuje pod naciskiem widelca.

5
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Łosoś ziołowy

Pasta:

  • garść listków natki
  • garść listków kolendry
  • 1 łyżeczka chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki granulowanej cebuli
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/8 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 3 łyżki oliwy

Oraz:

  • 4 (po 12-15 dag) filety z łososia
  • sól (najlepiej morska)

 

Sposób przygotowania

Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki pasty ziołowej. Filety posól, posmaruj pastą od strony mięsa. Przykryj i włóż na co najmniej godzinę (najlepiej na 12 godzin) do lodówki. Ryby wyjmij z marynaty, ułóż na rozgrzanym ruszcie (albo na patelni grillowej) i grilluj 6-10 minut, aż mięso zrobi się białoróżowe.

6
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Kotlety z tuńczyka

Składniki

  • 25 dag ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
  • 40 dag osączonego tuńczyka z puszki
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanych świeżych ziół
  • sól, pieprz
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

Przygotuj masę na kotleciki: wymieszaj ziemniaki z tuńczykiem, czosnkiem i ziołami. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj żółtko. Wyrób masę, ulep z niej kotleciki i obtocz je w mące. Jeśli ci się nie spieszy, włóż je na godzinkę do lodówki. Przygotowane kotlety usmaż na patelni grillowej posmarowanej olejem lub upiecz na grillu - najlepiej ułóż je nie bezpośrednio na ruszcie, tylko na skropionej olejem aluminiowej tacce. Dobrym dodatkiem do kotlecików jest sałatka grecka.

7
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Sola w foliowej kieszonce

Składniki

  • 60 dag filetów z soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb lub sól i biały pieprz
  • cytryny
  • 20 dag masła ziołowego lub czosnkowego

 

Sposób przygotowania

Filety natrzyj przyprawą do ryb, każdy ułóż na dużym kawałku folii posmarowanej masłem ziołowym lub czosnkowym. Pozostałe masło zetrzyj na wiórki i posyp nim ryby. Na każdym filecie ułóż plasterki cytryny. Złóż folię ponad rybą, tak aby powstała torebka. Wzmocnij jej brzegi, kilkakrotnie je zaginając. Przygotowane pakieciki z rybami ułóż na rozgrzanym grillu i piecz, aż w środku wytworzy się tyle pary, że zaczną przypominać poduszeczki.

8
Więcej na ten temat: przepisy na grilla