Kiełki zdrowia perełki

Hanna Kempa
Sałatka z kiełkami lucerny

Sałatka z kiełkami lucerny (Fot. Paulina Jakóbiec)

Takie niepozorne, a kryją w sobie tyle skarbów! Kiełkujące nasiona to prawdziwe magazyny witamin i mikroelementów, więc włączmy je do naszego kulinarnego repertuaru (zamiast łykać suplementy)
1 z 8
Fot. Paulina Jakóbiec
Fot. Paulina Jakóbiec

Sałatka z kiełkami lucerny

(dla 2 osób)

Składniki

  • 2 placki okrągłego szwedzkiego chleba (kupimy w sklepach IKEA; można zastąpić innym chrupkim pieczywem)
  • garść rukwi wodnej lub rukoli
  • 40 g kiełków lucerny
  • 20 dag sera roquefort
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 mango

Sos:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • sól

Sposób przygotowania

Układamy na talerzach placki chleba, a na nich kolejno: opłukane i osuszone liście sałaty, kiełki lucerny i kawałki sera. Posypujemy orzechami i listkami kolendry. Obieramy mango, kroimy w podłużne plastry i kładziemy obok, jako dekorację, lub komponujemy z całością. Przygotowujemy sos, dokładnie mieszając wszystkie jego składniki, i polewamy nim sałatkę.

2 z 8
Fot. Paulina Jakóbiec
Fot. Paulina Jakóbiec

Sałatka z kiełkami soczewicy

(dla 2-3 osób)

Składniki

  • 1 pierś kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szczypty łagodnej papryki
  • 1/2 szklanki soczewicy
  • 30 g kiełków soczewicy
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • szczypta soli i pieprzu

Sos cytrynowy:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

Pierś kurczaka kroimy w paski i pozostawiamy na 2 godz. w marynacie przyrządzonej z oliwy, startego imbiru, rozgniecionego czosnku i sypkiej papryki. Soczewicę gotujemy do miękkości (ale nie rozgotowujemy). Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy kiełki, kukurydzę i pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę. Robimy sos cytrynowy, łącząc jego składniki, mieszamy z sałatką. Smażymy kawałki kurczaka i pozostawiamy do ostygnięcia. Sałatkę rozkładamy do miseczek, na wierzchu kładziemy kurczaka. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.

3 z 8
Fot. Paulina Jakóbiec
Fot. Paulina Jakóbiec

Spring rolls z mieszanką kiełków

(dla 4 osób)

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 papryki (albo kilka kawałków różnego koloru)
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 4 okrągłe arkusze papieru ryżowego
  • 40 g mieszanki kiełków, np. fasoli mung i pora
  • marynowany imbir
  • ew. kawałki wędzonego łososia
  • lub krewetki

Sposób przygotowania

Awokado, paprykę i ogórka kroimy w wąskie, podłużne paseczki. Arkusze papieru ryżowego pojedynczo zanurzamy na 3 sekundy w misce z gorącą wodą, aby zmiękły. Natychmiast rozkładamy je na płasko. Na połowę każdego arkusza nakładamy kiełki, kawałki awokado, papryki, ogórka i odrobinę imbiru. Możemy też dorzucić łososia lub ugotowane krewetki. Zwijamy arkusze w rulony. Podajemy z chińskim sosem do sajgonek lub z sosem sojowym wymieszanym z odrobiną octu ryżowego.

4 z 8
Fot. Paulina Jakóbiec
Fot. Paulina Jakóbiec

Sałatka z kiełkami pszenicy

(dla 2 osób)

Składniki

  • 1/4 średniej pekińskiej kapusty
  • 1/4 małego selera
  • 1 por
  • 40 g kiełków pszenicy
  • garść włoskich orzechów
  • 20 dag sera mimolette (możemy zastąpić cheddarem)

Sos:

  • 4 łyżki naturalnego jogurtu
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 płaska łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy

Sposób przygotowania

Kapustę drobno szatkujemy. Selera obieramy i ścieramy na tarce. Białą część pora przekrawamy wzdłuż, płuczemy i drobno kroimy. Mieszamy w misce razem z kiełkami i orzechami. Podajemy na talerzu z kosteczkami sera. Obficie polewamy sosem jogurtowo-majonezowym.

