Świąteczna Biesiada w Pałacu Bursztynowym

Magazyn Kuchnia
Wielkanocny pasztet z żurawiną

Wielkanocny pasztet z żurawiną (Fot. Magdalena Adamczewska , Piotr Walichnowski)

Na salonach Wielkanoc musi być tradycyjna. Ale to wcale nie znaczy - nudna. Odrobinę pikanterii zapewnią dorzucone do niektórych potraw kapary, sos curry czy żurawina
1 z 8
Fot. Magdalena Adamczewska , Piotr Walichnowski
Fot. Magdalena Adamczewska , Piotr Walichnowski

Wielkanocny pasztet z żurawiną

(ok. 1 kg pasztetu)

Składniki

  • 40 dag mięsa gulaszowego wieprzowego
  • 40 dag mięsa gulaszowego, wołowego
  • 30 dag słoniny
  • 20 dag cebuli
  • 30 dag drobiowej wątróbki
  • 4 czerstwe bułki
  • 5 dag czosnku
  • po kilka ziaren owocu jałowca i ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 5 surowych jajek
  • sól, pieprz
  • kilka plasterków baleronu lub wędzonego boczku
  • 5 jajek ugotowanych na miękko
  • 50 ml czerwonego wina

Sos żurawinowy:

  • 50 dag przesmażonej (z mrożonki lub konfitury) żurawiny
  • 100 g chrzanu

Sposób przygotowania

Gotujemy wieprzowinę i wołowinę. Słoninę podsmażamy z cebulą i dodajemy do niej sparzoną wątróbkę, czerstwą bułkę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Odstawiamy wszystko do ostygnięcia, a potem mielemy trzy razy.

Dodajemy surowe jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Do formy wyłożonej boczkiem lub baleronem wkładamy połowę masy, układamy na niej ugotowane na miękko jajka, a następnie dopełniamy formę resztą masy.

Pieczemy w temperaturze 140 st. przez mniej więcej godzinę. W tym czasie przygotowujemy sos żurawinowy, mieszając starannie wszystkie jego składniki.

2 z 8
Fot. Magdalena Adamczewska , Piotr Walichnowski
Fot. Magdalena Adamczewska , Piotr Walichnowski

Barszcz biały z jajkiem

(dla 5 osób)

Składniki

  • 2 jajka
  • 25 dag białej kiełbasy
  • 2 litry wywaru z wędzonki
  • zakwas do smaku (z żytniej razowej mąki)
  • sól
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 szczypta majeranku
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki chrzanu
  • 150 ml śmietany

Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, kiełbasę zagotowujemy w wywarze z wędzonki. Doprawiamy go zakwasem i przyprawami. Kiedy się zagotuje, zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietanę rozprowadzoną kilkoma łyżkami gorącej zupy. Mieszamy. Podajemy z cząstkami jajka i kawałkami kiełbasy.

3 z 8
Fot. Magdalena Adamczewska , Piotr Walichnowski
Fot. Magdalena Adamczewska , Piotr Walichnowski

Jajka nadziewane tuńczykiem i kaparami

(dla 5 osób)

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 mała puszka anchois
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 puszka tuńczyka w sosie naturalnym
  • 10 dag twarogu
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, kroimy na połówki i wyjmujemy żółtka. Cztery fileciki anchois i kapary osączamy z zalewy i siekamy. Ugotowane żółtka łączymy z tuńczykiem i resztą anchois, dodajemy twaróg, musztardę, sok z cytryny, natkę pietruszki i śmietanę. Wszystko miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Wypełniamy masą białka jajek.

