Kuchnia grecka

Teo Vafidis
19.06.2014
A A A Drukuj
Dla Greka liczy się jedzenie, zabawa, słońce, morze i dobre towarzystwo. Wiele ważnych decyzji zapada przy stole - nie konferencyjnym, ale restauracyjnym

Fot. Szymon Rogiński / AG

Wymyślili je KLEFTES - partyzanci ukrywający się w górach w czasie wojny z Turcją. Kopali oni jamy w ziemi i w nich piekli mięso, gdyż dym z ogniska mógł ich zdradzić

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mięso pokrój, dodaj przyprawy, wino, sok z cytryny, połowę oliwy i posiekanego czosnku. Pokrój w kostkę ziemniaki, cebulę i marchew, dodaj fasolkę, przyprawy, resztę czosnku i oliwy. Wytnij z pergaminu 8 kwadratów o boku 35 cm i ułóż po dwa na sobie tak, aby tworzyły gwiazdę. Rozdziel na nich mięso i warzywa, ułóż na wierzchu plaster pomidora i posyp fetą. Zwiąż sznurkiem, piecz godzinę w temp. 180°C.

Komentarze (11)
Zaloguj się
  • avatar
  • avatar

    mxx01

    Oceniono 14 razy 2

    Dla tych nierobów z Grecji liczy się zabawa a reszta Euroby płaci za ich kryzys... Mówię stanowcze NIE dla wakacyjnych wyjazdów do Grecji.

  • avatar

    moim_nosem

    Oceniono 1 raz 1

    Wszystkiego w tym zestawieniu po trochu ... dania, przystawki, ciasta. Moją kulinarną listą przebojów dań greckich jest:

    atenyigrecja.pl/2012/06/12/10-najlepszych-greckich-potraw/
    no i zawsze wino greckie!

  • avatar
  • avatar

    rosolina

    Oceniono 2 razy 0

    Szkoda, że dla nich długi nie są równie ważne.

  • avatar

    Gość: Polak

    Oceniono 8 razy -2

    Dla mnie liczy się kasa. Dlatego wolę kanapki. I dlatego, w przeciwieństwie do Grecji, jestem wypłacalny.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX