Kulinarne żarty na Dzień Dziecka

Magazyn Kuchnia, Beata Lipov
Jajko brownie

Jajko brownie (Fot. Studio Lipov)

Czy to stuletnie jajko, czy ciastko? Makaron prawdziwy czy udawany? Nic nie jest tym, czym się wydaje. Postanowiliśmy zrobić wam psikusa i przygotowaliśmy kilka zabawnych deserów. Jedno tylko w nich jest nieudawane i autentyczne: świetny smak
1 z 5
Fot. Studio Lipov
Fot. Studio Lipov

Pomidory czyli makaroniki z kremem mascarpone

Makaroniki:

  • 11 dag mielonych migdałów
  • 20 dag cukru pudru
  • 90 g białek (z 2 małych jajek; najlepiej, aby oddzielone białka postały 24 godziny w lodówce)
  • 3 dag drobnego cukru
  • czerwony barwnik spożywczy (najlepiej żelowy)

 

Krem mascarpone:

  • 25 dag mascarpone
  • 120 g miękkiego masła
  • 2,5 szklanki cukru pudru
  • skórka z 1 pomarańczy
  • czerwony barwnik spożywczy

 

Sposób przygotowania

Robimy makaroniki: rozgrzewamy piekarnik do 140°C. Wyściełamy blachę pergaminem. Miksujemy migdały z cukrem pudrem. Ubijamy białka na sztywno, pianę utrwalamy zwykłym cukrem i ubijamy jeszcze tak długo, aż nie będzie w niej kryształków cukru, a masa stanie się lśniąca. Mieszamy z kilkoma kroplami barwnika. Porcjami, ostrożnie, aby piana nie opadła, dodajemy suche składniki, delikatnie mieszając. Masy nie można "przemieszać", mieszamy więc ręcznie, nie mikserem, wykonujemy najwyżej 50 ruchów łyżką. Przekładamy masę do worka cukierniczego z dużą okrągłą końcówką. Wyciskamy na blachę kółeczka z ciasta (jeden makaronik powinien powstać mniej więcej z jednej łyżki ciasta), zachowując między nimi 2-centymetrowe odstępy. Delikatnie uderzamy (wystarczy tylko raz) blachą z makaronikami o niezbyt twardą powierzchnię - może być materac łóżka albo deska do prasowania. Chodzi o to, aby ciasteczka lekko się spłaszczyły i aby znikły czubeczki, które powstały podczas szprycowania masy na blachę. Odstawiamy na 30 minut, aby trochę przyschły. Pieczemy 15-20 minut. Zdejmujemy z blachy dopiero wtedy, gdy całkiem wystygną. Robimy krem, ucierając wszystkie składniki. Jeśli będzie za rzadki, dodajemy cukru pudru. Łączymy po dwa makaroniki, sklejając je kremem.

Zdjęcie FLORINA KOMPLET TALERZY 6/18 DMUCHAWEC Zdjęcie Guzzini Komplet talerzy dla 2 osób Love 2681.00.65 Zdjęcie Invotis Komplet 3 talerzy deserowych FRED HAIR GIRL 02050
FLORINA KOMPLET TALERZY 6/1... Guzzini Komplet talerzy dla... Invotis Komplet 3 talerzy d...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 5
Fot. Studio Lipov
Fot. Studio Lipov

Jajka sadzone czyli ciastka z kremem

(12-15 sztuk)

 

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 230 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kilka kropli olejku waniliowego

 

Krem i dekoracja:

  • 350 g ricotty
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 150 ml kremówki śmietanki
  • 1 puszka moreli w syropie (12-15 połówek moreli)

 

Sposób przygotowania

Robimy ciasto. Przesiewamy mąkę z solą. Masło ucieramy, aż stanie się puszyste. Dodajemy cukier puder i olejek waniliowy, ucieramy dalej, aby powstała gładka masa. Porcjami, stale mieszając, wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto, formujemy dwa placki, zawijamy je w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 1/2 cm, foremką wykrawamy jajka, układamy na blasze wyściełanej pergaminem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Pieczemy w temp. 160°C około 15 minut. Studzimy. Robimy krem, ucierając ricottę z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem. Do masy dodajemy ubitą śmietankę. Smarujemy ciastka kremem. Na wierzchu każdego kładziemy połówkę moreli (stroną przecięcia do dołu).

Zdjęcie BEZGLUTEN - EXTRA UNIWERSALNY KONCENTRAT MĄKI BEZGLUTENOWEJ 500g Zdjęcie Bio Babalscy Mąka pszenna razowa Typ 2000 BIO 900g Zdjęcie Eko Młyny Wodne Mąka pszenna jasna Typ 550 1000g
BEZGLUTEN - EXTRA UNIWERSAL... Bio Babalscy Mąka pszenna r... Eko Młyny Wodne Mąka pszenn...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 5
Fot. Studio Lipov
Fot. Studio Lipov

Salami czyli blok czekoladowy

Składniki

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka pokruszonych herbatników
  • 1 szklanka bakalii (np. orzechów, rodzynek, posiekanych suszonych fig, wiórków kokosowych, posiekanych migdałów)
  • 500 g mleka w proszku
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania

Mieszamy kakao i kawę z małą ilością wody, wlewamy do garnka, dodajemy cukier, masło i resztę wody, zagotowujemy. Odstawiamy, aby masa lekko przestygła. Potem, ciągle mieszając, powoli wsypujemy mleko w proszku. Na końcu dodajemy herbatniki i bakalie. Masę studzimy, formujemy na kształt kiełbasy i ściśle zawijamy w przezroczystą folię. Wkładamy do lodówki na 4 godziny. Następnie zdejmujemy folię i obtaczamy "salami" w cukrze pudrze.

