Przepisy na piknik w plenerze

Olga Badowska
Przepisy na majówkę

Przepisy na majówkę (Fot. Marcin Kiełbiewski)

Idealny piknik musi odbywać się nad wodą, której obecność wzmaga apetyt. A ten pozwoli nam jeszcze bardziej cieszyć się smakołykami. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na piknik
1 z 9
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Pikantny pieczony kurczak

Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3 łyżki pikantnego sosu chilli
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 duża pokrojona w cząstki cebula
  • 12 kawałków (z kośćmi i skórą) kurczaka
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 3 łyżki stopionego masła

Sposób przygotowania

Mieszamy maślankę z oliwą, sosem chilli, musztardą, czosnkiem, łyżeczką soli i pieprzem. Dodajemy cebulę i kurczaka, mieszamy, aby sos pokrył mięso. Przykrywamy, wstawiamy do lodówki (3-12 godz.). Od czasu do czasu odwracamy kurczaka w marynacie. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220°C. Mieszamy tartą bułkę z serem, mąką, tymiankiem, papryką, chilli i łyżeczką soli. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w panierce. Zostawiamy na 30 min, następnie układamy na ruszcie piekarnika, pod spód wsuwamy blachę. Pieczemy 50 min, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca. Mięso można także upiec na grillu.

2 z 9
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Sałatka z tuńczykiem i bakłażanem

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka w oliwie
  • 1 duży filecik anchois
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 2 łyżki oliwy + odrobina do skropienia
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2-3 pokrojone w plasterki lub w kostkę i zgrillowane (mogą być ze słoika) bakłażany
  • 12 posiekanych ząbków czosnku
  • 1/3 szklanki grubo pokrojonej natki
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
  • 15-20 koktajlowych pomidorków
  • 1/3 szklanki grubo pokrojonej mięty
  • 2 szklanki grzanek z żytniego chleba

Sposób przygotowania

Osączamy tuńczyka, z jednej puszki wyjmujemy 1/4 zawartości i miksujemy z anchois, majonezem, oliwą, kaparami i sokiem cytrynowym. Siekamy bakłażany i mieszamy je z czosnkiem, natką, skórką z cytryny, octem. Solimy i pieprzymy. Pomidorki kroimy na połówki i również doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy z miętą. Na dnie słoików układamy bakłażany, na nich resztę osączonego tuńczyka, na tej warstwie sos tuńczykowy, grzanki i pomidory. Skrapiamy oliwą, zakręcamy słoiki.

3 z 9
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Kanapki z rukolą, indykiem i niebieskim serem

Składniki

  • 2 duże (po 25-30 dag) pokrojone w krążki czerwone cebule
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 3-4 łyżki czerwonego octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • 15 dag rukoli
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 4 ciabatty pokrojone w ćwiartki
  • 40 dag pokrojonej w cienkie plastry, wędzonej piersi indyka
  • 3/4 szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego

Sposób przygotowania

Cebulę smażymy lekko na oliwie. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet, przyprawiamy solą i pieprzem. Siekamy tyle rukoli, by uzyskać 1 szklankę. Mieszamy z majonezem, smarujemy połówki bułek. Na czterech bułkach układamy indyka, posypujemy serem, cebulą i pozostałymi liśćmi rukoli. Przykrywamy połówkami bułki. Odkładamy, aby smaki się przegryzły.

4 z 9
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Krakersy pieprzowo-serowe

Składniki

  • 1 szklanka świeżo startego parmezanu
  • 5 dag miękkiego masła
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu

Sposób przygotowania

Miksujemy ser z masłem. Dodajemy mąkę, żółtko i połowę pieprzu. Zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy wałek o śr. 3-4 cm, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto kroimy w plastry (1/2 cm), posypujemy resztą pieprzu. Pieczemy 15 minut na blasze wyłożonej pergaminem, w temp. 175°C.

5 z 9
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Muffinki

Składniki

  • 2 jajka
  • 3 dag masła + odrobina do wysmarowania formy
  • 150 g naturalnego jogurtu
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g niesłodzonego musli, ewentualnie rodzynki
  • konfitura

Sposób przygotowania

Formę smarujemy masłem i schładzamy w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C (180°C z termoobiegiem). Ubijamy jajka. Masło rozpuszczamy i mieszamy z jogurtem, cukrem i jajkami. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i musli. Łączymy suche i mokre składniki, mieszamy łyżką. Można dodać rodzynki lub inne bakalie. Pieczemy 15 minut, lekko studzimy, smarujemy konfiturą i posypujemy resztą musli lub bakaliami.

6 z 9
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Łatwa sałatka ziemniaczana

Składniki

  • 3/4 szklanki majonezu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 kg ugotowanych w mundurkach, przestudzonych i pokrojonych w ćwiartki lub plasterki, niedużych ziemniaków
  • 2 posiekane, ugotowane na twardo jajka
  • po 3/4 szklanki posiekanej cebuli cukrowej i naciowego selera
  • ewentualnie słodka papryka w proszku do smaku

Sposób przygotowania

Mieszamy sześć pierwszych składników, dodajemy ziemniaki, jajka, cebulę i selera. Znów mieszamy, posypujemy papryką. Wstawiamy na pół godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.

7 z 9
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Truskawki w wódce

Składniki

  • 50 dag truskawek
  • 80 ml wódki
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1/2 rozkrojonej wzdłuż laski wanilii

Sposób przygotowania

Truskawki dokładnie myjemy i oczyszczamy z szypułek. Składniki mieszamy w słoiku, zakręcamy, wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby owoce się zmacerowały. Podajemy na deser, np. z kruchymi ciastkami.

8 z 9
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Lemoniada

Składniki

  • 3 (dokładnie umyte i sparzone, z odciętymi końcówkami) cytryny
  • 10 dag cukru
  • 1 l wody (gazowanej lub nie)
  • kostki lodu
  • 1-2 gałązki mięty do smaku

Sposób przygotowania

Cytryny kroimy na grube kawałki, wkładamy do blendera, zasypujemy 1/3 cukru i wlewamy tyle zimnej wody, aby pokryła owoce. Miksujemy i przecedzamy, tak aby oddzielić sok od pulpy owocowej. Pulpę zasypujemy połową pozostałego cukru i zalewamy wodą. Miksujemy i przecedzamy, łączymy z odcedzonym wcześniej sokiem. Wsypujemy resztę cukru, wlewamy pozostałą wodę, dodajemy lód. Wlewamy do butelki, wkładamy miętę, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Potrząsamy od czasu do czasu butelką, aby cukier się rozpuścił.

9 z 9
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Żółte gazpacho

Składniki

  • 1 pomarańcza
  • 1 kg żółtych, pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 2 duże żółte bez pestek pokrojone w kostkę papryki
  • 1 duży obrany i pokrojony w kostkę wężowy ogórek
  • 1 posiekana cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki octu winnego lub soku z cytryny
  • sos tabasco do smaku

Oraz:

  • 1 pokrojony w kostkę ogórek
  • 1 żółta papryka
  • 1 pęczek posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

Filetujemy pomarańczę, mieszamy z pozostałymi składnikami, dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Miksujemy, przecieramy przez sito. Solimy ponownie i dodajemy trochę tabasco, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem mieszamy i posypujemy szczypiorkiem oraz pokrojoną papryką i ogórkiem.