5 z 8
Fot. Paulina Jakóbiec
Fot. Paulina Jakóbiec

Roladki z łososia z mieszanką kiełków

(dla 3 osób)

Składniki

  • 50 g twarogu
  • 50 g sera roquefort
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 plastry wędzonego łososia
  • 40 g mieszanki kiełków (np. rzodkiewki i pora)
  • 1/2 pęczka szczypioru

Sposób przygotowania

Ucieramy twaróg z serem roquefort i śmietaną na jednolitą masę. Dodajemy drobno posiekany szczypior, odkładając 6 długich i grubych łodyżek. Farszem smarujemy plastry łososia, posypujemy kiełkami, zwijamy w rulony i przekrawamy je na pół. Każdą porcję obwiązujemy łodyżką szczypioru.

6 z 8
Fot. Paulina Jakóbiec
Fot. Paulina Jakóbiec

Sałatka z kiełkami rzodkiewki

(dla 2 osób)

Składniki

  • 1 kopiata łyżka orzeszków piniowych
  • 1 dojrzałe awokado
  • 40 g kiełków rzodkiewki
  • 8 plastrów parmeńskiej szynki
  • garść rukwi wodnej lub rukoli
  • 2 łyżki suszonych pomidorów (w oliwie)

Sos winegret:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól, cukier

Sposób przygotowania

Na suchej patelni prażymy orzeszki piniowe, odstawiamy do wystygnięcia. Awokado kroimy w podłużne paski i układamy na talerzach z kiełkami rzodkiewki i plastrami szynki. Dorzucamy kilka liści opłukanej i osuszonej sałaty oraz pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory. Miksujemy składniki sosu. Sałatkę posypujemy orzeszkami piniowymi i polewamy sosem winegret.

7 z 8
Fot. Paulina Jakóbiec
Fot. Paulina Jakóbiec

Sałatka z kiełkami pora i szparagami

(dla 2 osób)

Składniki

  • 2 małe buraki
  • 1 słoiczek zielonych konserwowych szparagów
  • 50 g kiełków pora
  • 2 gałązki bazylii
  • 50 g parmezanu
  • szczypta soli i pieprzu

Sos balsamiczny:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Sposób przygotowania

Buraki szorujemy szczoteczką i osuszamy. Każdy zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 20 min w temp. 200°C. Po tym czasie sprawdzamy, czy się upiekły, nakłuwając je widelcem. Gdy są miękkie, wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż wystygną, a potem obieramy i kroimy w plastry. Na talerzach układamy szparagi - jeden obok drugiego. Na nich kładziemy plastry buraka przełożone kiełkami pora. Posypujemy listkami bazylii oraz startym na cienkie plasterki parmezanem. Przygotowujemy sos, mieszając wszystkie jego składniki, i polewamy nim sałatkę.

8 z 8
Fot. Paulina Jakóbiec
Fot. Paulina Jakóbiec

Kiełki

Zawierają duże ilości białka (kiełki lucerny aż 42%), witamin i mikroelementów. Są łatwo przyswajalne przez organizm człowieka i mniej kaloryczne od samych nasion. Wzmacniają nasz układ odpornościowy i przeciwdziałają wielu schorzeniom.

Kiełki lucerny polecane są kobietom w okresie ciąży i karmienia oraz przy menopauzie. Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca.
Wzmacniają mięśnie, kości i zęby, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i pobudzają apetyt.

Kiełki fasoli mung obniżają poziom złego cholesterolu, a dzięki dużej zawartości antyutleniaczy zapobiegają chorobom serca i nowotworom.

Kiełki pora mają właściwości bakteriobójcze, antyreumatyczne i moczopędne. Obniżają poziom złego cholesterolu.

Kiełki rzodkiewki dzięki dużej zawartości witaminy C pomagają walczyć z objawami przeziębienia. Mają również działanie wykrztuśne, więc są pomocne w oczyszczaniu dróg oddechowych i zatok. Przyśpieszają przemianę materii, wpływają
korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci (dzięki zawartości siarki). Mają właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne.
Wskazane są przy anemii, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.

Kiełki soczewicy, bogate w kwas foliowy, polecane są szczególnie kobietom w ciąży. Przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wpływają korzystnie na zęby i cerę. Wspomagają leczenie cukrzycy, kamicy żółciowej i miażdżycy.

Kiełki pszenicy poprawiają pracę serca oraz opóźniają proces starzenia się organizmu.

Więcej na ten temat: kiełki, przekąski, sałatka, wiosenne przepisy