Przepisy na piknik w plenerze

Olga Badowska
Idealny piknik musi odbywać się nad wodą, której obecność wzmaga apetyt. A ten pozwoli nam jeszcze bardziej cieszyć się smakołykami. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na piknik
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Pikantny pieczony kurczak

Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3 łyżki pikantnego sosu chilli
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 duża pokrojona w cząstki cebula
  • 12 kawałków (z kośćmi i skórą) kurczaka
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 3 łyżki stopionego masła

 

Sposób przygotowania

Mieszamy maślankę z oliwą, sosem chilli, musztardą, czosnkiem, łyżeczką soli i pieprzem. Dodajemy cebulę i kurczaka, mieszamy, aby sos pokrył mięso. Przykrywamy, wstawiamy do lodówki (3-12 godz.). Od czasu do czasu odwracamy kurczaka w marynacie. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220°C. Mieszamy tartą bułkę z serem, mąką, tymiankiem, papryką, chilli i łyżeczką soli. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w panierce. Zostawiamy na 30 min, następnie układamy na ruszcie piekarnika, pod spód wsuwamy blachę. Pieczemy 50 min, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca. Mięso można także upiec na grillu.

Zdjęcie LABOPAK Kosz piknikowy Zdjęcie Macma Kosz piknikowy 6233701 Zdjęcie Wiklinowy kosz piknikowy Summertime
LABOPAK Kosz piknikowy Macma Kosz piknikowy Wiklinowy kosz piknikowy
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Sałatka z tuńczykiem i bakłażanem

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka w oliwie
  • 1 duży filecik anchois
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 2 łyżki oliwy + odrobina do skropienia
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2-3 pokrojone w plasterki lub w kostkę i zgrillowane (mogą być ze słoika) bakłażany
  • 12 posiekanych ząbków czosnku
  • 1/3 szklanki grubo pokrojonej natki
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
  • 15-20 koktajlowych pomidorków
  • 1/3 szklanki grubo pokrojonej mięty
  • 2 szklanki grzanek z żytniego chleba

 

Sposób przygotowania

Osączamy tuńczyka, z jednej puszki wyjmujemy 1/4 zawartości i miksujemy z anchois, majonezem, oliwą, kaparami i sokiem cytrynowym. Siekamy bakłażany i mieszamy je z czosnkiem, natką, skórką z cytryny, octem. Solimy i pieprzymy. Pomidorki kroimy na połówki i również doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy z miętą. Na dnie słoików układamy bakłażany, na nich resztę osączonego tuńczyka, na tej warstwie sos tuńczykowy, grzanki i pomidory. Skrapiamy oliwą, zakręcamy słoiki.

2
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Kanapki z rukolą, indykiem i niebieskim serem

Składniki

  • 2 duże (po 25-30 dag) pokrojone w krążki czerwone cebule
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 3-4 łyżki czerwonego octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • 15 dag rukoli
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 4 ciabatty pokrojone w ćwiartki
  • 40 dag pokrojonej w cienkie plastry, wędzonej piersi indyka
  • 3/4 szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego

 

Sposób przygotowania

Cebulę smażymy lekko na oliwie. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet, przyprawiamy solą i pieprzem. Siekamy tyle rukoli, by uzyskać 1 szklankę. Mieszamy z majonezem, smarujemy połówki bułek. Na czterech bułkach układamy indyka, posypujemy serem, cebulą i pozostałymi liśćmi rukoli. Przykrywamy połówkami bułki. Odkładamy, aby smaki się przegryzły.

3
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Krakersy pieprzowo-serowe

Składniki

  • 1 szklanka świeżo startego parmezanu
  • 5 dag miękkiego masła
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu

 

Sposób przygotowania

Miksujemy ser z masłem. Dodajemy mąkę, żółtko i połowę pieprzu. Zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy wałek o śr. 3-4 cm, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto kroimy w plastry (1/2 cm), posypujemy resztą pieprzu. Pieczemy 15 minut na blasze wyłożonej pergaminem, w temp. 175°C.

4
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Muffinki

Składniki

  • jajka
  • 3 dag masła + odrobina do wysmarowania formy
  • 150 gnaturalnego jogurtu
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g niesłodzonego musli, ewentualnie rodzynki
  • konfitura

 

Sposób przygotowania

Formę smarujemy masłem i schładzamy w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C (180°C z termoobiegiem). Ubijamy jajka. Masło rozpuszczamy i mieszamy z jogurtem, cukrem i jajkami. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i musli. Łączymy suche i mokre składniki, mieszamy łyżką. Można dodać rodzynki lub inne bakalie. Pieczemy 15 minut, lekko studzimy, smarujemy konfiturą i posypujemy resztą musli lub bakaliami.

5
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Łatwa sałatka ziemniaczana

Składniki

  • 3/4 szklanki majonezu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 kg ugotowanych w mundurkach, przestudzonych i pokrojonych w ćwiartki lub plasterki, niedużych ziemniaków
  • 2 posiekane, ugotowane na twardo jajka
  • po 3/4 szklanki posiekanej cebuli cukrowej i naciowego selera
  • ewentualnie słodka papryka w proszku do smaku

 

Sposób przygotowania

Mieszamy sześć pierwszych składników, dodajemy ziemniaki, jajka, cebulę i selera. Znów mieszamy, posypujemy papryką. Wstawiamy na pół godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.

6
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Truskawki w wódce

Składniki

 

Sposób przygotowania

Truskawki dokładnie myjemy i oczyszczamy z szypułek. Składniki mieszamy w słoiku, zakręcamy, wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby owoce się zmacerowały. Podajemy na deser, np. z kruchymi ciastkami.

7
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Lemoniada

Składniki

  • 3 (dokładnie umyte i sparzone, z odciętymi końcówkami) cytryny
  • 10 dag cukru
  • 1 l wody (gazowanej lub nie)
  • kostki lodu
  • 1-2 gałązki mięty do smaku

 

Sposób przygotowania

Cytryny kroimy na grube kawałki, wkładamy do blendera, zasypujemy 1/3 cukru i wlewamy tyle zimnej wody, aby pokryła owoce. Miksujemy i przecedzamy, tak aby oddzielić sok od pulpy owocowej. Pulpę zasypujemy połową pozostałego cukru i zalewamy wodą. Miksujemy i przecedzamy, łączymy z odcedzonym wcześniej sokiem. Wsypujemy resztę cukru, wlewamy pozostałą wodę, dodajemy lód. Wlewamy do butelki, wkładamy miętę, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Potrząsamy od czasu do czasu butelką, aby cukier się rozpuścił.

8
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Żółte gazpacho

Składniki

  • pomarańcza
  • 1 kg żółtych, pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 2 duże żółte bez pestek pokrojone w kostkę papryki
  • 1 duży obrany i pokrojony w kostkę wężowy ogórek
  • 1 posiekana cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki octu winnego lub soku z cytryny
  • sos tabasco do smaku

 

Oraz:

  • 1 pokrojony w kostkę ogórek
  • 1 żółta papryka
  • 1 pęczek posiekanego szczypiorku

 

Sposób przygotowania

Filetujemy pomarańczę, mieszamy z pozostałymi składnikami, dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Miksujemy, przecieramy przez sito. Solimy ponownie i dodajemy trochę tabasco, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem mieszamy i posypujemy szczypiorkiem oraz pokrojoną papryką i ogórkiem.

9