Zdjęcie Ravelo Rondelek Mini różowy (100235186) Zdjęcie SKK RONDELEK SK-257 Zdjęcie Tescoma Rondelek Ultima 780641
Ravelo Rondelek Mini różowy... SKK RONDELEK SK-257 Tescoma Rondelek Ultima 780641
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 5
Fot. Studio Lipov
Fot. Studio Lipov

Spaghetti czyli lody z sosem malinowym

(dla 6 osób)

 

Sos:

 

Makaron:

  • 1 duże opakowanie (750 ml) lodów waniliowych

 

Dekoracja:

  • wiórki kokosowe
  • listki melisy lub mięty

 

Sposób przygotowania

Robimy sos: maliny rozmrażamy, miksujemy z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny, przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek - sos ma być gładki. Do smaku możemy dodać nieco likieru malinowego albo malinowej nalewki. Inny sposób: gotujemy maliny z cukrem i sokiem cytrynowym, aż się rozpadną, potem przecieramy przez sitko i - jeśli sos jest za rzadki - gotujemy jeszcze jakiś czas, aż odparuje i zgęstnieje.

Robimy makaron: lody wyjmujemy z zamrażalnika i czekamy, aż trochę zmiękną, a następnie przeciskamy je przez praskę do ziemniaków, tak aby otrzymać nitki przypominające spaghetti. Układamy je na talerzach, polewamy sosem malinowym, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy miętą lub melisą (danie ma przypominać spaghetti z sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią).

Zdjęcie Clatronic ICM 3225 Zdjęcie Severin EZ 7404 Zdjęcie UNOLD 48860 SOFTI
Clatronic ICM 3225 Severin EZ 7404 UNOLD 48860 SOFTI
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 5
Fot. Studio Lipov
Fot. Studio Lipov

Jajko brownie

(12-16 ciastek)

 

Wydmuszki:

  • 12 dużych lub 16 mniejszych jajek
  • olej słonecznikowy do natłuszczenia
  • sól

 

Brownie:

  • 2 tabliczki (20 dag) deserowej (posiekanej) czekolady
  • 12 dag miękkiego masła
  • jajka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki naturalnego kakao

 

Sposób przygotowania

Robimy wydmuszki: w skorupce każdego jajka nawiercamy korkociągiem otworek. Delikatnie poszerzamy powstałe dziurki, krusząc fragmenty skorupki. Powinny powstać otwory tak duże, aby zmieściła się w nich końcówka worka cukierniczego. Do środka jajka wkładamy wykałaczkę i mieszamy, aby połączyć żółtko z białkiem. Wylewamy zawartość skorupek do miseczki. Dokładnie płuczemy skorupki w środku, a potem wkładamy je do solanki (10 dag soli na litr wody) i pozostawiamy na 30 minut - słona woda powinna wypełnić skorupki. Jeszcze raz płuczemy skorupki w zimnej wodzie, ustawiamy je otworem do dołu na papierowym ręczniku kuchennym i czekamy, aż wyschną. Do każdej skorupki wlewamy po łyżeczce oleju i tak długo potrząsamy, aż wnętrze skorupki pokryje się tłuszczem. Wylewamy resztki oleju.

Robimy brownie: mieszając, roztapiamy na parze czekoladę z masłem. Zdejmujemy z ognia. Miksujemy na puszystą masę jajka z cukrem, dodajemy lekko przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Łączymy mąkę z solą i kakao, dodajemy do masy, mieszamy drewnianą łyżką. Gdy powstanie gładkie ciasto, przekładamy je do worka cukierniczego, nakładamy okrągłą końcówkę. Wydmuszki wkładamy do dołków formy na muffinki, wyłożonych folią aluminiową - chodzi o to, aby wydmuszki stały pionowo, dziurką do góry. Do każdej skorupki wyciskamy porcję ciasta, sięgającą do 3/4 wysokości - to bardzo ważne, ponieważ jeśli damy za mało ciasta, "jajko" po upieczeniu będzie wyglądało jak ucięte, jeśli za dużo - ciasto wyleje się na skorupkę (z tym sobie poradzimy, wycierając skorupki wilgotną ściereczką). Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wyjmujemy z piekarnika i obieramy ze skorupek, a potem zjadamy czekoladowe jajka.

Do przygotowania brownie zainspirował nas przepis z bloga "La receta de la felicidad" - www.larecetadelafelicidad.com

Zdjęcie CURVER KOMPLET MISEK 3SZT BIAŁA 03411 C Zdjęcie Dekoria Komplet misek S&P Circa 14cm 4 sztuki czerwone Zdjęcie Ravelo Zestaw misek kuchennych (100403728)
CURVER KOMPLET MISEK 3SZT B... Dekoria Komplet misek S&P C... Ravelo Zestaw misek kuchenn...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej na ten temat: brownie, makaroniki, wiosenne przepisy