Kiełki zdrowia perełki
Sałatka z kiełkami lucerny (Fot. Paulina Jakóbiec)
Sałatka z kiełkami lucerny
(dla 2 osób)
Składniki
- 2 placki okrągłego szwedzkiego chleba (kupimy w sklepach IKEA; można zastąpić innym chrupkim pieczywem)
- garść rukwi wodnej lub rukoli
- 40 g kiełków lucerny
- 20 dag sera roquefort
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 1/2 pęczka kolendry
- 1 mango
Sos:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka soku z limonki
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- sól
Sposób przygotowania
Układamy na talerzach placki chleba, a na nich kolejno: opłukane i osuszone liście sałaty, kiełki lucerny i kawałki sera. Posypujemy orzechami i listkami kolendry. Obieramy mango, kroimy w podłużne plastry i kładziemy obok, jako dekorację, lub komponujemy z całością. Przygotowujemy sos, dokładnie mieszając wszystkie jego składniki, i polewamy nim sałatkę.
Sałatka z kiełkami soczewicy
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 1 pierś kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- kawałek świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 2 szczypty łagodnej papryki
- 1/2 szklanki soczewicy
- 30 g kiełków soczewicy
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1/2 małej czerwonej papryki
- szczypta soli i pieprzu
Sos cytrynowy:
- 4 łyżki oliwy
- 1 roztarty ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
Pierś kurczaka kroimy w paski i pozostawiamy na 2 godz. w marynacie przyrządzonej z oliwy, startego imbiru, rozgniecionego czosnku i sypkiej papryki. Soczewicę gotujemy do miękkości (ale nie rozgotowujemy). Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy kiełki, kukurydzę i pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę. Robimy sos cytrynowy, łącząc jego składniki, mieszamy z sałatką. Smażymy kawałki kurczaka i pozostawiamy do ostygnięcia. Sałatkę rozkładamy do miseczek, na wierzchu kładziemy kurczaka. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.
Spring rolls z mieszanką kiełków
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 papryki (albo kilka kawałków różnego koloru)
- 1/2 świeżego ogórka
- 4 okrągłe arkusze papieru ryżowego
- 40 g mieszanki kiełków, np. fasoli mung i pora
- marynowany imbir
- ew. kawałki wędzonego łososia
- lub krewetki
Sposób przygotowania
Awokado, paprykę i ogórka kroimy w wąskie, podłużne paseczki. Arkusze papieru ryżowego pojedynczo zanurzamy na 3 sekundy w misce z gorącą wodą, aby zmiękły. Natychmiast rozkładamy je na płasko. Na połowę każdego arkusza nakładamy kiełki, kawałki awokado, papryki, ogórka i odrobinę imbiru. Możemy też dorzucić łososia lub ugotowane krewetki. Zwijamy arkusze w rulony. Podajemy z chińskim sosem do sajgonek lub z sosem sojowym wymieszanym z odrobiną octu ryżowego.
Sałatka z kiełkami pszenicy
(dla 2 osób)
Składniki
- 1/4 średniej pekińskiej kapusty
- 1/4 małego selera
- 1 por
- 40 g kiełków pszenicy
- garść włoskich orzechów
- 20 dag sera mimolette (możemy zastąpić cheddarem)
Sos:
- 4 łyżki naturalnego jogurtu
- 2 łyżeczki majonezu
- 1 płaska łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
Sposób przygotowania
Kapustę drobno szatkujemy. Selera obieramy i ścieramy na tarce. Białą część pora przekrawamy wzdłuż, płuczemy i drobno kroimy. Mieszamy w misce razem z kiełkami i orzechami. Podajemy na talerzu z kosteczkami sera. Obficie polewamy sosem jogurtowo-majonezowym.
