Garnek rzymski - gliniane naczynie do pieczenia bez tłuszczu

Magazyn Kuchnia
Kurczak w winie z ziołami

Kurczak w winie z ziołami (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)

Gliniane niepolewane naczynia, w których przygotowywali jedzenie starożytni Rzymianie, wróciły do łask wraz z modą na rozsądne żywienie. W Europie używa się ich od kilkudziesięciu lat, teraz mamy je też w Polsce. Warto sprawić sobie taki garnek, bo dania w nim przyrządzone są po prostu zdrowsze - można dodać o wiele mniej soli, a smaku nie trzeba podkręcać tłuszczem
1 z 6
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Kurczak w winie z ziołami

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Kurczaka kroimy na ćwiartki, nacieramy solą, pieprzem i oliwą wymieszaną z roztartymi ząbkami czosnku. Dno namoczonego garnka wykładamy cząstkami sparzonych i obranych pomidorów. Na pomidorach układamy mięso, posypujemy estragonem, podlewamy białym winem i przykrywamy. Dusimy godzinę, po 40 minutach można odkryć garnek i polać mięso wytworzonym sosem. Gotowego kurczaka wyjmujemy z garnka, sos cedzimy, mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, mieszając, ewentualnie wlewamy likier. Kurczaka podajemy w sosie.

Zdjęcie Ceramiczna dipówka, sosjerka, naczynie do zapiekania - żółty Zdjęcie Emile Henry MINI COCOTTE Garnuszek - Naczynie do Zapiekania - Czerwone Zdjęcie Guardini Naczynie do zapiekania WHITE 90536
Ceramiczna dipówka, sosjerk... Emile Henry MINI COCOTTE Ga... Guardini Naczynie do zapiek...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 6
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Biała ryba w warzywach

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Obrane szalotki kroimy na połówki, oczyszczone z nasion papryki na duże kawałki, cukinię w plasterki, pomidory w dużą kostkę, czosnek siekamy. Warzywa mieszamy z czosnkiem i układamy w namoczonym garnku (patrz: str. 43). Posypujemy listkami tymianku i igiełkami rozmarynu, solimy, pieprzymy, dodajemy nieco chilli. Na górze kładziemy listek laurowy, całość zalewamy bulionem. Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180°C, dusimy warzywa 40 min. Filety skrapiamy sokiem cytrynowym, przyprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Przykrywamy folią, wkładamy na 20 minut do lodówki, a potem układamy na podduszonych warzywach. Przykrywamy garnek i dusimy jeszcze 35 minut. Podajemy razem - rybę i warzywa.

 

Przed napełnieniem garnka wybranymi składnikami należy moczyć go minimum 15 minut w zimnej wodzie. Pory gliny absorbują wodę, która podczas ogrzewania paruje zarówno wewnątrz naczynia, jak i w piekarniku. Dzięki temu potrawy nie wysychają, pozostają wyjątkowo soczyste

3 z 6
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Kalarepki z farszem

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 4 kalarepki (dość duże)
  • sól
  • 6-8 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • jajka
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania

Kalarepki obieramy, gotujemy 10 minut w osolonej wodzie z pieprzem. Wyjmujemy, wydrążamy miąższ, miksujemy go z sokiem i skórką z cytryny oraz żółtkami. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką, mieszamy z natką,dodajemy ubite białka. W namoczonym garnku układamy wydrążone kalarepki, napełniamy je farszem, na wierzchu kładziemy starte na wiórki masło. Przykrywamy garnek i pieczemy kalarepki przez 30 minut. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika.

4 z 6
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Pieczeń wieprzowa w pomarańczach

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 80 dag wieprzowej szynki
  • sól
  • grubo mielony pieprz
  • 1 szklanka bulionu (cielęcego lub warzywnego)
  • pomarańcze
  • 1 słoiczek marynowanego zielonego pieprzu
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania

Mięso nacieramy solą i pieprzem. Garnek moczymy w wodzie, wkładamy do niego mięso, podlewamy bulionem. Przykrywamy, pieczemy godzinę w 200°C. Odkrywamy, wlewamy pół szklanki gorącej wody, ponownie przykrywamy i pieczemy godzinę. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Drugą obieramy, wycinamy cząstki i usuwamy błonki. Pieczeń wyjmujemy z garnka, sos wlewamy do rondla, dodajemy skórkę, sok i cząstki pomarańczy. Doprawiamy solą, dodajemy osączony zielony pieprz. Zagotowujemy, by sos nieco odparował. Dodajemy po kawałeczku zimne masło, podgrzewając, aż sos zgęstnieje i zrobi się lśniący. Pieczeń kroimy i podajemy z sosem.

5 z 6
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Zapiekanka serowa z gruszkami

(dla 4-5 osób)

 

Składniki

  • słoik gruszek w syropie lub 1kg gruszek
  • 5 łyżek soku jabłkowego
  • 1/2 kg tłustego białego sera
  • jajka
  • 5-6 łyżek cukru
  • masło
  • cynamon
  • 8-10 dag herbatników
  • 1 szklanka maślanki

 

Sposób przygotowania

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda, kroimy w cząstki i obgotowujemy krótko w soku jabłkowym, tak by pozostały jędrne. Gruszki z zalewy osączamy i kroimy na cząstki, pozostawiając kilka łyżek syropu. Twaróg ucieramy z jednym jajkiem, połową cukru i 3-4 łyżkami soku, w którym gotowały się gruszki (lub syropu ze słoika). Garnek moczymy w wodzie, smarujemy masłem i obsypujemy pokruszonymi herbatnikami. Na dnie układamy masę serową, na niej oprószone cynamonem gruszki, wierzch posypujemy resztą pokruszonych herbatników. Ucieramy pozostałe jajka z resztą cukru i maślanką, polewamy deser. Przykrywamy i pieczemy 35 min w temp. 200°C (bez termoobiegu). Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy przez 15 minut na złoto.

6 z 6
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Kulebiak grzybowy

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki masła
  • 4-5 szalotek
  • 1/2 kg mrożonych prawdziwków lub podgrzybków (mogą być pieczarki)
  • 20-30 dag mielonej cielęciny
  • sól
  • pieprz
  • 1 mały pęczek natki
  • jajka

 

Sposób przygotowania

Garnek moczymy, spód i boki wykładamy 2/3 rozmrożonego i rozwałkowanego ciasta. Na maśle szklimy posiekane szalotki, dodajemy rozmrożone i pokrojone w plasterki grzyby, smażymy, aż odparuje sok. Dodajemy mięso i smażymy, mieszając, aż się przyrumieni. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z posiekaną natką i - kiedy mięso lekko przestygnie - z żółtkami. Do masy dodajemy ubite białka i mieszamy, ale delikatnie, aby piana nie opadła. Masą napełniamy wyłożony ciastem garnek, przykrywamy resztą rozwałkowanego ciasta, sklejamy brzegi. Przykrywamy, pieczemy 40 min w temp. 180-200°C. Garnek odkrywamy i dopiekamy 20 min - wierzch ciasta można posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Kulebiak wyjmujemy i kroimy w plastry.