4 z 8
Fot. Magdalena Adamczewska , Piotr Walichnowski
Fot. Magdalena Adamczewska , Piotr Walichnowski

Mięsa pieczone

Składniki

  • olej
  • sól, pieprz
  • mielona słodka papryka
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • czosnek
  • 1 kg karkówki
  • 1 kg schabu
  • 1 kg boczku

Sposób przygotowania

Do marynaty przygotowanej z oleju zmieszanego z przyprawami i świeżym czosnkiem wkładamy karkówkę, schab i boczek. Trzymamy przez dobę w lodówce. Następnie pieczemy około dwóch godzin w temp. 180 st. Aby mięso nie było suche, możemy je piec pod przykryciem z folii aluminiowej lub w specjalnym rękawie. Po wystudzeniu podajemy na zimno z sosami np. tatarskim lub chrzanowym (100 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy 200 g chrzanu odsączonego z nadmiaru soku, doprawiamy solą i pieprzem).

5 z 8
Fot. Magdalena Adamczewska , Piotr Walichnowski
Fot. Magdalena Adamczewska , Piotr Walichnowski

Tradycyjna babka wielkanocna

Składniki

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag margaryny
  • 1 waniliowy olejek do ciast
  • 100 ml śmietanki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 20 dag mąki pszennej tortowej
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła śmietankowego
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną. Dodajemy olejek do ciast, śmietankę, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Białka ubijamy i mieszamy obie masy. Ujmujemy 1/3 całości i łączymy z kakao. Foremkę do baby smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wkładamy do niej białe ciasto, a na jego środek wlewamy ciemne ciasto kakaowe. Pieczemy przez 45 minut w temp. 160 st. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, łączymy z dwiema łyżkami masła. Dekorujemy babę polewą.

6 z 8
Fot. Magdalena Adamczewska , Piotr Walichnowski
Fot. Magdalena Adamczewska , Piotr Walichnowski

Rolada królewska na szpinaku w sosie curry

(dla 5 osób)

Składniki

  • 60 dag polędwiczki wieprzowej
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • 20 dag piersi z kurczaka
  • 300 g (liście lub mrożony) szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml 36% śmietany
  • curry
  • ocet balsamiczny

Sposób przygotowania

Polędwiczkę cienko rozklepujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na wierzch kładziemy rozbitą pierś z kurczaka i zwijamy całość w roladę. Pieczemy ok. 30 minut w temp 160 st.

W tym czasie prażymy na maśle szpinak z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, doprawiamy go solą i pieprzem. Na patelni podgrzewamy sos ze śmietany i curry. Upieczoną roladę kroimy, układamy na szpinaku i polewamy sosem curry. Sos możemy skropić octem balsamicznym. Mięso podajemy z blanszowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami purée.

7 z 8
Fot. Magdalena Adamczewska , Piotr Walichnowski
Fot. Magdalena Adamczewska , Piotr Walichnowski

Mazurek z bakaliami

Składniki

  • 4-5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 10 dag daktyli
  • 10 dag fig
  • 10 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • 10 dag rodzynek
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • płatki migdałowe do dekoracji

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 białka
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny

Sposób przygotowania

Jajka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dosypujemy po trochu mąkę. Bakalie kroimy w paseczki, rodzynki płuczemy. Mieszamy je z masą, którą przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy na złoty kolor w temp. 170 st.

Przygotowujemy lukier: cukier puder, białka i sok z cytryny ucieramy, pod koniec dosypujemy skórkę z cytryny. Wystudzone ciasto polewamy lukrem i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.

8 z 8
Fot. Magdalena Adamczewska , Piotr Walichnowski
Fot. Magdalena Adamczewska , Piotr Walichnowski

Wielkanocny chleb z ziołami

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
  • tymianku
  • bazylii
  • oregano
  • szczypiorku
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

Do mąki wlewamy rozpuszczone w letnim mleku drożdże wymieszane z cukrem. Dodajemy sól i roztopione, wystudzone masło.

Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i lśniące, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Do wyrośniętego ciasta dodajemy umyte, osuszone i posiekane zioła. Całość zagniatamy, formujemy bochenek i przekładamy do natłuszczonej formy. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy na złoty kolor przez około godzinę w temp. 180 st.

Więcej na ten temat: jajka, mazurki, wielkanoc