Roladki z łososia z mieszanką kiełków
(dla 3 osób)
Składniki
- 50 g twarogu
- 50 g sera roquefort
- 2 łyżki śmietany
- 3 plastry wędzonego łososia
- 40 g mieszanki kiełków (np. rzodkiewki i pora)
- 1/2 pęczka szczypioru
Sposób przygotowania
Ucieramy twaróg z serem roquefort i śmietaną na jednolitą masę. Dodajemy drobno posiekany szczypior, odkładając 6 długich i grubych łodyżek. Farszem smarujemy plastry łososia, posypujemy kiełkami, zwijamy w rulony i przekrawamy je na pół. Każdą porcję obwiązujemy łodyżką szczypioru.
Sałatka z kiełkami rzodkiewki
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 kopiata łyżka orzeszków piniowych
- 1 dojrzałe awokado
- 40 g kiełków rzodkiewki
- 8 plastrów parmeńskiej szynki
- garść rukwi wodnej lub rukoli
- 2 łyżki suszonych pomidorów (w oliwie)
Sos winegret:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól, cukier
Sposób przygotowania
Na suchej patelni prażymy orzeszki piniowe, odstawiamy do wystygnięcia. Awokado kroimy w podłużne paski i układamy na talerzach z kiełkami rzodkiewki i plastrami szynki. Dorzucamy kilka liści opłukanej i osuszonej sałaty oraz pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory. Miksujemy składniki sosu. Sałatkę posypujemy orzeszkami piniowymi i polewamy sosem winegret.
Sałatka z kiełkami pora i szparagami
(dla 2 osób)
Składniki
- 2 małe buraki
- 1 słoiczek zielonych konserwowych szparagów
- 50 g kiełków pora
- 2 gałązki bazylii
- 50 g parmezanu
- szczypta soli i pieprzu
Sos balsamiczny:
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki octu balsamicznego
Sposób przygotowania
Buraki szorujemy szczoteczką i osuszamy. Każdy zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 20 min w temp. 200°C. Po tym czasie sprawdzamy, czy się upiekły, nakłuwając je widelcem. Gdy są miękkie, wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż wystygną, a potem obieramy i kroimy w plastry. Na talerzach układamy szparagi - jeden obok drugiego. Na nich kładziemy plastry buraka przełożone kiełkami pora. Posypujemy listkami bazylii oraz startym na cienkie plasterki parmezanem. Przygotowujemy sos, mieszając wszystkie jego składniki, i polewamy nim sałatkę.
Kiełki
Zawierają duże ilości białka (kiełki lucerny aż 42%), witamin i mikroelementów. Są łatwo przyswajalne przez organizm człowieka i mniej kaloryczne od samych nasion. Wzmacniają nasz układ odpornościowy i przeciwdziałają wielu schorzeniom.
Kiełki lucerny polecane są kobietom w okresie ciąży i karmienia oraz przy menopauzie. Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca.
Wzmacniają mięśnie, kości i zęby, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i pobudzają apetyt.
Kiełki fasoli mung obniżają poziom złego cholesterolu, a dzięki dużej zawartości antyutleniaczy zapobiegają chorobom serca i nowotworom.
Kiełki pora mają właściwości bakteriobójcze, antyreumatyczne i moczopędne. Obniżają poziom złego cholesterolu.
Kiełki rzodkiewki dzięki dużej zawartości witaminy C pomagają walczyć z objawami przeziębienia. Mają również działanie wykrztuśne, więc są pomocne w oczyszczaniu dróg oddechowych i zatok. Przyśpieszają przemianę materii, wpływają
korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci (dzięki zawartości siarki). Mają właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne.
Wskazane są przy anemii, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.
Kiełki soczewicy, bogate w kwas foliowy, polecane są szczególnie kobietom w ciąży. Przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wpływają korzystnie na zęby i cerę. Wspomagają leczenie cukrzycy, kamicy żółciowej i miażdżycy.
Kiełki pszenicy poprawiają pracę serca oraz opóźniają proces starzenia się organizmu.