Alternatywna zupa na Święta Wielkanocne

red.
W święta jemy dużo i tradycyjnie. Nie da się ukryć - nasze żołądki nie odpoczywają. A może by tak dać im wytchnienie od tradycyjnych żurów i zalewajek... Jedna polska zupa musi być obowiązkowo, ale wpuśćmy też do kuchni meksykańskie, sycylijskie i greckie aromaty
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Ostra zupa z awokado

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
  • 6 pojedynczych piersi kurczaka pokrojonych w paseczki
  • 1-2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • chipsy kukurydziane
  • pokrojony w kostkę miąższ z 2 awokado
  • 3 posiekanych, sparzonych i obranych ze skórki pomidory
  • 3 cebulki dymki pokrojone w plasterki
  • garść posiekanej kolendry
  • 1-2 posiekane papryczki jalapeno
  • cząstki limonki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, a po chwili kurczaka i oregano. Solimy, pieprzymy, szklimy przez 3-4 minuty. Wlewamy bulion i sok z limonki, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie (7-8 minut). Przyprawiamy do smaku. Połamane chipsy kukurydziane wkładamy do miseczek, wlewamy zupę, posypujemy awokado, pomidorami, dymkami, kolendrą i jalapeno. Podajemy z cząstkami limonki.

1
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Polska zupa jajeczna

(dla wielkiej rodziny) Przepis ze strony www.soupsong.com

 

Składniki

  • 50 dag bekonu lub chudego boczku pokrojonego w plasterki
  • 36 pokrojonych w plasterki ugotowanych na twardo jajek
  • 50 dag kiełbasy pokrojonej w plasterki
  • 50 dag pokrojonej w kostkę szynki
  • świeżo starty chrzan do smaku

 

Sposób przygotowania

Boczek wysmażamy na chrupko na suchej patelni, łamiemy na nieduże kawałki. Wkładamy do dużego garnka, dodajemy jajka, kiełbasę i szynkę. Zalewamy gorącą wodą. Zagotowujemy i pozostawiamy na małym ogniu tak długo, aż żółtka jajek się rozpuszczą i zagęszczą zupę. Podajemy z chrzanem.

2
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Sycylijska zupa z klopsikami

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1/4 szklanki wody

 

Oraz:

  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • jajka
  • 25-30 dag ricotty
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • sól do smaku

 

Klopsiki:

  • 25-30 dag mielonej wołowiny
  • jajko
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 2 łyżeczki startego parmezanu
  • 1/3 szklanki tartej bułki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu

 

Sposób przygotowania

Bulion i wodę wlewamy do rondla. Ucieramy jajko z mięsem, natką, parmezanem, tartą bułką. Doprawiamy solą i pieprzem, lepimy małe klopsiki. Wkładamy je do wrzącego bulionu, gotujemy 45 minut. Ubijamy jajka z ricottą, żółtym serem i natką. Solimy i pieprzymy. Dodajemy tę mieszaninę do gorącej zupy, delikatnie mieszając. Podgrzewamy jeszcze przez 10 minut.

3
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Grecka zupa Mayeritsa

(dla 8 osób)

 

Składniki

 

Po 1 pęczku:

  • szczypiorku
  • koperku
  • natki pietruszki

 

Sposób przygotowania

Mięso i warzywa zalewamy wodą, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 2 godziny. Bulion przecedzamy, wlewamy do garnka, dodajemy ugotowane mięso (oddzielone od kości i pokrojone w kostkę). Wsypujemy posiekaną zieleninę, gotujemy 10 min na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. Do piany dodajemy żółtka, nie przerywając ubijania. Do masy jajecznej powoli wlewamy sok z cytryny, delikatnie mieszając. Dodajemy trochę ciepłej zupy. Tak powstanie cytrynowy sos avgolemono. Wlewamy go do zupy i podgrzewamy, mieszając. Zupy nie wolno zagotować, bo się zwarzy. Mayeritsę możemy podawać z ryżem. Tradycyjną mayeritsę przygotowuje się tylko raz w roku, właśnie na Wielkanoc. Używa się wątróbek, płucek, nerek i jelit z mlecznych jagniąt, których mięso nazajutrz jest pieczone na rożnach.

4
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Kremowa słodka zupa z mango

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 2 żółtka (jajka należy wcześniej dokładnie umyć i sparzyć)
  • 1/4 szklanki cukru
  • kilka kropli olejku waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • sok i otarta skórka z 1 cytryny
  • posiekany miąższ z 1 dojrzałego mango
  • 2 szklanki 36% śmietany
  • 3 szklanki mleka lub maślanki

 

Do dekoracji:

 

Sposób przygotowania

Miksujemy żółtka z cukrem, wanilią, sokiem i skórką z cytryny oraz posiekanym mango. Ubijamy, aż do spienienia, śmietanę z mlekiem lub maślanką. Wciąż ubijając, dodajemy zmiksowane mango z jajkami. Przykrywamy, schładzamy, a po wlaniu do miseczek dekorujemy truskawkami.

5
Więcej na ten temat: wielkanoc, zupa